Μπορεί τα ονόματα Ευστρατία, Μηλίτσα και Μαρίτσα να μη μας θυμίζουν κάτι -και να προκαλούν κι ένα χαμόγελο στους μικρότερους με το «παλιομοδίτικο» άκουσμά τους. Αλλά τις τρεις γιαγιάδες της Μυτιλήνης -σε εκείνες ανήκουν τα ονόματα- τις θυμόμαστε όλοι. Ήταν εκείνες που μέσα στην απλότητα και την αυτονόητη ανθρωπιά τους κράτησαν στην αγκαλιά τους και τάισαν ένα μωρό προσφυγόπουλο ενώ η μαμά του άλλαζε τα βρεγμένα της ρούχα, μόλις είχαν κάνει το δύσκολο κι επικίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα. Απόρησαν με τη δημοσιότητα που πήρε η ενέργειά τους – για εκείνες ήταν απλώς ένα μωρό που πεινούσε. Προσφυγικές ροές, άσυλο, επανεισδοχή, μετεγκατάσταση, hot spot κλπ τους είναι μάλλον άγνωστα- πιθανώς και αδιάφορα. «Δεν το πήραμε είδηση πως μας έβγαλαν φωτογραφία» έλεγε η κα Μαρίτσα, την ώρα που η εικόνα τους έκανε κατά το γνωστό δημοσιογραφικό κλισέ «το γύρο του κόσμου».
Το ζευγάρι αυτό δεν ήταν το μόνο. Κι άλλα σπίτια άνοιξαν, κι άλλες εστίες υποδέχθηκαν ανθρώπους που χρειάζονταν, μέσα στην πολυήμερη ταλαιπωρία τους, ένα μπάνιο, έναν στεγνό ύπνο, ζεστά ρούχα, ζεστό φαγητό. Το όνομα του φούρναρη Διονύση Αρβανιτάκη από την Κω έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο 76χρονος άνδρας γέμιζε καθημερινά το βαν του με ψωμί προσφέροντάς το στους πρόσφυγες που κατέφταναν στο νησί του. «Εμείς οι Έλληνες έχουμε αισθήματα, είμαστε άνθρωποι φιλόξενοι», δήλωνε. Γνωρίζει και ο ίδιος καλά από ξενιτιά και φτώχεια καθώς έφυγε για χρόνια μετανάστης στην Αυστραλία.
Αυτόν τον απλό άνθρωπο επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες. Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου», ανέφερε σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο. Αλλά και αλλού, σε άλλες πόλεις, οι εκκλήσεις από φορείς και οργανώσεις για τη συγκέντρωση βοήθειας βρήκαν ευήκοα ώτα. Πολίτες πήγαιναν μόνοι τους να προσφέρουν τρόφιμα και ρούχα στους χώρους όπου έμεναν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλατεία Βικτωρίας, την Ειδομένη, τον Πειραιά, τη Λέσβο. Άλλοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, γιατροί τις γνώσεις τους, Άλλοι το χρόνο τους για να κατανεμηθούν και να διανεμηθούν τα συγκεντρωμένα είδη. Πράγματα δικά τους, παιχνίδια και ρούχα των παιδιών τους, κουβέρτες από τα σπίτια τους.