Η επιλογή τηλεόρασης διόλου εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς πρέπει να συνεκτιμήσουμε πλήθος παραγόντων προκειμένου να αποφασίσουμε τι είδους μοντέλου αναζητούμε.
Όπως έχουμε δει, βασική παράμετρος που πρέπει να γνωρίζουμε είναι οι επιθυμητές ίντσες, με άλλα λόγια το μέγεθος της τηλεόραση. Κατόπιν, πρέπει να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως προβολή τρισδιάστατου περιεχομένου και έξυπνες δυνατότητες (Smart TV).
Τέλος, σημασία έχει να γνωρίζουμε το είδος του περιεχομένου που θα προβάλουμε κατά κύριο λόγο στην οθόνη (ταινίες, τηλεοπτικό πρόγραμμα, αθλητικά, βιντεοπαιχνίδια) ώστε να αποφασίσουμε αν αξίζει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για εξελιγμένες τεχνολογίες προβολής, με τις οποίες οι κατασκευαστές προικίζουν τα πλέον προηγμένα μοντέλα τους.
Περισσότερες πληροφορίες για τα επιμέρους στοιχεία, όπως και τρόπους υπολογισμού επιθυμητών ιντσών μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Αφού έχουμε κατασταλάξει λίγο-πολύ στα παραπάνω, είμαστε πλέον έτοιμοι να σερφάρουμε ή/και να επισκεφτούμε φυσικά καταστήματα για να πραγματοποιήσουμε την πολυπόθητη αγορά, συνεκτιμώντας τις ανάγκες μας αλλά και το ποσό που μπορούμε να ξοδέψουμε.
Παρακάτω θα δούμε ορισμένες, προτάσεις μοντέλων -κάθε κατηγορίας- που έχουν λάβει καλές κριτικές από τον ειδικό Τύπο και αξίζουν μια ματιά πριν την οριστική επιλογή. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει το τέλειο, αψεγάδιαστο μοντέλο που διαθέτει μόνο προτερήματα και κανένα ελάττωμα. Άρα, οι προτάσεις που ακολουθούν μόνο ενδεικτικά μπορεί να τις λάβει υπόψη του κάποιος.
Πριν προχωρήσουμε, πρέπει να τονιστεί ότι καλύτερος κριτής από το μάτι μας δεν υπάρχει, όποτε καλύτερα να πάμε σε εκθέσεις και να δούμε ιδίοις όμμασι διάφορα μοντέλα (ακόμη και αν δεν είναι σωστά ρυθμισμένα), παρά να αγοράσουμε κάποιο για το οποίο απλά έχουμε διαβάσει καλά λόγια. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά καιρούς αρκετά μοντέλα βγαίνουν σε προσφορά, με τιμές που τις καθιστούν πραγματικό κελεπούρι.
Πάμε λοιπόν…
32 ίντσες
Samsung UE32H6200 – Από 380 έως 500 ευρώ
Πρόκειται για μια ακριβή επιλογή στη χαμηλή κατηγορία των 32 ιντσών, καθώς έμφαση δίνεται στην ποιότητα εικόνας και όχι στη χαμηλή τιμή που κατά βάση χαρακτηρίζει την κατηγορία. Το Full HD μοντέλο διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή, παίζει στα 200 Hz, υποστηρίζει τεχνολογία 3D, ενώ η ποιότητα εικόνας του βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο του ανταγωνισμού. Για κερασάκι εξοπλίζεται με «έξυπνες» λειτουργίες.
Samsung UE32EH5000 – Από 265 έως 320 ευρώ
Η budget πρόταση στις τηλεοράσεις μάς έρχεται και πάλι από τον συνήθη ύποπτο της Κορέας. Η UE32EH5000 δεν διακρίνεται για το σχεδιασμό της, αφού πρέπει να ξεχάσουμε το ιδιαίτερα λεπτό σασί που συνήθως βλέπουμε. Ωστόσο, το αισθητικό μειονέκτημα, έρχεται να αντισταθμίσει η ποιότητα εικόνας, που για τα χρήματα που ζητάει, αξίζει τουλάχιστον μια ματιά. Διαθέτει εντυπωσιακά επίπεδα μαύρου, ομοιομορφία σε όλη την επιφάνεια καθώς και -πράγμα ασυνήθιστο στις μοντέρνες τηλεοράσεις- αξιοπρεπή ποιότητα ήχου.
40 ίντσες – 47 ίντσες
Sony 42W805BB – Από 600 έως 750 ευρώ
Πρόκειται για μια καλή πρόταση για αναπαραγωγή υλικού υψηλής ανάλυσης που αποδίδει εξαιρετικά και στο τηλεοπτικό σήμα. Η 42W805BB στις 42 ίντσες θα ικανοποιήσει και τους λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών μιας και διαθέτει εξαιρετικούς χρόνους απόκρισης.
