Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι για το σημείο της Εύβοιας που παντρεύτηκε ο Δίας την Ήρα. Ένας μύθος θέλει το θεϊκό ζευγάρι να ενώθηκε στο όρος Όχη της Ν. Εύβοιας, άλλος στη Λίμνη τη Β. Εύβοιας κι ένας τρίτος θέλει την ένωση των δύο Θεών να έγινε στο βουνό Δίρφη της Κ. Εύβοιας. Μάλιστα, ο μύθος λέει πως στην κορυφή της Δίρφης υπήρχε ιερό της Διρφύας Ήρας, σε ανάμνηση του γάμου της με τον Δία.
Περήφανη κι επιβλητική, με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 1.743 μέτρα, η Δίρφη είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας και δεσπόζει στο κέντρο και στα ανατολικά της. Είναι, όμως κι ένα όμορφο βουνό, πλούσιο σε βλάστηση, με έντονο ανάγλυφο που καλύπτεται από πλατάνια, καστανιές, πεύκα, έλατα αλλά και υπέροχα αγριολούλουδα ενώ ρεματιές με νερά που κελαρύζουν τρέχουν στις πλαγιές της.
Η κορυφή Δέλφι στα 1.743 μέτρα είναι απότομη και άγρια και κατά πολλούς θυμίζει κρατήρα ηφαιστείου. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το βουνό μέσω των περιπατητικών διαδρομών σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, ενώ στη θέση Λειρί, σε υψόμετρο 1.120 μέτρων, υπάρχει και καταφύγιο. Αφετηρία μπορούν να αποτελέσουν πολλοί οικισμοί στις παρυφές του βουνού, όπως η Στενή, οι Στρόπωνες, ο Άγιος Αθανάσιος, οι Καθενοί, η Λούτσα και τα Έρια.