«Σφυρί – δρεπάνι και ψήφο στο φουστάνι!» ήταν το πρωτάκουστο προεκλογικό σύνθημα του σοσιαλεργατικού κόμματος εν έτει 1920 τότε που οι πρώτες γυναικείες οργανώσεις απαίτησαν ίσα δικαιώματα ανάμεσα σε αυτά και τα πολιτικά. Σήμερα, 95 χρόνια μετά, οι γυναίκες όχι μόνο έχουν κατακτήσει το δικαίωμα της ψήφου αλλά έχουν καταλάβει ουκ ολίγες φορές υπουργικές καρέκλες και κοινοβουλευτικά έδρανα.
Γράφει η Νίκη Παπάζογλου
Στην πρόσφατη εκλογική μάχη μάλιστα εκτός ο αριθμός των γυναικών στην βουλή παρουσιάστηκε αρκετά ενισχυμένος αφού ορκίστηκαν 68 γυναίκες έναντι 60 που είχαν πάρει το χρίσμα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου του2012. Παρόλα αυτά το νέο κυβερνητικό σχήμα σχολιάστηκε εκτός από τις λίγες γραβάτες και τα πολλά πρωτάκια που περιλαμβάνει και για τον μικρό αριθμό γυναικών που υπουργοποιήθηκαν. Ποιες είναι όμως ο γυναικείος αέρας του νέου κυβερνητικού σχήματος, ποια η μέχρι τώρα πορεία των γυναικών εκείνων που στέφθηκαν νικήτριες της εκλογικής διαδικασίας;
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Πρόεδρος της Βουλής
Εξελέγη η νεότερη Πρόεδρος της Βουλής σπάζοντας κάθε ρεκόρ ψήφων ( 235 έναντι 223 του προκατόχου της κ. Ευάγγελου Μειμαράκη, ο οποίος κατείχε και το προηγούμενο ρεκόρ) και ίσως και διάρκειας πρώτης ομιλίας… Αν και η αρχική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να απουσιάζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το κυβερνητικό σχήμα προκάλεσε έκπληξη (αρχικά το όνομά της είχε ακουστεί για το υπουργείο Δικαιοσύνης ή για το υπερ-υπουργείο Εσωτερικών) τελικά η ευρεία αποδοχή της, όπως επιβεβαιώθηκε από τις ψήφους, δικαίωσε την απόφαση του να την μετατρέψει στην δεύτερη Ελληνίδα, που καταλαμβάνει το εν λόγω αξίωμα μετά την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη το 2004.
Το μότο που θα μπορούσε να χαρακτηρίζει την κ. Κωνσταντοπούλου, είναι μια φράση από παλαιότερη δήλωσή της: «Εχω διδαχτεί ότι δεν υπάρχει ερώτηση που δεν πρέπει να γίνει». Και το σίγουρο είναι πως καμία εξ’ όσων ερωτήσεων κάνει δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ρητορική, όλες απαιτούν απάντηση. Η «Πορφυρογέννητη» όπως την έχουν χαρακτηρίσει – ως κόρη του Νίκου Κωνσταντόπυλου – ή αλλιώς η «εξολοθρευτής» (ο απερχόμενος πρόεδρος της βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επεσήμανε πως όσοι τα έβαλαν μαζί της δεν υπάρχουν πια στο κοινοβουλευτικό σχήμα)είναι γνωστή για τον δυναμισμό της – σίγουρα όλοι θυμούνται τους ομηρικούς καβγάδες της στην επιτροπή οικονομικών της βουλής για την λίστα Λαγκάρντ και την ανθηρή αντίσταση που πρόβαλε στα σκαλοπάτια της ΕΡΤ. Απόρροια αυτού είναι άλλωστε και η ισχυρή αντοχή της που της υπαγορεύει να απαξιεί σε όλες τις σεξιστικές επιθέσεις, τα ειρωνικά σχόλια διαφόρων μορφών ή και το τρολάρισμα του Ιντερνετ. Όπως έχει μέχρις στιγμής αποδείξει η Ζωή δεν συμβιβάζεται.