Panasonic TX-40AS640 – 500 ευρώ
Η 40άρα Panasonic TX-40AS640 διαθέτει VA LCD πάνελ, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς στο χώρο της προβολής, μπορεί να την καθιστά ανώτερη όσον αφορά την ποιότητα εικόνας και από μοντέλα που η ίδια η εταιρεία κατατάσσει και επομένως τιμολογεί ψηλότερα (πχ. η σειρά AS740). Η εικόνα της είναι ιδιαιτέρως ομοιόμορφη, χωρίς να παρουσιάζει αποκλίσεις πχ. στα άκρα, ενώ διαθέτει βαθύ μαύρο και φυσικά χρώματα. Τα ορισμένα προβληματικά σημεία όπως η χαμηλή απόδοση σε λειτουργία 3D ή ο μεγάλος χρόνος απόκρισης (όσοι ασχολούνται με videogames καλύτερα να κοιτάξουν αλλού), μπορούν εύκολα να προσπεραστούν με κριτήριο την τιμή και τη γενικότερη απόδοση. Ένα ακόμη θέμα είναι ότι διατίθεται από ελάχιστα μαγαζιά σε αντίθεση με το γειτονικό στη σειρά μοντέλο 42AS650B που αν και μπορεί να βρεθεί εύκολα, διαθέτει πάνελ IPS, όποτε όσα προαναφέρθηκαν για την 40AS640 παύουν να ισχύουν.
Samsung UE46H7000 – Από 1.050 έως 1.430 ευρώ
Ένα περίεργο «φρούτο» από τη Samsung, είναι η Σειρά 7 που αν και δεν πρόκειται τη ναυαρχίδα της εταιρείας, είναι η κορυφαία πρόταση στην κατηγορία του full HD (εξαιρούμε περιπτώσεις κυρτών οθονών). Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό που το 2014 στράφηκε στα IPS πάνελ για τα κορυφαία μοντέλα HDTV, η 46H7000 εξοπλίζεται με πάνελ SPVA που με την προσφερόμενη ποιότητα, ανάγκασε συντάκτες στον τεχνολογικό Τύπο να την προτείνουν ως ένα από τα καλύτερα μοντέλα της χρονιάς για τηλεοράσεις 1080p για τα χρήματα που ζητάει. Ευθύνη γι’ αυτό έχουν τα εντυπωσιακά επίπεδα μαύρου και η εξαιρετική αντίθεση.
50 – 55 ίντσες
Samsung UE55H8000 – Από 1.780 έως 2.300 ευρώ
Η UE55H8000 είναι μια περίεργη περίπτωση, μιας και παρά την τσουχτερή τιμή, είναι απλώς Full HD αν και… κυρτή! Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε το έγκυρο Cnet να της πλέξει το εγκώμιο για την πανέμορφη εικόνα που διαθέτει, ακόμη και σε φωτεινούς χώρους. Διαθέτει υποδειγματικές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ σε καλά επίπεδα κυμαίνονται και οι ηχητικές της επιδόσεις. Επιπλέον, ο όμορφος σχεδιασμός εξασφαλίζει ότι δεν θα δείχνει άσχημη στο σαλόνι μας.
Sony KDL-50W829 – 950 ευρώ
Η 50W829 είναι ακόμη ένα μοντέλο στη σειρά W8 της Sony που φέρνει τις 50 ίντσες σε συνδυασμό με προηγμένες τεχνολογίες, με τιμή που δεν ξεπερνά το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 ευρώ. Θα αφήσει ιδιαίτερα ευχαριστημένους όσους ενδιαφέρονται για προβολή 3D υλικού, ενώ ούτε και οι videogamers θα μείνουν παραπονεμένοι. Κοστίζει περισσότερο από το αντίστοιχο μοντέλο της κατώτερης Σειράς 7 (KDL-50W705BB) κάτι που η Sony δικαιολογεί στα «χαρτιά» με την υποστήριξη του 3D. Ωστόσο, τα οφέλη για όσους βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη δεν περιορίζονται εκεί, καθώς θα αποκτήσουν μεγαλύτερη γωνία θέασης αλλά και τις προηγμένες τεχνολογίες για ομαλότερη κίνηση της Sony που εμφανώς επιδρούν στο τελικό αποτέλεσμα.
LG 55EA980V – Από 2.790 έως 6.000 (!) ευρώ
Η εντυπωσιακή κυρτή 55EA980V αν και αρκετά ακριβή για την κατηγορία της, κατάφερε να εντυπωσιάσει τους συντάκτες του Cnet, και να λάβει τη διάκριση «Επιλογή των συντακτών» για το 2014. Βασικά της πλεονεκτήματα, το εντυπωσιακό μαύρο χρώμα, η ομοιομορφία της οθόνης, τα εντυπωσιακά χρώματα αλλά φυσικά και ο εντυπωσιακός σχεδιασμός με βάση από κρύσταλλο. Ακόμη στα θετικά της σημεία, το σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης και οι «έξυπνες» λειτουργίες με τις οποίες προικίζεται.
