Ένα ανοιξιάτικο city break πάντα αποτελεί αναζωογονητική επιλογή, πόσο μάλλον όταν πραγματοποιείται σε πόλεις με έντονο το υδάτινο στοιχείο. Τρεις υπέροχοι προορισμοί στη Βόρεια Ελλάδα δίπλα στη θάλασσα, πλάι στη λίμνη ή με εντυπωσιακούς καταρράκτες βάζουν σε mood εκδρομής.
Καβάλα
Σε απόσταση 153 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η γραφική πόλη της Μακεδονίας σε κερδίζει αμέσως συνδυάζοντας αρμονικά μοντέρνα κτίρια, παραδοσιακές γειτονιές, μνημεία με ηλικία αιώνων και μοναδική θέα στα μακεδονικά παράλια και το Αιγαίο. Στο λιμάνι της Καβάλας ο επισκέπτης απολαμβάνει όμορφες εικόνες ατενίζοντας τον θαλασσινό ορίζοντα, σε μια πόλη που έχει να υπερηφανεύεται για σημαντικά αξιοθέατα. Ανάμεσά τους η Παλιά Πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας, που ταξιδεύει στο χρόνο με την νοσταλγική αύρα και ατμόσφαιρά της.
Από τα πιο αξιόλογα μουσεία της πόλης το Μουσείο Καπνού, ενώ σημείο αναφοράς για την Καβάλα αποτελεί και το μεσαιωνικό Υδραγωγείο με μέγιστο ύψος 25 μ. και μήκος 270 μ., το οποίο στην ουσία λειτουργεί ως το «σύνορο» της Παλιάς με τη σύγχρονη πόλη της Καβάλας.
Καστοριά
Η φημισμένη λίμνη Ορεστιάδα αποτελεί την απόλυτη πρωταγωνίστρια στην Καστοριά, ωστόσο η συγκεκριμένη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας κρύβει ανεξερεύνητα διαμαντάκια που μαγεύουν τον επισκέπτη. Ο λόγος για την αθεράπευτα ρομαντική και διαχρονικά νοσταλγική Καστοριά, με την μυστηριακή της αύρα να μαγεύει κάθε επισκέπτη της. Σημείο αναφοράς για την πόλη, και σε κοντινή απόσταση από την λίμνη, και ένα μέρος όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.
Ο λόγος για το Ντολτσό και το Απόζαρι, δύο καλά κρυμμένα σημεία της πόλης, που ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Πρόκειται για τις δύο πιο γραφικές γειτονιές της Καστοριάς με πέτρινα δρομάκια, εντυπωσιακά διατηρητέα αρχοντικά χαρακτηριστικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής και όμορφα διαμορφωμένους ξενώνες που κλέβουν τις εντυπώσεις και «ανταγωνίζονται» σε ομορφιά και νοσταλγία την λίμνη Ορεστιάδα.
Έδεσσα
Γνωστή και ως η πόλη με τους καταρράκτες, η Έδεσσα κρύβει και άλλους άσσους στο μανίκι, οι οποίοι ξελογιάζουν τον επισκέπτη της μακεδονικής πόλης και με το παραπάνω. Ταξίδι στο παρελθόν της πόλης μπορεί να κάνει ο επισκέπτης μέσω των μουσείων της, όπως το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Έδεσσας, στη συνοικία Βαρόσι, την παλιά πόλη δηλαδή της Έδεσσας, και ασφαλώς το Υπαίθριο Μουσείο Νερού, μέσα στο πάρκο των καταρρακτών.
Αυτό είναι και το πιο φημισμένο αξιοθέατο της πόλης, το πάρκο που οι ντόπιοι αποκαλούν «φρύδι της πόλης», το πάρκο με τους καταρράκτες. Οι δύο από τους καταρράκτες είναι επισκέψιμοι και τα νερά τους προέρχονται από τις πηγές του υγροτόπου Άγρα-Βρυτών-Νησίου, οι οποίες τροφοδοτούνται από τα χιόνια του Καϊμακτσαλάν. Ο μεγάλος καταρράκτης, γνωστός ως Εδεσσαίος, έχει ύψος 70 μέτρα, ενώ ο διπλός καταρράκτης είναι διπλάσιος σε μήκος και χωρίζεται σε δύο μέρη.