Η όμορφη πόλη της Καβάλας κρύβει πραγματικούς θησαυρούς, με το Υδραγωγείο να αποτελεί και σημείο αναφοράς της. Σήμα κατατεθέν της πόλης, που χωρίζει την πόλη στα δύο και συνδέει το χθες με το σήμερα, το ρωμαϊκό υδραγωγείο στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες με το μεγαλείο και την επιβλητικότητά του και προκαλώντας θαυμασμό και δέος μόνο στη θέασή του.
Καβάλα: Το ρωμαϊκό μνημείο που χωρίζει την πόλη στα δύο
Και ενώ οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει την Καβάλα με την πολύχρωμη Παλιά της Πόλη, με τις γραφικές εικόνες και το κάστρο στην κορυφή της, αλλά και το διάσημο Ιμαρέτ, ένα ξενοδοχείο- κόσμημα για την πόλη, το Υδραγωγείο στην Καβάλα, χαρακτηρίζεται ως το φυσικό σύνορο της παλιάς με την σύγχρονη πόλη, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και χαρακτηριστικά σημεία της.
Γνωστό και ως «Καμάρες» το εντυπωσιακό, τοξωτό Υδραγωγείο στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου από τις αρχές του 16ου αιώνα, προκαλώντας δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη που θα βρεθεί πολύ κοντά του. Χτίστηκε στο πλαίσιο κατασκευής μεγάλων έργων υποδομής μεταξύ 1520- 1530, προκειμένου να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση της Καβάλας μετά την καταστροφή του 1391.
Αρκετά δυσανάλογο με τον οικισμό της Παναγίας που καλείτο να εξυπηρετήσει, το τεράστιο αυτό έργο με μήκος 270 μέτρων και μέγιστο ύψος 25 μέτρα, αποδίδεται στον Ιμπραήμ πασά, βεζίρη του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη.
Πιθανολογείται, μάλιστα, ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο λειτουργούσε παλαιότερα και ρωμαϊκό υδραγωγείο. Η χρήση του διήρκεσε μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, καθώς υδροδοτούσε την Καβάλα μέσω της περιοχής του Σούγελου (ο δρόμος του νερού).
Παρόλο που σήμερα δεν χρησιμοποιείται πια για τον λόγο που δημιουργήθηκε, το Υδραγωγείο της Καβάλας αποτελεί πραγματικό σύμβολο της πόλης και αναπόσπαστο μέρος της, υπενθυμίζοντας τόσο στους κατοίκους της, όσο και στους επισκέπτες την άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία της.