Σε απόσταση περίπου δύο ωρών από τη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία, βρίσκεται το χωριό Asotthalom. Ίσως να αναφέρθηκε κάποιες φορές στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, καθώς το χωριό των 4.000 κατοίκων βρίσκεται στον ουγγρικό νότο, μία ανάσα από τα σύνορα με τη Σερβία. Έτσι, πολύ κοντά του περνούσαν τα καραβάνια των ανθρώπων που βάδιζαν τον μακρύ δρόμο της προσφυγιάς, επιμένοντας να φτάσουν στον «παράδεισο» της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης ακόμα και με τα πόδια, όταν αποκλείστηκαν από όλα τα υπόλοιπα μέσα. Τώρα δεν είναι η τοποθεσία του Asotthalom αλλά οι επιλογές της δημοτικής αρχής που το φέρνουν στη δημοσιότητα. Όπως γράφει το BBC, στο χωριό απαγορεύτηκαν τα μουσουλμανικά ενδύματα και η πρόσκληση σε προσευχή. «Μπροστάρης» στον «πόλεμο κατά της μουσουλμανικής κουλτούρας», όπως τον αποκαλεί, το Asotthalom ελπίζει να προσελκύσει άλλους χριστιανούς Ευρωπαίους που αντιστέκονται στην πολυπολιτισμικότητα στις χώρες τους.
Όπως σημειώνει το BBC, πολλοί Ούγγροι βουλευτές εκτιμούν πως οι κανονισμοί αυτοί δεν συμφωνούν με το ουγγρικό σύνταγμα και, στο πλαίσιο γενικής αναθεώρησης των νέων τοπικών νομοθεσιών, η κυβέρνηση θα τους εξετάσει στα μέσα του μήνα. Παρά την πιθανή απουσία συνταγματικού ερείσματος, οι νέοι νόμοι τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από την ίδια την κοινότητα του Asotthalom. Μία κάτοικος χαρακτήρισε «πολύ τρομακτικό» το ότι έβλεπε «πλήθη μεταναστών να περνούν από το χωριό» πέρσι, καθώς διέσχιζαν τα σύνορα με τη Σερβία κι έμπαιναν στην Ουγγαρία. «Περνάω πολλές ώρες μόνη μου στο σπίτι με τα παιδιά μου και, ναι, υπήρξαν φορές που φοβόμουν» είπε.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία για την Ουγγαρία. Τη Δευτέρα η κυβέρνηση της χώρας κατέθεσε στην ΕΕ πρόταση όλοι οι αιτούντες άσυλο στη χώρα να τίθενται αυτόματα υπό κράτηση για όλο το διάστημα της εξέτασης του αιτήματός τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Zoltán Kovács δήλωσε χαρακτηριστικά πως όποιος υποβάλλει αίτημα χορήγησης ασύλου στη χώρα θα κρατείται σε ‘καταφύγια’ για όσο διαρκεί η εξέταση του αιτήματός τους. «Κανένας μετανάστης, ούτε καν εκείνοι που έχουν ήδη κάνει αίτηση για άσυλο, δεν θα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα μέχρι να υπάρξει νομική απόφαση για το εάν δικαιούται πολιτικό άσυλο, καθεστώς πρόσφυγα ή οτιδήποτε άλλο, οπότε δεν έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα στη χώρα» τόνισε. Η Ουγγαρία ήρθε επανειλημμένως σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταναστευτική της πολιτική, με αιχμή την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να υψώσει φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία και να αρνηθεί να δεχθεί τις ποσοστώσεις για την κατανομή των αιτούντων άσυλο. Μετά την ανέγερση του φράχτη, η χώρα σχεδιάζει να προσλάβει από 6.000 έως 8.000 συνοριοφύλακες «για να συλλαμβάνουν όσους περνούν από το τείχος».
- Το BBC απευθύνθηκε και στην Knights Templar International και στον Nick Griffin για συνέντευξη αλλά δεν ανταποκρίθηκε κανείς από τους δύο.