Γεννημένη το 1976 μεγάλωσε με τους γονείς της, τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο και την δημοσιογράφο Λίνα Αλεξίου στην Αγία Παρασκευή. «Δεν έζησα τη χούντα. Τα βιώματα, όμως, των αγαπημένων προσώπων και η ιστορική γνώση έχουν εγχαράξει μέσα μου την απέχθεια για τη δικτατορία και την απολυταρχία. Κάθε μορφής» έχει γράψει η ίδια σε άρθρο της.
Η «βιονική, εκρηκτική κι επαναστάτρια με αιτία» ήδη από τα μαθητικά της χρόνια όπως μαρτυρούν συμμαθητές και καθηγητές της σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε το πρώτο μεταπτυχιακό της το 1998 στη Νομική Σχολή της Σορβόννης (με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη) κι από εκεί μετέβη στη Νέα Υόρκη το 2001, όπου απέκτησε τον δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές.. «Ανεξίτηλο βίωμα της» είναι η πτώση των Δίδυμων Πύργων, αφού όταν συνέβη ήταν εκεί.
Πρώτη επαγγελματική εμπειρία της, ήταν όταν εργάστηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2001 στην υπόθεση των εγκλημάτων του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία. Εμπειρία ενδιαφέρουσα και διδακτική από την οποία αποκόμισε χείριστες εντυπώσεις όπως έχει δηλώσει. Η πρώτη υπόθεση της καριέρας της ήρθε το 2003 όταν υπέβαλε μήνυση κατά του Χένρι Κίσινγκερ, με κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου στην Κύπρο και εντολέα της τον δημοσιογράφο Ηλία Δημητρακόπουλο. Μερικές ακόμα πολύκροτες υποθέσεις που ακολούθησαν ήταν η υπεράσπιση του Γιάννη Σερίφη(σε υποθέσεις που συνδέθηκαν με τρομοκρατία)και η υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όπου μαζί με τον πατέρα της, υπήρξε συνήγορος της οικογένειας του θύματος.
Εκτός από την πλευρά του άτεγκτου και αλύγιστου εαυτού ου γνωρίσαμε μέσω της μακράς πορεία της σε δικαστικές και πολιτικές αίθουσες, προσφάτως είδαμε και μια πιο ευαίσθητη πλευρά της όταν το περασμένο Σεπτέμβριο ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με τον αγαπημένο της, υποπλοίαρχο του εμπορικού ναυτικού, Απόστολο Μαντή στα Λουτρά Αιδηψού. Ο γάμος ακολούθησε πιστά το παραδοσιακό τελετουργικό. Η νύφη ήταν ντυμένη στα λευκά, χαμογελούσε διαρκώς, η Εκκλησία ήταν στολισμένη με τα αγαπημένα της λουλούδια και πολλά άλλα συνόδευαν εκείνη την περίοδο το όνομά της στα μέσα ενημέρωσης. Κάπως έτσι αποκαλύφθηκε πως η ««Η Ζωή δεν είναι ο άνθρωπος ο σκληρός, όπως την εμφανίζουν τα μέσα ενημέρωσης. Είναι η γυναίκα που κάθε μητέρα θα ήθελε για νύφη…» όπως δήλωσε η πεθερά της , Γεωργία Μαντή.
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (στο Μακεδονίας Θράκης)
Πιο πιθανό να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ παρά με τους ΑΝ.ΕΛ.» δήλωνε σε συνέντευξη στο περιοδικό «Βουλή & Ευρωβουλή» στο τεύχος Ιουνίου 2014, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να οριοθετήσει τις θέσεις του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στο πολιτικό σκηνικό που είχε δημιουργήθηκε μετά τις Ευρωεκλογές. Εντέλει βέβαια η ιστορία ήρθε να την διαψεύσει και κάπως έτσι στην ορκωμοσία της Νέας Κυβέρνησης χρίστηκε αναπληρώτρια υπουργός στο υπερυπουργείο Εσωτερικών, στην Μακεδονία – Θράκη.
