Τα αποκαλούν οι δικές μας «Σεϋχέλλες» και όσοι τα έχουν επισκεφτεί, συμφωνούν πως ο προορισμός αυτός στη βόρεια Εύβοια δεν έχει να ζηλέψει κάτι από έναν εξωτικό. Είναι τα περίφημα Λιχαδονήσια, που απλώνονται εκεί όπου ο Βόρειος Ευβοϊκός συναντά τον Μαλιακό κόλπο, απέναντι από τη Λιχάδα της Εύβοιας και τα Καμένα Βούρλα στη Φθιώτιδα
Τα Λιχαδονήσια είναι επτά νησάκια- και ακόμα περισσότερα μικρότερα και νησίδες- στα βορειοδυτικά της Εύβοιας και η γέννησή τους οφείλεται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα. Και είναι αυτή η άγρια πλευρά τους που αποτυπώνεται στην αλλόκοτη, σε πολλά σημεία, ομορφιά τους. Μεγάλο κομμάτι τους βυθίστηκε από σεισμό του 426 π.Χ ενώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομά τους το οφείλουν στον Λίχα, τον άνθρωπο που έδωσε στον Ηρακλή τον χιτώνα της Δηιάνειρας. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ηρακλής θεώρησε τον Λίχα υπεύθυνο για τον χιτώνα και τον εκσφενδόνισε στην θάλασσα. Από τα κομμάτια και το αίμα του σχηματίστηκαν οι Λιχάδες.
Στο βόειο άκρο του συμπλέγματος βρίσκεται το μεγαλύτερο νησί, η Μονολιά, ενώ στον νότο βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο, η Μεγάλη Στρογγυλή. Για να επισκεφτείτε τις φιλόξενες παραλίες στα Λιχαδονήσια θα πάτε με καραβάκι είτε από τα Καμμένα Βούρλα είτε από τον Κάβο, στη Λιχάδα.