Δε νοείται ταξίδι στη γαλλική πρωτεύουσα χωρίς μια στάση στο μουσείο του Λούβρου ή το πολιτιστικό κέντρο Ζωρζ Πομπιντού (γνωστό αλλιώς ως «Μπομπούρ»), εκτός κι αν επισκέπτεται κανείς για πολλοστή φορά την «Πόλη του Φωτός».
Για εκείνους λοιπόν που ταξιδεύουν συχνά στο Παρίσι, ή σκοπεύουν να το επισκεφθούν για πρώτη φορά, δείτε παρακάτω τέσσερα σχετικά «άγνωστα» μουσεία, τα οποία αξίζουν να τους αφιερώσετε λίγες ώρες από το χρόνο σας.
1. Musée de la Marine (Ναυτικό Μουσείο)
Βρίσκεται στο Palais de Chaillot και προσφέρει μια από τις πιο συγκλονιστικές πανοραμικές θέες στην πόλη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά μουσεία στον κόσμο, λόγω της ηλικίας και του εύρους της συλλογής του, που περιλαμβάνει μοντέλα όλων των εποχών, από πολεμικά πλοία του 17ου, 18ου και 19 αιώνα μέχρι πιο σύγχρονα, αλλά και όπλα, στολές και άλλα ναυτικά αντικείμενα.
Οι δύο «ατραξιόν» του μουσείου είναι η αυτοκρατορική φορτηγίδα του Ναπολέοντα, που κατασκευάστηκε το 1810 και η στολισμένη πρύμνη της γαλέρας του Λουδοβίκου ΙΔ’ –γνωστού ως «βασιλιάς Ήλιος»- που εγκαινιάστηκε το 1694, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας A Luxury Travel Blog.
2. Palais Galliera
Όσες φορές κι αν επισκεφθεί κανείς το Παρίσι μπορεί να ανακαλύψει «κρυφές», μυστηριώδεις γωνιές και γειτονιές και φυσικά, άπειρα αρχιτεκτονικά «στολίδια» που κοσμούν τους δρόμους του.
Το μουσείο Palais Galliera είναι ένα από αυτά. Εκεί ιδρύθηκε για πρώτη φορά, το 1907, με πρωτοβουλία του ζωγράφου, ιστορικού και συλλέκτη Maurice Leloir η Société de l’Histoire du Costume.
3. Petit Palais
Το μουσείο Petit Palais, μαζί με το μεγαλύτερο «αδερφό» του το Grand Palais, χτίστηκε το 1900. Βρίσκεται στη λεωφόρο Winston Churchill, η οποία συνδέεται με την περίφημη λεωφόρο Champs Elysées. Το αρχιτεκτονικό αυτό δημιούργημα αποτελεί έργο του Charles Girault, σκοπός του οποίου ήταν να «στολίσει» το Παρίσι, φτιάχνοντας ένα κτίριο που θα θυμίζει παλάτι.
4. Carnavalet Museum
Η έπαυλη στην οποία στεγάζεται το μουσείο Carnavalet χρονολογείται από την εποχή της Αναγέννησης και είναι γνωστό για τη σύνδεσή του με τρία μεγάλα ονόματα: αυτά του γλύπτη Jean Goujon, του αρχιτέκτονα François Mansart και της Μαντάμ ντε Σεβινιέ.