Η πρώτη γυναίκα βουλευτής του νομού Σερρών, στον οποίο και γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1958, είναι Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έγγαμη εδώ και αρκετά χρόνια με τον Χρήστο Τσαρουχά με τον οποίο έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, έναν γιο τον Κωνσταντίνο Τσαρουχά (πολιτικός επιστήμων) και μία κόρη την Κατερίνα Τσαρουχά (κοινωνιολόγος/δημοσιογράφος).
Το παλιό στέλεχος της Συγγρού, να και υποψήφια βουλευτής από το 1996 εξελέγη πρώτη φορά στο νομό της με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2000. Από εκείνη και για τις επόμενες αναμετρήσεις που ακολούθησαν (2004, 2007 και 2009) συνέχισε να μετρά εκλογικές νίκες με στέγη τη Συγγρού. Όταν το 2012 όμως καταψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο και την αντίστοιχης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και προχώρησε στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων με το οποίο επανεξελέγη βουλευτής στην αναμέτρηση του Ιουνίου του 2012. Την ίδια περίοδο με αρκετούς ψήφους ανέλαβε ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Καθόλη την κοινοβουλευτική της πορεία έχει διατελέσει επίσης Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (2007- 2009), Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων τους Ανθρώπου (2004-2007), Α’ Αντιπρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,(2009-2012) ενώ υπήρξε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.
Τασία Χριστοδουλοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μεταναστευτικής Πολιτικής)
Στις λοιπές δραστηριότητες κοινωνικές δραστηριότητες της πολυσχολιασμένης για τα κομψά ταγιέρ της, κυρίας Τσαρουχά, θα μπορούσαμε να κατατάξουμε επίσης την συμμετοχή της ως μέλος στις διακομματικές ομάδες των κοινοβουλίων φιλίας Ελλάδας – Βελγίου, Ελλάδας – Ρωσίας και Ελλάδας – Μ. Βρετανίας. Υπήρξε επίσης μέλος και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή», της Φιλόπτωχης Αδελφότητας Κυριών « Εμμέλεια», του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών και του Συλλόγου Βλάχων Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος».
Τασία Χριστοδουλοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μεταναστευτικής Πολιτικής)
Άλλη μια απόφοιτος της Νομικής Σχολής της Αθήνας, η οποία τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και συγκεκριμένα στο τμήμα της Μεταναστευτικής Πολιτικής , αναμένεται να δώσει τη δική της μάχη που θα αφορά κυρίως στους μετανάστες.
Η δικηγόρος και συνδικαλίστρια Τασία Χριστοδούλου, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων υπήρξε συμμέτοχος στη δράση του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, στην καταστολή, στον πόλεμο και στο ρατσισμό.
«Δεν θα ήθελα εγώ να απαντήσω αν και τι συμβολίζει η υποψηφιότητα μου. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που με επέλεξαν ίσως θα ήταν πιο αρμόδιοι/ες να μιλήσουν γι’ αυτό. Θα περιοριστώ να πω σε ποιους απευθύνομαι. Σε όλους τους αριστερούς και τις αριστερές που διασταυρώθηκαν τα βήματά μας όλα αυτά τα χρόνια, στους μικρούς και στους μεγάλους αγώνες, στα κινήματα και στα αμφιθέατρα, στις βεβαιότητες και στις αμφιβολίες, στις διαφωνίες και στους ναρκισσισμούς, στις εφήμερες επιλογές και στις στρατηγικές εμμονές, στις περιπέτειες της ενότητας και στους μοναχικούς δρόμους, στις ατομικές και συλλογικές υπερβάσεις. Σε όλους και όλες που στρατεύονται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, χωρίς αυτολογοκρισία, με μεροληψία στους κοινωνικά αδύναμους, που τα έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα… Στους νέους και στις νέες που βλέπουν γκρίζο το μέλλον τους, αλλά θέλουν να αλλάξουν και τα χρώματα και τον χρόνο. Και στους μεγαλύτερους που είδαν τη ζωή τους ν’ αλλάζει δραματικά, αλλά επιμένουν να ελπίζουν» δήλωνε μετά την επιτυχή συμμετοχή της στην εκλογική αναμέτρηση, επιβεβαιώνοντας με το μήνυμα αυτό την ενεργή δραστηριοποίησή της στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
Ενάντια των κάθε είδους διακρίσεων, με βάση την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική προέλευση, η αναπληρώτρια υπουργός είναι παντρεμένη με τον Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας.
