Η οικονομική αναταραχή, ιδίως η ραγδαία αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ανάγκασε τον πρόεδρο Τραμπ να αντιστρέψει την πορεία του όσον αφορά τις απότομες εισφορές, σημειώνουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Την τελευταία εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ προέτρεπε σε ψυχραιμία μπροστά στο οικονομικό χάος που ο ίδιος δημιούργησε και αντιστεκόταν στις εκκλήσεις που τον καλούσαν να επανεξετάσει την προσέγγισή του.

«Ξέρω τι στο διάολο κάνω», δήλωσε στους Ρεπουμπλικάνους την Τρίτη, καθώς οι μαζικοί δασμοί που είχε επιβάλει έστειλαν τις παγκόσμιες αγορές στα τάρταρα. «Χαλαρώστε!», ανέφερε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της Τετάρτης. «Όλα θα πάνε καλά».

Στις 9:37 π.μ. της Τετάρτης, ο πρόεδρος ήταν ακόμη αισιόδοξος για την πολιτική του, δημοσιεύοντας στο Truth Social: «ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ!!!».

Αλλά τελικά, ήταν οι αγορές που τον έκαναν να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Η οικονομική αναταραχή, ιδίως η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, έκανε τον κ. Τραμπ να «υποχωρήσει» το απόγευμα της Τετάρτης και να παγώσει τους «αμοιβαίους» δασμούς για τις περισσότερες χώρες για τις επόμενες 90 ημέρες, σύμφωνα με τέσσερις ανθρώπους που έχουν άμεση γνώση της απόφασης του προέδρου.

Κληθείς να εξηγήσει την απόφαση, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Λοιπόν, σκέφτηκα ότι οι άνθρωποι ξεπερνούσαν λιγάκι τα όρια. Γίνονταν yippy, ξέρετε».

Το παρασκήνιο της απόφασης Τραμπ

Προκλητικός ο Τραμπ για τους δασμούς, λέει ότι τον «γλείφουν» χώρες που «πεθαίνουν να κάνουν συμφωνία»

Στο παρασκήνιο, ανώτερα μέλη της ομάδας του Τραμπ φοβούνταν έναν οικονομικό πανικό που θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και ενδεχομένως να καταστρέψει την οικονομία, όπως αναφέρουν οι New York Times. Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, και άλλοι στην ομάδα του προέδρου, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου, Τζέι Ντι Βανς, πίεζαν για μια πιο δομημένη προσέγγιση στην εμπορική διαμάχη που θα επικεντρωνόταν στην απομόνωση της Κίνας ως χειρότερου παράγοντα, ενώ παράλληλα θα έστελνε ένα ευρύτερο μήνυμα ότι ο Τραμπ εννοούσε σοβαρά την πάταξη των εμπορικών ανισορροπιών.

«Μετά τη στροφή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ομάδα του Τραμπ βρέθηκε στην αξιοζήλευτη θέση να προσπαθήσει να διαστρεβλώσει στα μέσα ενημέρωσης ότι αυτό ήταν το σχέδιο από την αρχή, μια λαμπρή στρατηγική βγαλμένη κατευθείαν από τις σελίδες του μπεστ σέλερ του προέδρου, “Η τέχνη της συμφωνίας”. Ο Μπέσεντ έφτασε στο σημείο να αρνηθεί ότι η αγορά ομολόγων οδήγησε στην αλλαγή.

Ωστόσο, όταν ο Τραμπ βγήκε να εξηγήσει την απόφασή του την Τετάρτη, υπονόμευσε τόσο τον Μπέσεντ όσο και την Καρολίν Λέβιτ, την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, επικαλούμενος τη νευρική αγορά και λέγοντας ότι ενήργησε “ενστικτωδώς, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο”.

Πολλοί από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους και αξιωματούχους του Τραμπ αγνοούσαν αυτή τη σημαντική αλλαγή πολιτικής μέχρι την τελευταία στιγμή, διότι μόλις το πρωί της Τετάρτης ο Τραμπ εξακολουθούσε να δείχνει ότι εμμένει στο προηγούμενο σχέδιό του.

Ο Τζέιμισον Γκριρ, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, έμαθε για την απόφαση του Τραμπ, ενώ υπερασπιζόταν τους αρχικούς δασμούς ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση.

Ο Μπέσεντ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση του προέδρου προς την κατεύθυνση του παγώματος. Αλλά τα πραγματικά εύσημα, όπως παραδέχονται κατ’ ιδίαν οι σύμβουλοι του Τραμπ, θα πρέπει να αποδοθούν στις αγορές ομολόγων. Η απόφαση του Τραμπ καθοδηγήθηκε από τον φόβο ότι το στοίχημα των δασμών του θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε οικονομική κρίση», σημειώνουν οι New York Times.