Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν αμφιφυλόφιλοι, δηλαδή ότι αισθάνονται σεξουαλική έλξη και για τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία, 987.000 άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο (1,8% του πληθυσμού) δηλώνουν αμφιφυλόφιλοι, αριθμός που έχει αυξηθεί από τις 457.000 (0,9%) το 2018.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν τόσο ομόφυλες όσο και ετερόφυλες εμπειρίες είναι πολύ υψηλότερος, σύμφωνα με επιστήμονα.

Ο ανθρωπολόγος και εξελικτικός γενετιστής, δρ Jason Hodgson, από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται «εντός του φάσματος της αμφιφυλοφιλίας», όπως και οι συγγενείς μας πρωτεύοντες που ζουν ελεύθερα στη φύση.

Η σεξουαλικότητα ως φάσμα

Ο δρ Hodgson θεωρεί ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα συνεχές φάσμα, με την αποκλειστική ετεροφυλοφιλία στο ένα άκρο και την αποκλειστική ομοφυλοφιλία στο άλλο.

«Προβλέπω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα αμφιφυλόφιλοι», δήλωσε στην Daily Mail.

Σύμφωνα με την άποψή του, τα γονίδια που επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι πιθανώς τα ίδια που καθορίζουν τη γενική κοινωνικότητα, καθιστώντας τα άτομα που βρίσκονται στο μέσο του φάσματος πιο ικανά στις κοινωνικές σχέσεις συνολικά.

Ο επιστήμονας προτείνει μια κλίμακα σεξουαλικότητας από 0 έως 1, όπου το 0 αντιπροσωπεύει 100% ετεροφυλοφιλικές εμπειρίες και το 1 αντιστοιχεί σε 100% ομοφυλοφιλικές. Οποιοδήποτε ποσοστό μεταξύ αυτών των δύο άκρων υποδηλώνει αμφιφυλοφιλία.

«Αν ένα άτομο είχε μία ομόφυλη εμπειρία και 99 ετερόφυλες, τότε η τιμή του θα ήταν 1/100 ή 0,01 – ελαφρώς μέσα στο φάσμα της αμφιφυλοφιλίας», εξηγεί.

Ο δρ Hodgson επίσης διαχωρίζει την έννοια του να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως αμφιφυλόφιλος από το να έχει πραγματικά αμφιφυλοφιλική συμπεριφορά. Παρόλο που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 1,8% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν αμφιφυλόφιλοι, ο πραγματικός αριθμός όσων έχουν αμφίφυλες εμπειρίες είναι πιθανότατα μεγαλύτερος.

«Για παράδειγμα, άτομα που δηλώνουν 100% ετεροφυλόφιλα μπορεί να έχουν βιώσει κάποια στιγμή μια ομόφυλη εμπειρία με συναίνεση», τονίζει.

Η βιολογία των πρωτευόντων και η αμφιφυλοφιλία

Ο επιστήμονας παραπέμπει στους μπονόμπο, ένα από τα πιο κοντινά στους ανθρώπους πρωτεύοντα, τα οποία εμφανίζουν υψηλά ποσοστά τόσο ομόφυλων όσο και ετερόφυλων σεξουαλικών επαφών.

Οι μπονόμπο είναι από τα ελάχιστα είδη όπου όλα τα ενήλικα μέλη επιδίδονται τακτικά σε σεξουαλικές επαφές με άτομα του ίδιου φύλου, συχνά σε μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι με το αντίθετο φύλο. Οι επαφές αυτές περιλαμβάνουν διάφορες μορφές σεξουαλικών συμπεριφορών, όπως η τριβή γεννητικών οργάνων και η στοματική επαφή.

Σε έρευνα του 2016, ο δρ Hodgson ανέφερε ότι η αμφιφυλοφιλία στους μπονόμπο φαίνεται να ενισχύει τη συνοχή της ομάδας.

«Η αμφιφυλοφιλία μπορεί να είναι ο κανόνας, καθώς τα άτομα που εμπλέκονται σε ομόφυλο σεξ συχνά συμμετέχουν και σε αναπαραγωγικές σεξουαλικές πράξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η σεξουαλικότητα στους ανθρώπους και η κοινωνική επιρροή

Ο δρ Hodgson επισημαίνει ότι το σεξ παίζει σημαντικό κοινωνικό ρόλο στα πρωτεύοντα ζώα, αλλά ακόμα περισσότερο στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σεξουαλική συμπεριφορά είναι γενετικά καθορισμένη και «η σεξουαλικότητα κληρονομείται, με πολλά διαφορετικά γονίδια να συμβάλλουν σε αυτήν, το καθένα με μικρή επιρροή».

Καθώς τα γονίδια που σχετίζονται με τη σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι κοινά, αυτό σημαίνει ότι «σχεδόν όλοι τα έχουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό».

Επιπλέον, ο κοινωνικός παράγοντας ενδέχεται να επηρεάσει την αμφιφυλοφιλία.

«Άνδρες και γυναίκες που βιώνουν διπλή σεξουαλική έλξη μπορεί να επιλέξουν να ταυτοποιούνται ως αποκλειστικά ετεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι για διάφορους λόγους», εξηγεί ο John Sylla, πρόεδρος του American Institute of Bisexuality.

Όπως αναφέρει, συχνά όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως απολύτως ετεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι τείνουν να γενικεύουν τη δική τους εμπειρία, θεωρώντας ότι όλοι οι άνθρωποι ανήκουν αποκλειστικά σε μία από τις δύο κατηγορίες.

Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχουν «άνθρωποι που διεγείρονται σεξουαλικά και από τα δύο φύλα, αλλά επιλέγουν να παρουσιάζονται αποκλειστικά ως ετεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι».

Σε κάθε περίπτωση, η κοινωνική αποδοχή της αμφιφυλοφιλίας φαίνεται να αυξάνεται, καθώς οι αντιλήψεις γύρω από τη σεξουαλικότητα εξελίσσονται.