Η υπερυψηλή ανάλυση 4K
Τα πράγματα σοβαρεύουν όταν φτάνουμε στις ναυαρχίδες των κατασκευαστών, μιας και τα ποσά είναι ιδιαίτερα υψηλά. Το κατά πόσον αξίζει να αποκτήσουμε ένα προϊόν στην αιχμή της τεχνολογίας, πληρώνοντας ένα υψηλό τίμημα, είναι κάτι που ο κάθε καταναλωτής καλείται να απαντήσει μόνος του.
(Σημείωση: Θα δούμε τα μοντέλα των 65 ιντσών που προσφέρουν οι κατασκευαστές, ενώ αφήνουμε εκτός τα πανάκριβα μοντέλα που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ. Οι παρακάτω σειρές διαθέτουν και μοντέλα λιγότερων ιντσών και συνεπώς μικρότερη τιμή)
Samsung UE65HU8500 – Από 4.330 έως 4.700 ευρώ
Στην περίπτωση της UE65HU8500, περιττεύει να μιλήσουμε για «ταπεινά» χαρακτηριστικά όπως έξυπνη λειτουργία ή δυνατότητα αναπαραγωγής τρισδιάστατου περιεχομένου. Αυτά οφείλουν να θεωρούνται δεδομένα. Εν συντομία, λοιπόν, η κυρτή 4K LED LCD τηλεόραση της Samsung διαθέτει εξαιρετική ποιότητα εικόνα σε ολόκληρη την επιφάνεια των 65 ιντσών καθώς και περισσότερα χαρακτηριστικά απ’ όσα θα μπορούσε να ζητήσει κανείς, για μια μοναδική εμπειρία θέασης.
Sony KD-65X9005B – Από 4.000 έως 4.200 ευρώ
Το βαρύ πυροβολικό της ιαπωνικής εταιρείας ακούει στο όνομα KD-65X9005B και αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της τεχνολογίας που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Η Ultra HD εικόνα που προσφέρει όταν προβάλει το ανάλογο περιεχόμενο έχει λάβει επαινετικά σχόλια από τον ειδικό Τύπο, ενώ κορυφαίο είναι και το upscaling που κάνει όταν τη τροφοδοτούμε με υλικό μικρότερης ανάλυσης. Επαίνους έχει λάβει ακόμη και σε προβολή τρισδιάστατου περιεχομένου.
Panasonic TX-65AX800
Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά της Panasonic που στην γκάμα της δεν περιελάμβανε μοντέλα Plasma, καθώς τον Οκτώβριο του 2013 έκλεισε το τμήμα που έβγαζε τα περίφημα πάνελ τα οποία την καθιέρωσαν ως μια κορυφαία εταιρεία μεταξύ των φανατικών της εικόνας, την ώρα που οι ίδιοι παρά την επικράτηση των LCD και LED, συνέχιζαν να πίνουν νερό στο όνομα (και την ποιότητα) της παλιότερης τεχνολογίας.
Παρόλα αυτά, ο ιαπωνικός κολοσσός δεν τα πηγαίνει διόλου άσχημα στη νέα εποχή και με τη σειρά AX800 καταφέρνει να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον ανταγωνισμό της Sony και των Κορεατών. Το έγκυρο site δοκιμών τηλεοράσεων hdtvtest.co.uk, εξαίρει το μοντέλο για τις πανέμορφες εικόνες που παράγει, ενώ σε επιτόπια συγκριτική δομική με κορυφαία μοντέλα άλλων εταιρειών κατάφερε να αναδειχτεί νικητής ως η καλύτερη 4K TV. Αν και -όπως επισημαίνεται- δεν καταφέρνει να νικήσει το μαύρο, τις γωνίες θέασης και τη γενικότερη ποιότητα της τελευταίας γενιάς τηλεοράσεων Plasma της Panasonic, καταφέρνει να την πλησιάσει όσο καμία LED LCD οθόνη. Για την ιστορία ας σημειωθεί ότι στο προαναφερθέν τεστ των φανατικών «τηλεορασάκιδων», νικήτρια ανεξαρτήτως τεχνολογίας και ανάλυσης, αναδείχτηκε η Plasma Panasonic ZT60 (δεν κυκλοφορεί πλέον στην αγορά).
Samsung UE65HU7500 – Από 3.650 έως 3.900 ευρώ
Για το τέλος αφήσαμε ένα ακόμη μοντέλο της Samsung που έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες και πιο «οικονομικές» επιλογές στις τηλεοράσεις 4K. Η UE65HU7500 συνδυάζει ποιότητα και τιμή. Έρχεται με πλήθος έξυπνων εφαρμογών, δύο κοντρόλ, ταχύτατο περιβάλλον χρήσης και χαρακτηριστικά που την καθιστούν μια μάλλον καλή επένδυση για το μέλλον. Το μόνο που ίσως δυσαρεστήσει είναι η απουσία κυρτού πάνελ που όμως κρατά χαμηλότερα τιμή. Πολύ συμφέρουσα επιλογή θεωρείται το μοντέλο με τις 55 ίντσες, η UE5HU7500 (με τιμή που ξεκινά από τα περίπου 2.200 ευρώ).