Η σοφιστικέ ατμόσφαιρα, ο σχετικά λίγος κόσμος και η υψηλή αισθητική που χαρακτηρίζει τους μικροσκοπικούς Παξούς, έχει αναδείξει αυτό το μικρό νησί του Ιονίου σε μεγάλο δέλεαρ για τους σκαφάτους, κυρίως, που ταξιδεύουν στα καταγάλανα νερά του Ιονίου.
Αν και λιγοστοί οι γραφικοί οικισμοί των Παξών, τρεις για την ακρίβεια, καταφέρνουν να κλέβουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών τους, τόσο με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους, όσο και τη γραφική και ιδιαίτερη ομορφιά τους.
Στο βόρειο τμήμα του νησιού, λοιπόν, βρίσκεται η Λάκκα, ένας από τους λίγους οικισμούς του νησιού, χτισμένη σε έναν κλειστό απάνεμο όρμο. Είναι το δεύτερο λιμάνι των Παξών, με τη βλάστηση να φτάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα πανέμορφο σκηνικό.
Συναντάται στο βάθος ενός απάνεμου κόλπου και οφείλει την ονομασία της στους Σουλιώτικης καταγωγής κατοίκους της, οι οποίοι κατέφυγαν προς τους Παξούς και τους Αντίπαξους κυνηγημένοι από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων.
Το γραφικό λιμανάκι της Λάκκας με τις φημισμένες ψαροταβέρνες αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όσους ταξιδεύουν με σκάφος, ενώ στα νερά του κόλπου δένουν διάφορα ιστιοπλοικά και σκάφη που επισκέπτονται τα Επτάνησα.
Στα όσα αξίζει κανείς να παρατηρήσει από κοντά η βυζαντινή εκκλησία της Υπαπαντής, που χρονολογείται από το 1600, και είναι ιδιαιτέρως γνωστή για το υπέροχα φιλοτεχνημένο μαρμάρινο τέμπλο και το πυργωτό καμπαναριό της.
Επίσης, στη Λάκκα θα παρατηρήσει κανείς τον πέτρινο φάρο που είναι χτισμένος το 1832, με ύψος 36 μέτρα. Στις πιο δημοφιλείς παραλίες του οικισμού συγκαταλέγονται οι Μονοδέντρι και Χαραμής, ενώ σε κοντινή απόσταση συναντώνται και ενδιαφέρουσες θαλάσσιες σπηλιές.