Κάτι λιγότερο από ένας μισθός μένει στο τέλος της χρονιά για ένα μισθωτό, ο οποίος αμείβεται με 800 ευρώ καθαρά το μήνα. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι εάν για παράδειγμα είχε καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός, ο εν λόγω εργαζόμενος θα ήταν αδύνατο να πληρώνει κάποιο από τα πάγια έξοδά του. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης Infographics: Βασιλική Αθανασοπούλου Το ακριβές που του μένει αφού πληρώσει φόρους και εισφορές προς το κράτος είναι 784,66 το έτος ευρώ ή 65,38 ευρώ το μήνα. Για να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα υπολογίσαμε ότι λαμβάνει 14 μισθούς ανά έτος, όπως προαναφέραμε. Εκτός από τα 9.600 ευρώ που είναι ο συνολικός καθαρός του μισθός και για τους 12 μήνες του χρόνου, υπολογίζονται επιπλέον 1.600 ευρώ που λαμβάνει ως δώρο Χριστουγέννων (800 ευρώ), δώρο Πάσχα (400 ευρώ) και επίδομα αδείας (400 ευρώ). Έτσι, το σύνολο των καθαρών αποδοχών του ανέρχεται στα 11.196 ευρώ. Με τη βοήθεια του φοροτεχνικού συμβούλου, Γιώργου Καζάκου, ο οποίος μας παρείχε όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις, στη συνέχεια του άρθρου υπολογίζουμε όλες τις βασικές δαπάνες ενός μισθωτού χωρίς οικογένεια και παιδιά, ο οποίος δεν διαθέτει κανενός είδους ακίνητη περιουσία στο όνομά του. Το συγκεκριμένο άτομο δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ, αλλά επιβαρύνεται με το μηνιαίο έξοδο του ενοικίου για ένα σπίτι 70 τετραγωνικών στο κέντρο της Αθήνας. Διευκρινίζουμε ότι στην περίπτωση που ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 20% – όπως στην περίπτωση των εξόδων για σούπερ μάρκετ-, έχουμε υπολογίζει μεσοσταθμικά το φόρο, με δεδομένη τη διαφορά που παρουσιάζουν ορισμένα προϊόντα κατά την επιβολή του συντελεστή (σε άλλα προϊόντα ο ΦΠΑ είναι 13% και σε άλλα 24%). Στο δεύτερο σκέλος του άρθρου προχωράμε στον υπολογισμό των συνολικών εισφορών που αποδίδονται στο κράτος, σε μία προσπάθεια να καταγράψουμε το ποσό που αποδίδεται επί των μεικτών αποδοχών στα κρατικά ταμεία. Σε αυτά δεν έχουμε υπολογίσει για παράδειγμα τα τέλη υπέρ του δήμου και της ΕΡΤ στο λογαριασμό της ΔΕΗ ή τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, η οποίες διαφέρουν σε κάθε λογαριασμό και προκύπτουν με βάση την κατανάλωση.
Σύνολο μικτών και καθαρών αποδοχών
Επομένως εάν υπολογίσουμε ότι οι μικτές αποδοχές του συγκεκριμένου ατόμου ανέρχονται στα 1.012,68 ευρώ μηνιαίως, το σύνολο των ετήσιων μικτών αποδοχών ανέρχεται στα 14.178, ενώ οι καθαρές του αποδοχές στα ανέρχονται στα 11.196 ευρώ ή 799,64 ανά μήνα.
Κρατήσεις στο μισθό
- ΙΚΑ: 162,03/μηνα
- Συνολικές κρατήσεις ΙΚΑ ανά έτος: 2.272,20 (162,03 Χ 14)
- Εργοδότης: Ετήσιες εργοδοτικές εισφορές: 3,552,92 (253,78 Χ 14).
