Τους συναντήσαμε στους στολισμένους δρόμους της πόλης ή στον χώρο εργασίας τους και τους απευθύναμε μια απλή, κατά τα φαινόμενα, ερώτηση: «Τι θετικό θα κρατούσατε από το 2015 και τι αρνητικό θα αλλάζατε με τη νέα χρονιά;». Η αλήθεια είναι πως ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, οι απαντήσεις έρχονταν πολύ πιο εύκολα. Στα θετικά, πάλι, οι συντηρητική πλειοψηφία των πολιτών που ρωτήσαμε, χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί και να αποφασίσει εκείνο που θα κρατούσε από τη χρονιά που μας αποχαιρέτισε. Το 2015 υπήρξε σίγουρα μια γεμάτη γεγονότα χρονιά για τη χώρα, με τα ζητήματα της πολιτικής και της οικονομίας να κυριαρχούν στη σκέψη των ανθρώπων. Αλλά η αισιοδοξία, οι μικρές ευτυχισμένες στιγμές σε οικογενειακό ή φιλικό επίπεδο καταφέρνουν και επικρατούν…
«Θα κρατούσα τον Τσίπρα και θα άλλαζα τον… Τσίπρα!»
Συναντήσαμε τον Γιώργο με τη λατέρνα του στην οδό Ερμού. «Από το 2015 θα κρατούσα τον Τσίπρα και το 2016 θα άλλαζα τον Τσίπρα», μας απαντά στην ερώτησή μας σχεδόν δίχως σκέψη. Όταν του ζητάμε να μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί, σημειώνει: «Ήταν το θετικό της χρονιάς. Θεωρώ θετικό την αλλαγή στην εξουσία έπειτα από δεκαετίες κυριαρχίας των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οπότε θα κρατούσαν την άνοδο του Τσίπρα στην εξουσία. Βέβαια άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Τελικά αποδείχθηκε λίγος και το 2016 θα ήθελα να φύγει και αυτός».
«Ένα μπάνιο στη θάλασσα, μια πεζοπορία, οι έξοδοι με τις φίλες μου»
Η Σέμυ κρατά από το 2015 μικρές όμορφες στιγμές, όπως «οι απογευματινές έξοδοι με τη δουλειά με τις φίλες μου για ένα κρασάκι, ένα μπάνιο τον περασμένο Αύγουστο στα Φαλάσαρνα στην Κρήτη, την πεζοπορία που κάναμε με την παρέα μου στον Οδοντωτό στα Καλάβρυτα. Όλη την ομορφιά και την ηρεμία που μου χάρισε η φύση της Ελλάδας, σε αντιδιαστολή με την ασχήμια της καθημερινότητας στην πόλη». Με τη νέα χρονιά «θα άλλαζα την ανασφάλεια και τον φόβο στα μάτια των ανθρώπων», απαντά η Σέμυ που εργάζεται ως υπεύθυνη εμπορικού καταστήματος. «Το 2015 έρχονταν άνθρωποι στο μαγαζί και με ρωτούσαν φοβισμένοι: “Εσείς τι πιστεύετε; Θα χρεοκοπήσουμε;”. Αυτό είναι κάτι που δεν θα ήθελα να ξανασυμβεί…», σημειώνει.
«Θα άλλαζα τα capital controls και τις αυξήσεις στη φορολογία»
Ο Παντελής, ο οποίος είναι τραπεζικός υπάλληλος, απαντά αυθόρμητα: «Θα άλλαζα τα capital controls, να μπορεί ο κόσμος να πάρει περισσότερα χρήματα, αυτοί που έχουν δηλαδή. Αλλά περισσότερο να μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές με το εξωτερικό, να μπορούν οι διάφορες βιοτεχνίες, βιομηχανίες, επιχειρήσεις που προμηθεύονται υλικά από το εξωτερικό να μην έχουν πρόβλημα στις πληρωμές τους και να κινηθεί η οικονομία λίγο καλύτερα. Και βέβαια θα άλλαζα και όλες αυτές τις αυξήσεις που έχουν γίνει στην φορολογία, γιατί ως γνωστόν όταν αυξάνεις τους φόρους βοηθάς τη φοροδιαφυγή. Θα άλλαζα επίσης την τρομοκρατία που επικρατεί και από τα ΜΜΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο, να γίνει ο κόσμος λίγο πιο αισιόδοξος, να μη φοβάται γιατί έτσι μόνο μπορούμε να προχωρήσουμε σαν χώρα». Ως προς το τι θα κρατούσε; «Τους φίλους μου και την οικογένειά μου, τους ανθρώπους που με αγαπούν και τους αγαπώ. Αλλά και τις στιγμές αλληλεγγύης που υπήρξαν μέσα στο 2015, έστω κι αν ήταν λίγες. Την ενότητα που βλέπω σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες που προσπαθούν να αλληλοϋποστηριχτούν στις δύσκολες αυτές στιγμές».
«Από το 2015 θα κρατούσα την αισιοδοξία μου»
Η Τάνια είναι άνεργη και παρόλα αυτά δηλώνει αισιόδοξη. «Από το 2015 εγώ θα κρατούσα την αισιοδοξία μου. Υπάρχει τόση μιζέρια και αισιοδοξία στον κόσμο και στο οικονομικό κομμάτι και γιατί δεν βλέπει κάποιο φως στον ορίζοντα. Θα κρατούσα λοιπόν την αισιοδοξία μου γιατί μόνο έτσι μπορώ να προχωρήσω σε αυτή την κατάσταση που επικρατεί τριγύρω μου», αναφέρει. Το 2016 θα ήθελε «τα πράγματα να γίνουν πιο δίκαια και αξιοκρατικά, όχι μόνο στη χώρα μου αλλά γενικότερα. Δικαιοσύνη και αξιοκρατία, αυτό ζητάω να υπάρξει το νέο έτος».
«Θα άλλαζα τις εικόνες των πνιγμένων παιδιών»
Η Ελένη, οδοντίατρος στο επάγγελμα, θα κρατούσε από το 2015 «τις υπέροχες στιγμές με την 4χρονη κόρη μου, καθώς μεγαλώνοντας αποκτήσαμε καλύτερη επικοινωνία και ήρθαμε ακόμη πιο κοντά». Αυτό που «σίγουρα και χωρίς καμία αμφιβολία» θα άλλαζε με το νέο έτος είναι «οι εικόνες των πνιγμένων παιδιών στο Αιγαίο. Είναι μια εικόνα του έτους που δεν θα ήθελα να επαναληφθεί ποτέ ξανά».
«Το 2015 είχα δουλειά, τώρα δεν έχω»
«Το 2015 είχα δουλειά, τώρα δεν έχω», μας απαντά ο νεαρός Μάρκος. «Οπότε είναι σίγουρα κάτι που θα κράταγα από τη χρονιά που πέρασε», συμπληρώνει. «Αυτό που δεν θα κράταγα ήταν η βία, αφού έπεσα θύμα ξυλοδαρμού από μια ομάδα ατόμων. Θα ήθελα λοιπόν το 2016 να αλλάξει το κομμάτι της βίας», αναφέρει.
«Μπορούσα να βγαίνω πιο πολύ έξω και να κάνω βόλτες»
Η 15χρονη Βάσια είναι μαθήτρια και η απάντησή της σχετίζεται με τα προβλήματα που αντιμετώπισε το 2015 στο σχολείο της. Όπως εξηγεί, το αρνητικό της περασμένης χρονιάς για εκείνη, το οποίο και θα ήθελε να αλλάξει με το νέο έτος, είναι το γεγονός ότι «τα μαθήματα φέτος τα αρχίσαμε πολύ αργά γιατί δεν υπήρχαν καθηγητές. Χάσαμε πολλά μαθήματα και τώρα τα περνάμε πολύ γρήγορα και δεν προλαβαίνουμε την ύλη. Θα ήθελα λοιπόν το 2016 να οργανωθούν καλύτερα και να ξεκινήσουμε κανονικά τα μαθήματά μας». Στα θετικά του 2015 είναι το ότι μπορούσε να βγαίνει πιο πολύ έξω και να κάνει βόλτες και να περνάει χρόνο με τους φίλους της.
«Θα κράταγα τον… Ρανιέρι στην Εθνική!»
«Θα κράταγα από την περσινή χρονιά τον Ρανιέρι στην Εθνική, διότι αποδείχθηκε ότι αν τον αφήνανε θα μπορούσε να κάνει δουλειά», απαντά αρχικά ο Αποστόλης, ο οποίος είναι σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού. Διευκρινίζει στη συνέχεια πως αστειεύεται και δίνει νέα απάντηση: «Την ηρεμία στις καλοκαιρινές μου διακοπές στις παραλίες του Πηλίου». Το 2016, θα άλλαζε «τα μυαλά των 400.000 περίπου ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και γενικότερα την κομματολαγνία των ψηφοφόρων αυτής της χώρας».
«Ο σύζυγός μου είναι σε μια δουλειά που πάει καλά»
Η κ. Νίκη, η οποία έχει εργαστεί στον χώρο του μάρκετινγκ και της τηλεόρασης, και είναι σήμερα άνεργη, απαντά πως «το θετικό που θα κρατούσα από το 2015 είναι ότι η κόρη μου πήγε στο εξωτερικό και δουλεύει εκεί και ο σύζυγός μου είναι σε μια δουλειά που πάει καλά και δεν υπάρχει κίνδυνος να τη χάσει». Θα άλλαζε ωστόσο «το δημοψήφισμα, τα capital controls, όλες αυτές τις πολιτικές που μας εγκλωβίσει τη χώρα. Η πολιτική όχι της δικής μας κυβέρνησης, η πολιτική της Ευρώπης που έχει εγκλωβίσει τη χώρα».
