Τα νούμερα ζαλίζουν: 50 μέτρα βάθος. Πάνω από 40.000 κυβικά μέτρα νερού. Ίδια χωρητικότητα με 17 πισίνες ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Η Κορνουάλη μέχρι το 2023 θα έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο και πιο προηγμένο επιστημονικό κέντρο της Βρετανίας -κάποιοι λένε και όλης της Γηραιάς Ηπείρου.
Εκεί, σε μια εγκατάσταση δίπλα στο αεροδρόμιο Νιούκουεϊ, εδρεύει η εταιρεία Blue Abyss που κατασκευάζει εκεί με γρήγορους ρυθμούς ένα διαστημικό κέντρο, ένα αστεροσκοπείο αλλά και την βαθύτερη εσωτερική πισίνα στον κόσμο που θα χρησιμοποιείται κυρίως για επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και όχι για λόγους αναψυχής. Και όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και τις μακέτες που έχουν διαρρεύσει ήδη, η Blue Abyss θα είναι όντως μια… πραγματική άβυσσος καθώς στα 50 ακριβώς μέτρα βάθος, θα χωράει πάνω από 42.000 κυβικά μέτρα νερού, όσο δηλαδή 17 πισίνες ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Το κέντρο διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να μπορεί να γίνει εκεί, σε λίγα χρόνια από τώρα, η εκπαίδευση των αστροναυτών (Ευρωπαίων και μη), η εκπαίδευση των υπερ-δυτών, αλλά και οι τελικές δοκιμές σε υποθαλάσσια ρομποτικά οχήματα.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, στο εσωτερικό της πισίνας θα υπάρχει μέχρι και ένα πιστό αντίγραφο ενός τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) που θα λειτουργεί ως το εκπαιδευτικό ορμητήριο για όλους τους αστροναύτες. Όπως επισημαίνουν βέβαια οι ιθύνοντες του κέντρου, η πισίνα θα μπορεί να υπενοικιάζεται και σε χολιγουντιανά στούντιο για να πραγματοποιούνται μέσα εκεί τα γυρίσματα για ταινίες ή σειρές, προκειμένου να καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος από το κόστος της λειτουργίας της.
Οι τρεις εμπνευστές του όλου εγχειρήματος, Τζον Βίκερς, Τιμ Πικ και Ρόμπιν Πάρτινγκτον, πήραν ένα τεράστιο δάνειο και με την βοήθεια χορηγών, θα μπορούν να έχουν εγκαταστάσεις που δεν συναντώνται αλλού, όπως ειδικούς υποβαρικούς και υπερβαρικούς θαλάμους, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια αλλά και εγκαταστάσεις μόνιμης διαμονής για όσους το επιθυμούν.
Η εγκατάσταση της Blue Abyss θα κοστίσει 213 εκατομμύρια δολάρια (175 εκατ. ευρώ) και θα κατασκευαστεί στο Aerohub Enterprise Zone. Η κατασκευή της πισίνας, που θα έχει επίσης 50 μέτρα μήκος και 40 μέτρα πλάτος, θα διαρκέσει περίπου 18-20 μήνες και αναμένεται να ανοίξει στις αρχές ή τα μέσα του 2023. Αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 160 θέσεις εργασίας και ενδέχεται να φέρει πίσω πάνω από εννέα εκατ. ευρώ ετησίως στην τοπική οικονομία.
«Η εγκατάσταση θα συμπληρώσει το διαστημικό κέντρο και το αστεροσκοπείο που θα δημιουργηθούν στην Κορνουάλη τα οποία θα συμβάλουν στο να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν τόσο οι άνθρωποι όσο και οι τεχνολογίες σε ακραία περιβάλλοντα προς όφελος της ανθρωπότητας και της Γης», καταλήγει με νόημα σε συνέντευξή του ο βρετανός αστροναύτης Τιμ Πικ.
Η Πολωνία κρατάει μέχρι στιγμής το ρεκόρ
Μέχρι όμως το 2023, το ρεκόρ της βαθύτερης εσωτερικής πισίνας στον κόσμο θα κρατάει το συγκρότημα Deepspot έξω από την Βαρσοβία. Η πισίνα καταδύσεων βάθους 45,5 μέτρων, που άνοιξε τις πύλες της στα τέλη του 2020, διαθέτει τεχνητές υποβρύχιες σπηλιές, ερείπια των Μάγια, ακόμη και ένα μικρό ναυάγιο, προσφέροντας την δυνατότητα για καταδύσεις και εξερεύνηση. Έχει 8.000 κυβικά μέτρα νερού (που είναι πάνω από 20 φορές η ποσότητα που υπάρχει σε μια συνηθισμένη πισίνα 25 μέτρων) και ο σκοπός της είναι ξεκάθαρα για αναψυχή και εκπαίδευση δυτών παρά για ερευνητικούς και επιστημονικούς λόγους.
«Είναι η βαθύτερη πισίνα του κόσμου», δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Deepspot, Μίκαλ Μπραζίνκσι, προσθέτοντας ότι η πισίνα «θα χρησιμοποιηθεί επίσης από την πυροσβεστική και το στρατό». Η πισίνα κόστισε περίπου 40 εκατ. ζλότι (9 εκατ. ευρώ). Για την ιστορία, το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγράψει το Γκίνες ήταν η πισίνα Montegrotto Terme στην Ιταλία, που έχει βάθος 42 μέτρα.