- Φόρος μισθωτών υπηρεσιών (παρακρατείται από τον εργοδότη): 50,65 ευρώ το μήνα
- Φόρος μισθωτών υπηρεσιών: 709,10 το έτος
Δεν λαμβάνει επιστροφή φόρου ούτε πληρώνει επιπλέον φόρο
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε θέσει, υπολογίσαμε ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν θα λάβει επιστροφή φόρου. Προϋπόθεση είναι να έχει υπολογιστεί σωστά από τον εργοδότη ο παρακρατούμενος μηνιαίος φόρος και ταυτόχρονα να μην έχει άλλα εισοδήματα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα χρειαστεί να πληρώσει επιπλέον φόρο. Ωστόσο υπάρχει ένα κενό που σχετίζεται με το καθεστώς συλλογής αποδείξεων και το αφορολόγητο που θα προκύψει απ’ αυτές. Σημειώνεται ότι το μηνιαίο ποσό των εργοδοτικών εισφορών προσαυξάνει τις μικτές αποδοχές του εργαζόμενου και δείχνει πόσο κοστίζει στον εργοδότη ο κάθε εργαζόμενος μηνιαίως. Συν τοις άλλοις, εάν ο μισθωτός παρουσίαζε υψηλότερες απολαβές θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Ενοικίαση σπιτιού
Εάν τώρα το ίδιο πρόσωπο διαμένει σε διαμέρισμα 70 τετραγωνικών με ενοίκιο 380 ευρώ μηνιαίως, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού εφόσον δεν έχει άλλα εισοδήματα, φορολογείται μόνο για το ενοίκιο που λαμβάνει από το συγκεκριμένο πρόσωπο. Πρακτικά λοιπόν λαμβάνει από τον ενοικιαστή 4.560 ετησίως, από τα οποία ο φόρος που προκύπτει για τον ιδιοκτήτη, ανέρχεται στα 675 ευρώ.
Πάγια έξοδα σπιτιού
Εάν εξετάσουμε τα πάγια έξοδα που είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ο συγκεκριμένος μισθωτός για το σπίτι το οποίο νοικιάζει, θέτουμε ως βάση την καταβολή κοινοχρήστων 50 ευρώ μηνιαίως. Τα κοινόχρηστα αφορούν μεταξύ άλλων στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ενώ βάσει των τελευταίων αλλαγών έχουμε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης από 15/10/2016. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται γύρω στο 1 ευρώ το λίτρο, ενώ έχει τη δυνατότητα να αγοράσει 50 λίτρα πετρέλαιο. Ο φόρος σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στα 0,26 ευρώ ανά λίτρο και συνεπώς θα αποδώσει φόρο στο κράτος ύψους 13 ευρώ από τα 50 ευρώ συνολικά που πληρώνει κάθε μήνα.
Ηλεκτροδότηση
Εάν θεωρήσουμε ότι η μέση κατανάλωση για το συγκεκριμένο διαμέρισμα είναι 35 ευρώ το μήνα και με βάση το συντελεστή ΦΠΑ 13%, η αξία του ρεύματος είναι 30,98 ευρώ και το ποσό του ΦΠΑ 4,02 ευρώ. Ωστόσο δεν υπολογίζουμε το ποσό που αποδίδεται στο κράτος για ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη σε δήμο και ΕΡΤ, όπως ήδη αναφέραμε στην εισαγωγή του κειμένου. Έτσι, ο συνολικός ετήσιος ΦΠΑ ανέρχεται στα 48,24 ευρώ.
Υδροδότηση
Σε ό,τι αφορά την υδροδότηση, εάν υπολογίσουμε ως μέση κατανάλωση το ποσό των 15 ευρώ το μήνα, ο συγκεκριμένος μισθωτός καλείται να καταβάλλει 13,3 ευρώ για το νερό και 1,7 ευρώ για ΦΠΑ. Επομένως το σύνολο του ΦΠΑ είναι 20,4 ευρώ ανά έτος.
Ασφάλεια αυτοκινήτου
Εάν τώρα ο δικαιούχος συνάψει ετήσιο συμβόλαιο για την πληρωμή της ασφάλειας του αυτοκινήτου του, με συνολική αξία συμβολαίου 292,34 ευρώ, προκύπτει ότι ανά μήνα θα χρειαστεί να πληρώνει 24,36 ευρώ. Στο ασφάλιστρο συμπεριλαμβάνονται το επικουρικό, το οποίο ανέρχεται στα 0,18 ευρώ το μήνα, φόρος ασφαλίστρου 3,18 ευρώ/μήνα, ενώ δεν υπολογίζεται το δικαίωμα ασφαλίστρου, το οποίο εισπράττει κάθε ασφαλιστική εταιρεία. Διευκρινίζουμε σε αυτό το σημείο ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες εισπράττουν από τους πελάτες τους έξοδα για την έκδοση του ασφαλιστικού συμβολαίου (χαρτί, γραφική ύλη, εκτύπωση) που αντιστοιχούν στο 20%, στο 25% ή και περισσότερο της αξίας των ασφαλίστρων που πληρώνουν.
Σταθερό τηλέφωνο-ίντερνετ
Με λογαριασμό 26 ευρώ το μήνα και τον ΦΠΑ στο 24%, ο χρήστης της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής καλείται να πληρώσει 21 ευρώ για τις υπηρεσίες και 5 ευρώ για ΦΠΑ (στρογγυλοποιημένα).
