Ο Μαρινόπουλος με μια ιστορία 120 χρόνων αποτελεί ένα όνομα που βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο της ελληνικής επιχειρηματικής πραγματικότητας. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα το όνομα των Μαρινόπουλων βρίσκεται στο επίκεντρο δυσάρεστων ειδήσεων με επίκεντρο τα σούπερ μάρκετ του ομίλου και την υπαγωγή στο πτωχευτικό δίκαιο. Πρόκειται ίσως για τον μεγαλύτερο «λιανέμπορο» της χώρας, έναν όμιλο σούπερ μάρκετ με 12.500 εργαζόμενους, δηλαδή έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Ελλάδας αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τράπεζες δουλεύουν με 15.000 εργαζόμενους. Η Αγγλοσαξωνική φράση «too big to fail» «κουμπώνει» απόλυτα στα σούπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει έναν τέτοιο αριθμό εργαζομένων στο δρόμο μέσα σε μια νύχτα, αλλά και η αγορά δεν μπορεί να ελέγξει τα χρέη 1,3 δισ. ευρώ σε τράπεζες και 2.500 προμηθευτές. Μια επιχείρηση με 12.500 εργαζόμενους, 820 καταστήματα, 1,32 δισ. ευρώ χρέη και 2.500 προμηθευτές που κινδυνεύει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αποτελεί ουσιαστικά μια βόμβα στα θεμέλια της αγοράς.
Ποια είναι η οικογένεια Μαρινόπουλου
Τα σούπερ Μάρκετ Μαρινόπουλος
Τα πρώτα προβλήματα με τα άδεια ράφια, η ΕΒΟΛ και ο Σκλαβενίτης
Η προστασια από το δικαστήριο
Η υπαγωγή στο πτωχευτικό δίκαιο και ολόκληρος ο θόρυβος που ξέσπασε σίγουρα δεν είναι θετικές ειδήσεις. Ωστόσο η εταιρεία πήρε μια ανάσα, αλλά θα πρέπει να πληρώνει εργαζόμενους και όσα ακίνητα νοικιάζει. Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων της εταιρίας μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2016. Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα «παγώνει» κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού του. Από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι ,οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, αλλά και οι μισθώσεις. «Σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε συνέχεια του αιτήματος που κατατέθηκε από την Μαρινόπουλος ΑΕ την Τρίτη 28 Ιουνίου για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία και ενέκρινε το σχετικό αίτημα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Μαρινόπουλος ευχαριστεί τους εργαζομένους της για τη στήριξή τους τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση αλλά και σε όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα που διανύει η εταιρεία. Παράλληλα, εκφράζει την βαθιά εκτίμησή της προς το σημαντικό ποσοστό του 45% των προμηθευτών της, οι οποίοι δήλωσαν τη συναίνεσή τους για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι σημαντική για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας λειτουργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προμηθευτές. Η έγκριση της υπαγωγής της Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στην εταιρεία ώστε το επόμενο διάστημα να καταφέρει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη λύση».
Η εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε.
Η Μαρινόπουλος Α.Ε. ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Από το 2012, η Μαρινόπουλος Α.Ε. κατέστη αποκλειστική δικαιοδόχος των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια 100% ελληνική εταιρεία. Μέσω δικτύου περισσότερων από 823 καταστημάτων (31.3.2016), η Μαρινόπουλος Α.Ε. διατηρεί παρουσία στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο δυναμικό της εντάσσονται πάνω από 12.500 εργαζόμενοι ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς, σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Το δίκτυο της εταιρείας αριθμoύσε στις 31/3/2016 συνολικά 406 εταιρικά καταστήματα και 329 καταστήματα σε καθεστώς δικαιόχρησης (franchise). Δείτε όλα τα θέματα του Weekend