Το λάδι καρύδας τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει ιδιαίτερη δημοφιλία –ακόμη και στο χώρο της ομορφιάς, καθώς προτείνεται ως μία φυσική λύση περιποίησης του δέρματός σας. Στον τομέα της γαστρονομίας, μάλιστα, έχει προβληθεί ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση από το ελαιόλαδο. Ισχύει όμως αυτός ο ισχυρισμός;

Τόσο το ελαιόλαδο όσο και το λάδι καρύδας περιέχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων και γραμμάρια λίπους ανά κουταλιά της σούπας, αναφέρει το healthdigest.com.

ελαιόλαδο

Η βασική διαφοροποίηση ανάμεσα στο λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς διαφορές στα είδη λιπαρών που περιέχουν τα δύο έλαια. Περίπου το 25% του λίπους στο ελαιόλαδο είναι ακόρεστα λιπαρά, συγκεκριμένα μονοακόρεστα λιπαρά.

Τα μονοακόρεστα λίπη αναγνωρίζονται ως υγιή, φιλικά προς την καρδιά λίπη που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL ή της κακής χοληστερόλης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το λάδι καρύδας από την άλλη, περιέχει κυρίως κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τόσο τη LDL χοληστερόλη όσο και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με το healthdigest.com «Μεταξύ των δύο, το ελαιόλαδο είναι μια καλύτερη επιλογή, καθώς τα μονοακόρεστα λιπαρά μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιά σας όταν το τρώτε με μέτρο και όταν το χρησιμοποιείτε για να αντικαταστήσει τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά στη διατροφή σας», δήλωσε η Annessa Chumbley, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της American Heart Association στους New York Times.

λάδι καρύδας

Πότε να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας και πότε ελαιόλαδο

Ενώ το ελαιόλαδο μπορεί να είναι πιο υγιεινό για την καρδιά σας, αυτό δεν σημαίνει ότι το λάδι καρύδας είναι απαραίτητα κακό για εσάς ή ότι δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε. Το λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο έχουν και τα δύο πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αν και το λάδι καρύδας συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης, μπορεί επίσης να αυξήσει την HDL, ή την καλή χοληστερόλη. Αυτό συμβαίνει επειδή το λάδι καρύδας περιέχει λαυρικό οξύ, το οποίο δεν επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όσο άλλα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Το λάδι καρύδας είναι, επίσης, μια πιο υγιεινή και πιο γευστική εναλλακτική επιλογή στη θέση του βούτυρου και λειτουργεί καλά με τα αρτοσκευάσματα. Το ελαιόλαδο, από την άλλη πλευρά, ταιριάζει καλύτερα με τα μαγειρευτά φαγητά και, φυσικά, τις σαλάτες.

Ενώ το λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το μαγείρεμα διάφορων φαγητών, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα δύο έλαια έχουν διαφορετικά σημεία καπνού. Το σημείο καπνού είναι η θερμοκρασία στην οποία ένα λάδι αρχίζει να καπνίζει. Δεδομένου ότι το λάδι καρύδας έχει υψηλότερο σημείο καπνού από το ελαιόλαδο, θα αρχίσει να διασπάται σε υψηλότερη θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι το λάδι καρύδας είναι καλύτερο για μαγείρεμα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ το ελαιόλαδο είναι καλύτερο για μαγείρεμα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.