Έχετε ήδη ξεψαχνίσει το Ιnternet για τα ιδανικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το νέο σας PC, ελέγξατε φυσικά τη συμβατότητα του hardware και σαρώσατε και την αγορά για τιμές και προσφορές. Είστε λοιπόν πανέτοιμοι να παραγγείλετε το customized desktop σας…
Πριν περάσετε ωστόσο την πόρτα του σπιτιού σας, για διαβάστε κι αυτές τις συμβουλές της τελευταίας ώρας. Ενδεχομένως κάτι ξεχάσατε. Τι; Μα πώς να εξοικονομήσετε μέρος του budget σας από περιττές αγορές και να ξενοιάσετε από πιθανές «ενοχλήσεις»!
Δεν είναι κι εύκολο το έργο σας: αναζητείτε το ιδανικό desktop με τις κατάλληλες επιδόσεις που θα ικανοποιεί πλήρως τις ολοένα και αυξανόμενες ψηφιακές σας ανάγκες, κι όλα αυτά βέβαια σε αχτύπητη τιμή…
Των φρονίμων τα παιδιά
Προνόησε δηλαδή για την εγγύηση και την τεχνική υποστήριξη του PC σου. Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα προβλήματα που θα παρουσιάσει το desktop σου τείνουν να εμφανίζονται μέσα στον πρώτο χρόνο. Οπότε, με εγγύηση (τουλάχιστον) ενός έτους θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Και μην ξεχνάς την τεχνική υποστήριξη: ο χρόνος ανταπόκρισης και το κόστος επισκευής πρέπει να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες σου. Το desktop είναι εργαλείο δουλειάς: σκέψου λοιπόν σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσεις το αντίστοιχο πακέτο υποστήριξης, πληρώνοντας ωστόσο για την κλίμακα των υπηρεσιών που πραγματικά χρειάζεσαι.
Μην αγοράζεις πρόσθετο software (εκτός αν πράγματι το χρειάζεσαι)
Τα αναγκαία για το desktop σου είναι το λειτουργικό σύστημα, μια σουίτα εφαρμογών γραφείου και ένα καλό πρόγραμμα antivirus. Όλα τα άλλα βρίσκονται… Αν θες σώνει και καλά να ξοδέψεις μερικά ευρώ σε προγράμματα, μήπως να αναβαθμίσεις το λειτουργικό;
Τσέκαρε τη συνδεσιμότητα
Εντάξει, μέχρι και το κουτί του desktop έψαξες εξαντλητικά, για τις θύρες όμως νοιάστηκες; Ένα ζευγάρι θύρες USB 3.0 στην μπροστινή πλευρά του πύργου είναι απολύτως απαραίτητες για να μη σέρνεσαι κάθε φορά στα πατώματα για να συνδέσεις ένα περιφερειακό. Επιπλέον, αν έχεις ιδιαίτερες ανάγκες χρήσης του desktop σου, εξασφάλισε ότι οι αντίστοιχες θύρες θα είναι μπροστά: θύρα FireWire (IEEE 1394), υποδοχές για εικόνα και ήχο κ.λπ.
Μεγιστοποίησε τη ζωή του υπολογιστή σου
Αν η μακροζωία του υπολογιστή σου είναι για σένα προτεραιότητα(!), στήσε τότε το σύστημά σου με καλύτερα χαρακτηριστικά από τα minimum δυνατά. Αν αντέχεις οικονομικά, τα βασικά συστατικά του desktop σου καλό είναι να πλησιάζουν -αλλά να μην ακουμπούν!- τα top specs της κατηγορίας τους. Αυτό θα παρατείνει τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα του PC σου.
Ο δούρειος ίππος: το monitor
Το monitor δεν σκαρφαλώνει συνήθως στις υψηλές θέσεις της λίστας σκέψης σου για τον καινούριο υπολογιστή σου∙ την πρωτοκαθεδρία έχει ο επεξεργαστής, η μνήμη, η μητρική, άντε και η κάρτα γραφικών. Κι όταν το budget εξανεμιστεί στα του πύργου, συμβιβάζεσαι με το entry level των monitor. Κάνε λοιπόν απαραίτητα τις ίντσες του περισσότερες. Και τσέκαρε τη συνδεσιμότητά του με το PC∙ ανάλογα με το μοντέλο, θα διαθέτει διάφορους τρόπους σύνδεσης. Κι όσο κι αν ξέρεις και αγαπάς το VGA, μπορείς να αναζητήσεις και καλύτερες συνδέσεις, όπως το DVI. Σιγουρέψου, τέλος, ότι το monitor θα είναι συμβατό με το σύστημά σου.
Παίξ’ το έξυπνα
Αναβάθμισε το σύστημά σου τη στιγμή της αγοράς. Είναι γνωστό ότι πετυχαίνεις πιο συμφέρουσες τιμές για έναν μεγαλύτερο σκληρό δίσκο ή ένα καλύτερο monitor όταν είσαι στο κατάστημα και παραγγέλνεις τον υπολογιστή σου. Όταν δαπανάς ένα σεβαστό ποσό, η διαπραγματευτική σου ικανότητα παίρνει τα πάνω της! Ακόμα και να διπλασιάσεις τη χωρητικότητα του σκληρού σου, το συνολικό κόστος θα επιβαρυνθεί ελάχιστα. Οπότε, τα του monitor που λέγαμε πριν, τώρα είναι η ώρα να τα κανονίσεις…
Ό,τι τραβάει το μάτι δεν είναι χρυσός
Πες ότι χρειάζεσαι keyboard και mouse. Για να εξοικονομήσεις χρήματα, απόφυγε τα φανταχτερά keyboards με τα ειδικά πλήκτρα για κάθε δυνατό και αδύνατο application. Θα προσθέσουν στο budget σου δυσανάλογα μεγάλο βάρος, το οποίο μπορεί να δαπανηθεί ορθολογικότερα! Δες αν έχεις πραγματικά ανάγκη τα «ειδικά» πλήκτρα και συμβιβάσου με κάτι πιο ταπεινό: θα κάνει την απλή δουλειά του μια χαρά.