Η ιρλανδική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, που ενεργεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά της Google σχετικά με την χρησιμοποίηση των προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων χρηστών για την ανάπτυξη ενός από τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης του τεχνολογικού κολοσσού.

Η έρευνα αυτή θα πρέπει να προσδιορίσει «αν η Google τήρησε τις υποχρεώσεις που θα μπορούσε να έχει» για την πραγματοποίηση «μελέτης επιπτώσεων» με στόχο την προστασία «των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών », γράφει σε ανακοίνωσή της η Ιρλανδική Επιτροπή για την Προστασία των Δεδομένων (DPC).

Η υποχρέωση αυτή απορρέει από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GPDR), που τέθηκε σε ισχύ το 2018 από τις Βρυξέλλες κατά της αθέμιτης χρησιμοποίησης των προσωπικών δεδομένων από τους τεχνολογικούς γίγαντες.

Η έρευνα της DPC αφορά το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης Pathways Language Model 2″ (PaLM 2) που εγκαινίασε η Google το 2023. Οι αλγόριθμοί του εκπαιδεύονται επάνω σε βουνά δεδομένων.

Η Google ξεκίνησε στη συνέχεια να εφαρμόζει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ένα νέο και ακόμη πιο προωθημένο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης, το Gemini.

Η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας προσωπικών δεδομένων έχει την αρμοδιότητα να ενεργεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης διότι η ευρωπαϊκή έδρα της Google βρίσκεται στην Ιρλανδία, όπως και πολλών τεχνολογικών εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ. Η παρουσία τους είναι νευραλγικής σημασίας για την ιρλανδική οικονομία και το Δουβλίνο τους προσφέρει ελκυστική φορολογική μεταχείριση.

Η DPC ανακοίνωσε στις αρχές του Αυγούστου ότι το δίκτυο Χ (πρώην Twitter) διέκοψε την χρησιμοποίηση των προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων χρηστών του για την εκπαίδευση του προγράμματός του Τεχνητής Νοημοσύνης (Grok)

Το κοινωνικό δίκτυο του Ιλον Μασκ χρησιμοποίησε προσωπικά δεδομένα των ευρωπαίων χρηστών του από τις 7 Μαΐου μέχρι την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τον DPC που προσέφυγε στην ιρλανδική δικαιοσύνη για παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Τον Ιούνιο, η Meta (Facebook, Instagram) διέκοψε το πρόγραμμά της χρησιμοποίησης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της σε πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης έπειτα από την κατάθεση αγωγών σε 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