Κινητή τηλεφωνία
Αντίστοιχα και για την περίπτωση στην οποία ο χρήστης πρέπει να πληρώσει συνολικό λογαριασμό 26 ευρώ για το κινητό του τηλέφωνο, το καθαρό ποσό ανέρχεται στα 21 ευρώ για τις υπηρεσίες και στα 5 ευρώ για τον ΦΠΑ (στρογγυλοποιημένα).
Βενζίνη: 764,6 ευρώ για φόρους – 693,4 η καθαρή αξία του καυσίμου (αναμένεται αύξηση φόρου από 1/1/2017)
Όπως εξηγεί σχετικά η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, αναφορικά με τις επιβαρύνσεις στα καύσιμα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης καυσίμων αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2015. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η τιμή ανά λίτρο κατά 20 λεπτά. Επί της ουσίας εάν θεωρήσουμε ότι η τιμή της βενζίνης είναι σήμερα 1,5 ευρώ το λίτρο, τότε ο ΕΦΚ ανέρχεται στο 1 ευρώ/λίτρο. Επομένως εάν το συνολικό ποσό που δαπανά το συγκεκριμένο άτομο για καύσιμα είναι 120 ευρώ μικτά κάθε μήνα, το ποσό του ΦΠΑ (24%), ανέρχεται στα 23,22 ευρώ μηνιαίως και η αξία των καυσίμων στα 96,78 ευρώ. Εάν στη συνέχεια υπολογίσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ανέρχεται στα 64,52 ευρώ το μήνα. Επομένως το καθαρό ποσό που πληρώνει κάποιος για καύσιμα είναι 32,26. Το συνολικό ποσό που δαπανά για βενζίνη ανά έτος είναι 1.440 ευρώ, ο συνολικός ΕΦΚ 774,24 και ο ΦΠΑ 278,64. Επομένως πληρώνει για φόρους 764,6 ευρώ συνολικά, ενώ η αξία της βενζίνης είναι 693,4 ευρώ.
Τέλη κυκλοφορίας
Υπολογίζοντας επίσης ότι είναι κάτοχος ενός αυτοκινήτου 1.400 κυβικών, τα τέλη κυκλοφορίας που καλείται -με βάση τις υπάρχουσες ρυθμίσεις, οι οποίες θα αλλάξουν κατά το προσεχές διάστημα- να πληρώσει, είναι 255 ευρώ. Επομένως η μηνιαία επιβάρυνση από τα τέλη ανέρχεται στα 21,25 ευρώ.
Σούπερ μάρκετ
Εάν το ίδιο πρόσωπο έχει συνολικά έξοδα για σούπερ μάρκετ 120 ευρώ το μήνα λόγω των διαφορετικών συντελεστώ ΦΠΑ ανά προϊόν, υπολογίζουμε μεσοσταθμικά τον ΦΠΑ στο 20%. Επομένως το καθαρό ποσό της μηνιαίας δαπάνης για την αγορά προϊόντων ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ στα 20 ευρώ ανέρχεται το ποσό του ΦΠΑ. Τα συνολικά έξοδα για σούπερ μάρκετ το χρόνο είναι 1.440 ευρώ και από αυτά ο ΦΠΑ είναι 240 ευρώ και τα καθαρά χρήματα για την αγορά των προϊόντων 1.200 ευρώ.
Μηνιαία έξοδα διασκέδασης
Στη διασκέδαση του συγκεκριμένου ατόμου έχουμε υπολογίσει ότι θα βγει δύο φορές το μήνα για φαγητό, δαπανώντας συνολικά 50 ευρώ. Επομένως από τα 50 ευρώ που είναι η συνολική αξία του φαγητού, τα 41,67 ευρώ είναι η καθαρή αξία και τα υπόλοιπα 8,33 ευρώ είναι ο ΦΠΑ.
Πάνω από 5.000 ευρώ μόνο για φόρους και εισφορές δίνει κάθε χρόνο στο κράτος
Εξετάζοντας τέλος το συνολικό ποσό που χρειάζεται να πληρώσει μόνο για φόρους ετησίως ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, το ποσό ανέρχεται στα 5.011,94 ευρώ από τα 14.178 ευρώ που είναι οι μικτές μισθολογικές του απολαβές. Σημείωση: Όπως αναφέραμε αναμένονται οι ρυθμίσεις για τα νέα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ενώ αυξάνεται και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη από 1 Ιανουαρίου του 2017. Δείτε όλα τα θέματα του weekend