Συνηθίζουμε να λέμε «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό, ωστόσο, δεν είναι όλοι τυχεροί να έχουν σπίτι σε κάποιο χωριό, ούτε θα ταξιδέψουν σε κάποιον προορισμό για τις ημέρες αυτές. Αλλά ότι θα παραμείνετε στο κλεινόν άστυ, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τα ήθη κι έθιμα του Πάσχα ή να ζήσετε την κατάνυξη των ημερών.
Στις ενορίες και σε μικρά εκκλησάκια και μονές στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές, γίνονται οι λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας με τις υπέροχες ψαλμωδίες, σε κλίμα κατανυκτικό. Ειδικά την Μ. Παρασκευή, όπου γίνεται η περιφορά και ψάλλεται ο ωραιότερος ύμνος, το «Γλυκύ μου Έαρ».
Αν θέλετε, λοιπόν, να βιώσετε αυτή την κατανυκτική τελετουργία, χωρίς πολλή φασαρία, στην Αθήνα υπάρχουν τρεις εκκλησίες, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου.
Μονή Καισαριανής
Στο ιστορικό, βυζαντινό μοναστήρι, στο Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής, θα βιώσετε μία πραγματικά κατανυκτική εμπειρία, αλλά και ξεχωριστή. Κι αυτό, διότι είναι ο μοναδικός Επιτάφιος στην Αττική που βγαίνει με το φως της ημέρας, και συγκεκριμένα το μεσημέρι. Η περιφορά ξεκινάει από το μοναστήρι, και συνεχίζει στην καρδιά του Αισθητικού Δάσους για να επιστρέψει και πάλι στη βάση του.
Μονή Πεντέλης
Μπορεί να χρειαστεί να τραβηχτείτε λίγο μακριά από το κέντρο, αν μένετε γύρω σε αυτό, και να πάτε μέχρι την Πεντέλη, αλλά πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο. Σε κλίμα κατανυκτικό γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στη Μονή, ενώ ακούγοντας τις ψαλμωδίες της Μ. Παρασκευής, μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά τις υπέροχε τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου.
Αγία Σωτείρα Κοττάκη, Πλάκα
Στον βυζαντινό Ιερό Ναό της Αγίου Σωτείρας Κοττάκη, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, στην οδό Κυδαθηναίων, οι ύμνοι και τα τροπάρια ψάλλονται συνοδεία πολυφωνικής χορωδίας και αρμονίου. Και αποτελεί πραγματικά μία ξεχωριστή εμπειρία.