Aπό τις πιο συνηθισμένες κινήσεις που κάνουμε στο σπίτι, είναι να ανοίγουμε ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού και στο ίδιο μπουκάλι να τοποθετούμε λάδι από την ιδιαίτερη πατρίδα μας ή την ιδιαίτερη πατρίδα κάποιου φίλου ή συγγενή μας. Με την ακλόνητη πεποίθηση ότι το λάδι αυτό είναι το καλύτερο και κυρίως ότι το μπουκάλι στο οποίο το αποθηκεύουμε είναι απολύτως κατάλληλο γι’ αυτή τη χρήση. Κάποιοι ενδεχομένως βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με ερασιτέχνες οινοποιούς, οι οποίοι περηφανεύονται για το κρασί που με κόπο δημιούργησαν με σταφύλια από το κτήμα τους. Οι ίδιοι για να εκδηλώσουν την ικανοποίησή τους και να τη μοιραστούν μαζί μας, σπεύδουν να μας φιλέψουν ένα μπουκάλι από το εξαίρετης ποιότητας κρασί σε πλαστικό μπουκάλι εμφιαλωμένου. Άλλοτε, μία ηλικιωμένη -αν και όχι απαραίτητα ηλικιωμένη- συγγενής μας ενδέχεται να μας προμηθεύσει με τις δημιουργίες της κουζίνας της αποθηκευμένες σε πλαστικό τάπερ παγωτού, που έχει ταξιδέψει ήδη σε πολλά άλλα σπίτια πριν το δικό μας και έχει ήδη μπει σε δεκάδες διαφορετικά ψυγεία. Τι κάνουμε λάθος; Το μεγαλύτερο είναι ότι αποθηκεύουμε τρόφιμα σε διάφορες συσκευασίες και χρησιμοποιούμε τις πλαστικές συσκευασίες τύπου PEΤ κατ’ επανάληψη, όπως λέει ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων(ΕΦΕΤ), Νίκος Κατσαρός. Με τη βοήθειά του επιδιώκουμε να αποκωδικοποιήσουμε όσα από άγνοια διαπράττουμε σε βάρος της ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνουμε. Διαβάστε τι λέει ο Ν. Κατσαρός στο newsbeast.gr:
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος