Το παζάρεμα είναι μια παγκόσμια μέθοδος ανταλλαγής που συμβαίνει συχνότερα στην Ασία. Αν και οι ακόλουθες συμβουλές συγκεντρώθηκαν από ταξίδια στην πολύχρωμη αυτή ήπειρο, μπορούν άνετα να εφαρμοστούν σε κάθε χώρα του πλανήτη.
Γυρίστε τα καταστήματα
Έχετε μόλις φτάσει σε μια πόλη ή χώρα. Περνάτε για πρώτη φορά μπροστά από έναν πάγκο με ωραία αγαλματάκια του Βούδα ή με όμορφα σχεδιασμένα ζώα· είναι πανεύκολο να σκεφτείτε πως ένα από αυτά θα ήταν ένα καλό δώρο για τη μητέρα σας. Σίγουρα θα της αρέσει, και ίσως είναι όντως όμορφο δώρο, αλλά τέτοιου είδους αντικείμενα δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε μοναδικά. Θα ήταν φρόνιμο να κάνετε μια βόλτα σε πολλά καταστήματα της περιοχής, προκειμένου να μην πληρώσετε για κάτι κοινό που μπορείτε να βρείτε αλλού σε χαμηλότερη τιμή.
Ξεκινήστε από χαμηλή τιμή
Τα περισσότερα αντικείμενα δεν έχουν ένδειξη τιμής, πράγμα που φυσικά είναι μέρος του όλου παιχνιδιού. Κάποιες φορές, αντί να σας πει την τιμή, ο πωλητής ή ο μαγαζάτορας θα σας ρωτήσει πόσα προτίθεστε να πληρώσετε. Μπορεί να φαίνεται προφανές αλλά ξεκινήστε από μια χαμηλή τιμή, ακόμα και βλακωδώς χαμηλή, μιας και δεν ξέρετε πόσα χρήματα περιμένει ο άλλος να δώσετε. Το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί είναι το ξινισμένο πρόσωπο του μαγαζάτορα και μια σωστότερη τιμή.
Παρεμπιπτόντως, αν μετακινείστε με τουκ-τουκ (τα γνωστά τρίκυκλα ταξί στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης), δεν υπάρχει πρόβλημα αν προσφέρετε λίγα χρήματα ευθύς εξαρχής – θα εκπλαγείτε από την ευκολία αποδοχής της τιμής από τους οδηγούς.
Να μην θέλετε …αυτό που θέλετε
Ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι οι πωλητές ευδοκιμούν εκεί που υπάρχει ενδιαφέρον. Με το που καταλάβουν πως θέλετε κάτι, ξέρουν το πώς να σας το πουλήσουν. Να είστε απαθείς και να δείχνετε όσο το δυνατόν λιγότερο ενδιαφέρον. Πολλοί τουρίστες πλήρωσαν λιγότερα φεύγοντας από το κατάστημα, ενώ ο μαγαζάτορας τους καλούσε να επιστρέψουν, φωνάζοντας χαμηλότερες τιμές. Το παιχνίδι της αγοράς ανήκει στους αγοραστές – αρκεί να ξέρετε να παίζετε.
Ζητήστε περισσότερα
Δεν εννοούμε φυσικά να είστε αχόρταγοι ή παράλογοι στις απαιτήσεις σας, αλλά οι περισσότεροι μαγαζάτορες είναι πρόθυμοι να σας προσφέρουν δύο στην τιμή του ενός και τα συναφή. Όπως οι τιμές, τέτοιες προσφορές δε διαφημίζονται, αλλά προσφέρουν στα καταστήματα τη δυνατότητα να αδειάσουν από (μαζικά παραγόμενο και όχι χειροποίητο) εμπόρευμα και να πάρουν χρήματα. Έτσι, κερδίζετε εσείς, κερδίζουν κι αυτοί!
Μη σας εκφοβίζουν
Πολλοί τουρίστες λένε πως η Κίνα έχει τους πιο επιθετικούς πωλητές. Εάν αναμιχθείτε σε μια κατάσταση όπου νιώθετε πως σας εξαναγκάζουν να αγοράσετε, μην πανικοβληθείτε και αγοράσετε κάτι μόνο και μόνο για να περάσει η μπόρα και να γλιτώσετε. Δεν σκοπεύουν (ελπίζουμε) να σας ληστέψουν, και θα νιώσετε πολύ καλύτερα αν αφήσετε τα χρήματά σας σε ένα πιο ευχάριστο κατάστημα. Μπορεί να σας κοιτάζουν με άσχημο τρόπο ή να σας φωνάζουν όταν γυρίσετε την πλάτη, αλλά δεν θα ξαναδείτε τους ανθρώπους αυτούς, ή αν τους ξαναδείτε, θα τους αποφύγετε αμέσως.
Βέβαια, σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως το άρθρο αυτό δεν είναι ένας οδηγός για το πώς θα αγοράσετε δώρα του ενός ευρώ για την οικογένειά σας, ούτε για το πώς θα γευματίσετε ξοδεύοντας μονάχα τα ρέστα από τη χθεσινοβραδινή σας έξοδο. Ουσιαστικά είναι ένας οδηγός για το πώς να πληρώσετε για την πραγματική αξία του προϊόντος και όχι δέκα φορές παραπάνω.
Να θυμάστε ότι οι έμποροι παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες, και χωρίς αυτούς θα πεινούσατε ή θα μένατε στη μέση του πουθενά. Είναι μια αμοιβαία σχέση από την οποία επωφελούνται και οι δύο πλευρές – πάντα στη σωστή τιμή. Αν κάποιος προσφερθεί να σας δείξει έναν όμορφο ουρανοξύστη την τελευταία μέρα παραμονής σας στο Μουμπάι έναντι πολύ χαμηλής τιμής, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να του δώσετε ένα φιλοδώρημα.