Πρωτοποριακή συσκευή που μετατρέπει τις σκέψεις σε λόγο κατασκεύασαν ερευνητές στις ΗΠΑ και, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που είχαν προσαρτηθεί στο φλοιό του εγκεφάλου κατάφεραν για πρώτη φορά να μετασχηματίσουν εγκεφαλικά σήματα σε λόγο.
Το αποτέλεσμα είναι ακριβές σε ποσοστό 90% και η συσκευή θα αποτελέσει ένα μεγάλο «δώρο» προς ασθενείς που έχουν παραλύσει και δεν μπορούν να μιλήσουν. Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, μπορεί τελικά να συμβάλει στο να «διαβαστούν» οι σκέψεις οποιουδήποτε.
«Ενθουσιαστήκαμε όταν άρχισε να δουλεύει», δήλωσε ο καθηγητής Bradley Greger, βιομηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και επικεφαλής του πρότζεκτ.
«Καταφέραμε να αποκωδικοποιήσουμε λέξεις χρησιμοποιώντας μόνο σήματα από τον εγκέφαλο με μία συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ασθενείς που έχουν χάσει τη δυνατότητα ομιλίας. Θα το ονόμαζα «διάβασμα εγκεφάλου» και ελπίζω πως σε δύο ή τρία χρόνια θα είναι έτοιμο να διατεθεί για χρήση», πρόσθεσε.
Η επανάσταση έγινε όταν η ερευνητική ομάδα προσάρτησε 16 μικρά ηλεκτρόδια στα κέντρα του λόγου στον εγκέφαλο ανθρώπου με επιληψία.
Χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια, οι επιστήμονες κατέγραψαν εγκεφαλικά σήμερα στον υπολογιστή καθώς ο ασθενής διάβαζε δέκα λέξεις που εκτιμάται πως θα είναι χρήσιμο σε ένα άτομο με παράλυση: ναι, όχι, κρύο, ζεστό, πεινάω, διψάω, γεια, αντίο, περισσότερο, λιγότερο (yes, no, hot, cold, hungry, thirsty, hello, goodbye, more and less).
Στη συνέχεια ο ασθενής επαναλάμβανε τις λέξεις και ο υπολογιστής ταυτοποιούσε σε ποσοστό από 76 έως 90% τα εγκεφαλικά σήματα με κάθε λέξη.
Ο υπολογιστής κατέγραφε τα εγκεφαλικά σήματα καθώς ο ασθενής μιλούσε χωρίς όμως να έχει λογισμικό αναγνώρισης φωνής.
Καθώς η σκέψη μιας λέξης επαρκεί για να παραχθούν τα ίδια εγκεφαλικά σήματα με την εκφώνησή της, ο καθηγητής Greger και η ομάδα του πιστεύουν πως σύντομα θα μπορούν να έχουν μία συσκευή «μετάφρασης» και κάτι σας μεγάφωνο που θα εκφωνεί τη λέξη που σκεφτόμαστε.