Η ακτιβίστρια, με δράση στα κινήματα, και παράλληλα έγκριτη νομικός πιστεύει ακράδαντα πως το μεταναστευτικό ζήτημα είναι πολιτικό και κοινωνικό. Όπως είχε άλλωστε παλαιότερα δηλώσει η ίδια «σήμερα που έχουν πνιγεί 3400 άνθρωποι στη Μεσόγειο, σήμερα που το κράτος αρνείται να καλύψει τις ανάγκες στέγασης και τροφής των προσφύγων πολέμου, σήμερα που στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κρατούνται μετανάστες και ανήλικα παιδιά πάνω και από το απάνθρωπο όριο των 18 μηνών, σήμερα που στα παιδιά δεύτερης γενιάς αρνούμαστε να δώσουμε ιθαγένεια στο όνομα του δίκαιου του αίματος, παραλήπτης των μηνυμάτων πρέπει να είναι το κράτος για να τηρεί τις υποχρεώσεις του και να σέβεται τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων».
Έλενα Κουντουρά
Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού
Μιας και ήδη είχαμε συνηθίσει την ευειδέστατη εικόνα που μέχρι πρότινος παρουσίαζε το υπουργείο Τουρισμού, το νέο κυβερνητικό σχήμα ανέλαβε να την διατηρήσει τοποθετώντας ως αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, ένα από τα άλλοτε δέκα καλύτερα μοντέλα του κόσμου, την κ. Έλενα Κουντουρά.
Η Έλενα Κουντουρά, ως ένα από το εκλεκτά στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και στενή συνεργάτης τόσο του προέδρου, όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου στην περασμένη Βουλή, Τέρενς Κουίκ, είναι όρη αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού.
Ξεκινώντας την καριέρα της από το χώρο του αθλητισμού, υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος και στα 100μ. με εμπόδια, σημειώνοντας – όπως αναφέρεται στο επίσημο βιογραφικό – πανελλήνια ρεκόρ και διεθνείς διακρίσεις, η νέα αναπληρώτρια υπουργός είναι απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ).
Πριν την ενασχόλησή της με τα κοινά όμως έχει σημειώσει και ακόμη μια λαμπρή καριέρα, σε έναν χώρο πολύ πιο λαμπερό από εκείνο των κοινοβουλευτικών εδράνων. Η καριέρα της στο χώρο της μόδας όχι μόνο υπήρξε λαμπρή, αλλά ανακηρύχθηκε και ένα από τα δέκα καλύτερα μοντέλα του κόσμου. Είχε στενή συνεργασία με τον Γάλλο φωτογράφο Σερζ Λουτένς, ενώ είχε το μακροβιότερο συμβόλαιο συνεργασίας με μεγάλη εταιρία καλλυντικών από την Ιαπωνία.
Εγκατέλειψε τον κόσμο της μόδας, τόσο από το πόστο του μοντέλου όσο και από εκείνο της εκδότριας περιοδικών ποικίλης ύλης το 2003. Έζησε την πρώτη της αναμέτρηση το 2004 όταν κατέβηκε στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία το 2004 και εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών. Επανεξελέγη το 2009 και ανεξαρτητοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2012, όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους, που οδήγησε στη διαγραφή της από τον κόμμα του κ. Σαμαρά. Το 2012 κατέκτησε και πάλι την θέση της στην κοινοβουλευτική αίθουσα στο πλευρό των Ανεξάρτητων ελλήνων αυτή τη φορά. Τελικό αποτέλεσμα της πολιτικής της καριέρας ήταν να ανέβει τα σκαλιά του υπουργείου Τουρισμού στη νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Νάντια Βαλαβάνη
Αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών
Η συγγραφέας οικονομολόγος πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ), είναι η πέμπτη γυναίκα που ανέλαβε πρόσφατα χρέη ανάπληρώτριας υπουργού, φυσικά στο υπουργείο Οικονομικών.
Γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954 στα πρώτα βήματα της καριέρας της εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία, από το 1996 μέχρι το 2005, υπήρξε Διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη. Μητέρα δύο τέκνων υπήρξε για σχεδόν 40 χρόνια σύντροφος και σύζυγος του δικηγόρου- εργατολόγου και υπεύθυνου έκδοσης του παράνομου «Οδηγητή» (1971-1974), Δήμου Τσακνιά, μέχρι και τον θάνατό του στις 2.11.2014.
Τα πρώτα πολιτικά της βήματα έκανε όταν πρωτοεξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεκλέχτηκε τη 17η Ιουνίου 2012. Η δυναμική κ. Βαλαβάνη είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ενώ από το Μάρτιο του 2014 είναι Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τον Ιούλιο 2012 έως τον Οκτώβριο 2014 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπεύθυνη για την παρακολούθηση, από μεριάς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2012 και 2013 ήταν Ειδική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2013 και 2014 αντίστοιχα.
Ράνια Αντωνοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υπεύθυνη για θέματα Ανεργίας)
Χαρακτηριζόμενη από πολλούς, ως το πρόσωπο έκπληξη της νέας κυβέρνησης η Ράνια Αντωνοπούλου ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση ανεργίας.
Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Αντωνοπούλου, είναι καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας.
Ως απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD απο το Πανεπιστήμιο New School for Social Research των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, έχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Income Distribution, Feminist Economics Journal, Eastern Economic Review και σε βιβλία, ενώ έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.
Η “Νεοϋρκέζα” Ράνια , γνωστή στους ακαδημαϊκούς κύκλους αλλά σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό κατά την διάρκεια της καριέρας της έχει διδάξει κι εκείνη την Οικονομική Επιστήμη, ως καθηγήτρια στο New York University, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, στο Columbia University και ως εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Η φρέσκια παρουσία της πολιτικής σκηνής με την πρότερη εμπειρία της σε οικονομικά θέματα επελέγη για να αναλάβει το εξαιρετικά δύσκολο έργο της καταπολέμησης της ανεργίας.
Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η πολιτική απασχόλησης, η ισότητα των φύλων και η πολιτική καταπολέμησης φτώχειας.
Θεανώ Φωτίου
Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Την ώρα που ο νέος Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Ρωμανιάς χτυπούσε «καμπανάκι» για τις συντάξεις του Μαρτίου, η Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου τόνιζε ότι είναι εξασφαλισμένα τα οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα αποδεικνύοντας έτσι την δυναμική είσοδό της στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Γεννημένη στις 10 Μαϊου του 1946 στην Αθήνα , η Kαθηγήτρια Aρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο E.M.Π. έχει καταγράψει κι εκείνη έντονη παρουσία σε πανεπιστημιακές αίθουσες. Έχοντας αποκτήσει τον πανεπιστημιακό τίτλο της το 1980 (D.E.A. Diplôme d’Etudes Approfondies) από το πανεπιστήμιο του Παρισιού, ήταν επίσης επισκέπτρια καθηγήτρια στα Royal College of Art London, College of London (UCL), Bartlett School of Architecture and Planning ενώ από το 1990 έως το 2000 υπήρξε εξωτερικός κριτής και συνεργάτης στο Architectural Association of London. Επίσης είναι εκλεγμένη αντιπρόσωπος στο T.E.E. και U.I.A. Eλλάς. Mέλος της Ένωσης Πανεπιστημιακών Aρχιτεκτονικών Σχολών της Eυρώπης.
Η ενασχόλησή της με τα κοινά άρχισε μόλις το 2012 όταν εξελέγη βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά. Παρόλο που έχει τοποθετηθεί πολλές φορές σε θέματα παιδείας με τις προεκλογικές της δηλώσεις να κάνουν λόγο την άμεση θέσπιση ενός μεταβατικού νόμου πλαισίου για όλες τις βαθμίδες της Παιδείας μετά την ανάληψη της εξουσίας , τοποθετήθηκε εν τέλει στο υπουργείο εργασίας και κοινωνικής Αλληλεγγύης
Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr