Χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν απολυθεί ή έχουν λάβει ειδοποιήσεις άμεσης απόλυσης στο πλαίσιο του σχεδίου του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του στενού του συνεργάτη και δισεκατομμυριούχου, Έλον Μασκ, για περικοπή δαπανών και συρρίκνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σε αυτό το στόχαστρο συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών φέρεται να έχουν μπει ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η CIA και το Υπουργείο Άμυνας εξετάζουν σημαντικές περικοπές προσωπικού.

Το Πεντάγωνο ανέφερε σε υπόμνημα την περασμένη εβδομάδα ότι πάνω από 5.000 δόκιμοι υπάλληλοι, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν παραμείνει στη δουλειά τους έναν χρόνο ή λιγότερο, θα μπορούσαν να απολυθούν βραχυπρόθεσμα. H CIA έχει ήδη απολύσει περισσότερους από 20 αξιωματικούς για το έργο τους σε θέματα διαφορετικότητας, πολλοί από τους οποίους αμφισβητούν τώρα την απόλυσή τους στα δικαστήρια.

Νέες πληροφορίες δείχνουν ότι οι γεωπολιτικοί αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν αυτές τις μαζικές απολύσεις του ομοσπονδιακού εργατικού δυναμικού.

Συγκεκριμένα η Ρωσία και η Κίνα φαίνεται να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην προσέγγιση πρόσφατα απολυμένων υπαλλήλων και υπαλλήλων που κινδυνεύουν να απολυθούν.

Δύο πηγές του CNN ανέφεραν ότι αυτοί οι πρώην και νυν εργαζόμενοι μπορεί να έχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ και την κυβερνητική γραφειοκρατία.

Ένα έγγραφο που συντάχθηκε από την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού ανέφερε ότι η κοινότητα πληροφοριών εκτίμησε με «υψηλή εμπιστοσύνη» ότι οι ξένοι αντίπαλοι προσπαθούν να στρατολογήσουν ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και να «εκμεταλλευτούν» τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για μαζικές απολύσεις, σύμφωνα με ένα μερικώς επεξεργασμένο αντίγραφο που εξέτασε το CNN.

Η μεθοδολογία

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι αξιωματικοί των ξένων μυστικών υπηρεσιών αναζητούν πιθανές «πηγές» πληροφοριών σε εφαρμογές επαγγελματικής και κοινωνικής δικτύωσης όπως το LinkedIn, το TikTok, το RedNote και το Reddit.

Τουλάχιστον ένας πράκτορας των ξένων μυστικών υπηρεσιών φαίνεται να δημιούργησε ύστερα από εντολή των ανωτέρων του ένα εταιρικό προφίλ στο Linkedin, στο οποίο δημοσίευσε μια αγγελία εργασίας με σκοπό την πρόσληψη ενεργών ομοσπονδιακών υπαλλήλων που δείχνουν ότι είναι «ανοιχτοί σε εργασία», όπως αναφέρει το έγγραφο.

LinkedIn

«Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να δει κανείς ότι αυτοί οι παραμερισμένοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι με πλούσια γνώση για τους θεσμούς αποτελούν συγκλονιστικά ελκυστικούς στόχους για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ανταγωνιστών και των αντιπάλων μας», δήλωσε στο CNN μια τρίτη πηγή που γνωρίζει τις πρόσφατες αμερικανικές εκτιμήσεις.

Οι πληροφορίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό που προηγουμένως αποτελούσε υποθετικό φόβο για πολλούς αμερικανούς αξιωματούχους: ότι οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούσαν να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν οικονομικά ευάλωτους ή αγανακτισμένους πρώην υπαλλήλους, με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών.

Το CNN αναφέρει πως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει απαγγείλει κατηγορίες σε πολλούς πρώην στρατιωτικούς και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών για παροχή πληροφοριών των ΗΠΑ στην Κίνα τα τελευταία χρόνια.

«Η Κίνα ήταν πάντα προσηλωμένη στην ανάπτυξη σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκιού. «Είμαστε αντίθετοι σε αβάσιμες εικασίες για την Κίνα χωρίς πραγματική βάση».

Η απάντηση της CIA

Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι οι συζητήσεις αυτές αντιπροσώπευαν μια «απειλή» που έγινε από άπιστους κυβερνητικούς υπαλλήλουςκαι όχι μια προειδοποίηση για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η επιθετική στρατηγική περικοπής δαπανών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ– και ότι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Η Γενική Εισαγγελέας, Παμ Μπόντι, ορκίζει την Τούλσι Γκάμπαρντ ως διευθύντρια των Εθνικών Πληροφοριών στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2025.

«Είμαι περίεργη για το πώς πιστεύουν ότι αυτή είναι μια καλή τακτική για να διατηρήσουν τη δουλειά τους», δήλωσε η Γκάμπαρντ στον Τζέσι Γουότερς του Fox News την Τρίτη. «Εκτίθενται ουσιαστικά με αυτή την έμμεση απειλή, χρησιμοποιώντας τον προπαγανδιστικό τους βραχίονα μέσω του CNN, τον οποίο έχουν χρησιμοποιήσει ξανά και ξανά, για να αποκαλύψουν ότι η αφοσίωσή τους δεν είναι καθόλου στην Αμερική. Δεν είναι στον αμερικανικό λαό ή στο Σύνταγμα. Είναι στους εαυτούς τους», πρόσθεσε.

«Και αυτοί ακριβώς είναι το είδος των ανθρώπων που πρέπει να ξεριζώσουμε, να ξεφορτωθούμε, ώστε οι πατριώτες που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, που είναι αφοσιωμένοι στη βασική μας αποστολή, να μπορούν πραγματικά να επικεντρωθούν σε αυτήν», δήλωσε.

«Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται ότι έχουν υποστεί κακομεταχείριση από έναν εργοδότη είναι πολύ πιο πιθανό, όπως αποδεικνύεται ιστορικά, να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες», δήλωσε ο Holden Triplett, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής αντικατασκοπείας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ και είναι πρώην ακόλουθος του FBI στις πρεσβείες των ΗΠΑ στη Μόσχα και στο Πεκίνο. «Μπορεί να δημιουργούμε, έστω και κάπως ακούσια, το τέλειο περιβάλλον στρατολόγησης».

Πολιτική από σόου ριάλιτι

«Απολύεσαι», αυτή ήταν η αγαπημένη φράση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όταν πρωταγωνιστούσε στο επιτυχημένο ριάλιτι «Ο μαθητευόμενος». Έτσι λοιπόν όπως απέλυε χωρίς δεύτερη σκέψη τους εργαζομένους των επιχειρήσεών του, απολύει μέσω του Έλον Μάσκ ακόμα και άτομα που εργάζονται στις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ενδεχόμενες συνέπειες.

Ντόναλντ Τραμπ
Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μιλάει στο Κογκρέσο

Ως μία επιτυχημένη σεζόν ριάλιτι με μπόλικες ανατροπές θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τον πρώτο μήνα της προεδρίας του Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να έχει έρθει σε ρήξη με παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ευρώπη, και να κάνει στροφή 180 μοιρών προς τη Ρωσία, απλώς και μόνο επειδή επί του παρόντος το Κρεμλίνο φέρεται να του προσφέρει μία πιο δελεαστική πρόταση.         

Ωστόσο ο Στέφαν Γουότλ, καθηγητής διεθνών σχέσεων του Χάρβαρντ, εξηγεί στο άρθρο του στο Foreign Policy πως το να προσπαθεί κανείς να διοικήσει τον κόσμο σε καθαρά συναλλακτική βάση, και κυρίως μέσω της διαπραγμάτευσης συμφωνιών με άλλους ισχυρούς ηγέτες, είναι εγγενώς αναποτελεσματικό.

Ιδιαίτερα όταν οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι όποιες συμφωνίες επιτευχθούν θα τηρηθούν.

Επομένως ακόμα και αν ο αμερικανός πρόεδρος δεν ενεργεί μόνο συναλλαγματικά, αλλά ελπίζει πως η συνεργασία του με τον Πούτιν θα οδηγήσει σε μελλοντική ρήξη ανάμεσα στη Ρωσία και την γειτονική Κίνα, είναι μάλλον δύσκολο να πιστέψει κανείς πως το Κρεμλίνο θα επέλεγε να στηρίξει πλήρως τις ΗΠΑ, τις οποίες αντιμετωπίζει σαν βασικό γεωπολιτικό του αντίπαλο.

Ταυτόχρονα η ηγεσία του ρωσικού κράτους δεν μπορεί να είναι σίγουρη πως οι μελλοντικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ θα είναι τόσο φιλικές, όσο το τωρινό επιτελείο του Τραμπ.