«Είμαι ευτυχισμένη που το 2015 έκανα δισέγγονο»
Η κ. Ιωάννα είναι συνταξιούχος και για εκείνη το 2015 υπήρξε μια σημαντική χρονιά. «Είμαι ευτυχισμένη που το 2015 έκανα δισέγγονο και έζησα να δω αυτά τα ωραία πράγματα στα 82 μου χρόνια», τονίζει. Για το 2016 δεν θα ήθελε «να βλέπουμε ξανά τα παιδιά που πνίγονται στη θάλασσα. Πονάω με αυτή την εικόνα. Θα ήθελα να γίνει ειρήνη και να σταματήσουν οι πόλεμοι».
«Από το 2015, θα πετούσα τις τόσες εκλογές»
Το θετικό του 2015 είναι «οι φίλοι που έκανα φέτος, οι άνθρωποι που γνώρισα φέτος, οι οποίοι θεωρώ ότι προσέφεραν στη ζωή μου και θα μου χαρίσουν και στο μέλλον σημαντικά πράγματα και συναισθήματα», απαντά η Βίκυ, που εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος. Από το 2015, θα πετούσε «τις τόσες εκλογές, οι οποίες για μία ακόμα φορά δεν προσέφεραν τίποτα παρά μόνο πολλά προεκλογικά διαφημιστικά σποτ και υποσχέσεις».
«Το 2016 θα ήθελα να γίνει μια οικουμενική κυβέρνηση»
Ο κ. Νίκος, ο οποίος είναι επιχειρηματίας, θα κρατούσε από το 2015 «το γεγονός ότι πήγαν 400.000 άνθρωποι και ψήφισαν για αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος ευαισθητοποιείται, φεύγει εκείνη η χαλαρότητα που υπήρχε μέχρι τώρα, δηλαδή πάμε ΣΥΡΙΖΑ στα τυφλά. Καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη για μία σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση γι’ αυτό και υπήρχε τόση μεγάλη συμμετοχή. Εγώ δεν πήγα βέβαια, αλλά το βλέπω πολύ θετικά γιατί σαν πολίτης θα ήθελα να υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση και εξίσου μια σοβαρή αντιπολίτευση». Το 2016 «δεν θα ήθελα να συνεχιστεί η δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Θα ήθελα να γίνει μια οικουμενική κυβέρνηση ή μια συγκυβέρνηση σε ευρεία κλίμακα τουλάχιστον, και να παλέψουν όλοι μαζί για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, η οποία βέβαια οφείλεται σε λάθη όλων».
«Το 2016 να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή»
Για τον κ. Δημήτρη (αξιωματικός Π.Ν. ε.α.) ένα θετικό γεγονός του περασμένου έτους είναι η αλλαγή της κυβέρνησης. «Έγινε μια μεγάλη αλλαγή, προσδοκούμε ότι έφυγε το παλιό και μετά από 50 χρόνια άλλαξαν οι πολιτικοί συσχετισμοί», εξηγεί. «Θα ήθελα το 2016 να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Τόσοι πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και εκτοπίζονται από τα σπίτια τους. Όλη αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», απαντά ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης.
«Ονειρεύτηκα, σχεδίασα, δούλεψα, χαμογέλασα, γέλασα»
«Το 2015 ήταν άλλη μια χρονιά που ονειρεύτηκα, σχεδίασα, δούλεψα, χαμογέλασα και γέλασα πολύ. Και όλα δείχνουν πως με την καινούρια χρονιά θα τα ξανακάνω όλα αυτά με περισσότερη εμπειρία», μας λέει ο Αλέξανδρος, που εργάζεται ως DJ στην περιοχή των Πετραλώνων. Ο ίδιος κρατάει επίσης από τον προηγούμενο χρόνο «τις καλές μουσικές των Balthazar, Over the Rhine, Parov Stelar και πολλών άλλων που με κρατάνε σε εγρήγορση και σε μόνιμη emotional σκέψη πως υπάρχουν καλά πράγματα γύρω από τη μουσική και τη ζωή». Αυτά που θα ήθελε να αλλάξουν με το 2016 είναι «η ψυχολογία και η νοοτροπία των ανθρώπων. Θα τους ήθελα με περισσότερο χαμόγελο, όρεξη για ζωή και με θετική σκέψη πάντα, επειδή στο κάτω – κάτω υπάρχουν ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα στον κόσμο απ’ ότι τα δικά μας τις περισσότερες φορές».
«Θα άλλαζα την πραγματικότητα, θα κρατούσα τα όνειρα»
«Ιδανικά, θα άλλαζα την πραγματικότητα και θα κρατούσα τα όνειρά μου», απαντά η Τζοάννα, φοιτήτρια που εργάζεται παράλληλα ως σερβιτόρα. «Ή και το αντίστροφο…», συμπληρώνει. «Θα άλλαζα επίσης τις εξαρτήσεις από πρότυπα, συνήθειες, ανθρώπους αντικείμενα, όλα όσα μας κολλάνε και μας κρατάνε πίσω». Δείτε όλα τα θέματα του Weekend