Τα ταξίδια στην Ελλάδα, εκτός από την εμπειρία της γνωριμίας ενός τόπου, μας βοηθούν να μαθαίνουμε περισσότερα για την ιστορία και τα έθιμα του κάθε τόπου. Αν μιλήσεις με ντόπιους μπορεί να ακούσεις πράγματα τα οποία δεν έχεις ξανακούσει και ιστορίες που θα σε εκπλήξουν. Για παράδειγμα, γνωρίζεις τι είναι οι «ανεβοκατεβάτες» και σε ποια περιοχή της Ελλάδας ζούσαν; Κινούμαστε προς την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αρκαδία. Εκεί στο κέντρο του Μοριά θα συναντούσες τους περίφημους τότε «ανεβοκατεβάτες» και την ιστορία τους. Μιλάμε. βέβαια, για τους βοσκούς της Αρκαδίας των οποίων το όνομα μόνο τυχαίο δεν ήταν.
Τι ήταν οι «ανεβοκατεβάτες» και σε ποια περιοχή της Ελλάδας ζούσαν
Εκεί, στα περάσματα των κοπαδιών, θα συναντούσες κάποτε ανθρώπους που ζούσαν μια ζωή διαφορετική, περιπλανώμενοι από χωριό σε χωριό και από κάμπους σε βουνά. Ο λόγος για τους «ανεβοκατεβάτες», τους βοσκούς της Αρκαδίας οι οποία μάλιστα με τον καιρό κατάφεραν και κατέκτησαν σαν παραχειμάζοντες ειρηνικά τη Μεσσηνία.
Και γιατί αυτοί οι βοσκοί ονομάστηκαν έτσι; Πρόκειται για ένα όνομα το οποίο έδωσε ουσιαστικά ο απλός λαός στους βοσκούς. Ο λόγος; Επειδή ανέβαιναν την άνοιξη με τα κοπάδια στην Αρκαδία και το χειμώνα κατέβαιναν στα χειμαδιά της Μεσσηνίας. Έβρισκαν, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, καταφύγιο πάντα στα πιο ασφαλή μέρη και με αυτό τον τρόπο βιοπορίζονταν. Έτσι, για να μην τους αποκαλούν απλώς βοσκούς ή κτηνοτρόφους αποφάσισαν να τους χαρακτηρίσουν με αυτήν τους τη δραστηριότητα.
Οι όμορφες και τραγουδισμένες εκτάσεις της Αρκαδίας
Ομολογουμένως η Αρκαδία αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα μέρη της Ελλάδας. Είναι από τη μία η πολυμορφία του εδάφους που δημιουργεί αντιθέσεις και από την άλλη τα ιστορικά αξιοθέατα που συμπληρώνουν το σκηνικό της ομορφιάς του τοπίου. Τα βουνά της Αρκαδίας είναι καλυμμένα από δάση πυκνά και απέραντα οροπέδια. Τρεχούμενα νερά, πηγές και ποτάμια ολοκληρώνουν την γραφική εικόνα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αρκαδία και οι ομορφιές της είχαν αποτελέσει από πολύ παλιά, μια σημαντική πηγή έμπνευσης για πολλούς ποιητές και λογοτέχνες αλλά και μέχρι σήμερα σε ξένους και ντόπιους. Τα μέρη της Αρκαδίας τραγουδήθηκαν και έγιναν θρύλοι.
Δεν είναι, λοιπόν, μόνο οι ιστορίες για τους «ανεβοκατεβάτες» που θα ακούσεις αν βρεθείς εκεί, αλλά πολλές περισσότερες. Η κάθε μια με το δικό της ενδιαφέρον. Και πάντα διηγούμενη από το στόμα των ντόπιων που θα σε αφήσουν άφωνο με όσα νομίζεις ότι ξέρεις αλλά τελικά δεν ξέρεις για την Ελλάδα και τις ομορφιές της.