Το σεξ μπορεί να μην είναι δείγμα πειθαρχίας των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά σίγουρα φαίνεται ότι το Παρίσι προετοιμάζεται για… έντονα αθλήματα εσωτερικού χώρου.

Η απαγόρευση της επαφής που σχετίζεται με τον Covid και είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο έχει επισήμως αρθεί και έχει δοθεί μαζική παραγγελία αντισυλληπτικών. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 δήλωσαν ότι 200.000 ανδρικά προφυλακτικά, 20.000 γυναικεία προφυλακτικά και 10.000 οδοντικά φράγματα θα διατεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου 14.500 αθλητές και προσωπικό θα εγκατασταθούν εκεί σε περίπου μία εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η Guardian, από ορισμένες απόψεις, αυτό είναι business as usual. Εδώ και δεκαετίες, στο Ολυμπιακό Χωριό υπάρχουν σημεία με δωρεάν αντισυλληπτικά. Οι Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 έσπασαν ρεκόρ, παρέχοντας 450.000 προφυλακτικά, συμπεριλαμβανομένων (για πρώτη φορά) 100.000 γυναικείων. Ακόμη και στους ασέξουαλ αγώνες του Τόκιο διατέθηκαν 160.000 δωρεάν προφυλακτικά – με αυστηρές οδηγίες στους αθλητές να μην τα χρησιμοποιούν, αλλά να τα παίρνουν στο σπίτι ως αναμνηστικά.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, ανακυκλώσιμα κρεβάτια από χαρτόνι, τα οποία έγιναν μιμίδιο, καθώς οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπέθεσαν ότι ήταν «κρεβάτια κατά του σεξ», αν και αυτό διαψεύστηκε από τους διοργανωτές.

Έτσι, ενώ τα αντισυλληπτικά στο Ολυμπιακό Χωριό δεν είναι κάτι νέο, η αρθρογράφος της Guardian είναι εντυπωσιασμένη με τον αριθμό των γυναικείων προφυλακτικών και των οδοντικών φραγμάτων που έχουν τοποθετηθεί στο Παρίσι, αλλά κυρίως επειδή δεν είχε δει έως τώρα κάποιο από αυτά.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η χρήση γυναικείων προφυλακτικών δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Στην εθνική έρευνα για την Οικογενειακή Ανάπτυξη του 2006-2010, μόνο το 1,7% των γυναικών στις ΗΠΑ, ηλικίας 15 έως 44 ετών, ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν κάποια στιγμή γυναικεία προφυλακτικά. Ωστόσο, σε κάποια μέρη είναι πιο διαδεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική έχουν υψηλότερα επίπεδα χρήσης από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω των εκστρατειών διανομής και της εκπαίδευσης σχετικά με το πώς συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης του HIV.

Ωστόσο, δεν φαίνονται αρκετά δημοφιλείς, ώστε να δικαιολογούν την παροχή 20.000 τεμαχίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όσο για τα οδοντικά φράγματα, τα οποία κυκλοφορούν κυρίως σε λεσβίες, υπάρχουν πολλά στοιχεία που αναφέρουν ότι λίγοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν. Μια αλυσίδα καταστημάτων σεξ στις ΗΠΑ είπε στο περιοδικό Atlantic το 2019 ότι πουλάει λιγότερα από 600 φράγματα τον μήνα, σε 13 καταστήματα που διαθέτει, καθώς και τον ιστότοπό της. Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι μεταξύ 330 αυστραλών γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και έκαναν σεξ με γυναίκες, μόνο το 2,1% χρησιμοποιούσε συχνά οδοντικά φράγματα.

«Τι συμβαίνει στο Παρίσι; Οι υπεύθυνοι για την προμήθεια πολυουρεθανών και λατέξ γνωρίζουν κάτι που δεν γνωρίζω εγώ;», διερωτάται η αρθρογράφος. Μήπως σημειώνεται παγκόσμια αναζωπύρωση στα οδοντικά φράγματα και τα γυναικεία προφυλακτικά;

«Με λίγα λόγια, όχι», λέει η δρ Σόφι Κινγκ-Χιλ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ που ειδικεύεται στις σεξουαλικές συμπεριφορές, όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

Εξακολουθούν, βέβαια, να είναι εξειδικευμένες μέθοδοι αντισύλληψης. Αυτό συμβαίνει για ορισμένους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης εκπαίδευσης και του γεγονότος ότι τα γυναικεία προφυλακτικά μπορεί να είναι ακριβά, δυσεύρετα και δύσκολα στην τοποθέτηση. Η χρήση οδοντικών φραγμάτων είναι χαμηλή εν μέρει, λόγω εσφαλμένων υποθέσεων ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν μπορούν να μεταδοθούν μέσω του στοματικού σεξ.

Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή αυτές οι μορφές αντισύλληψης δεν είναι ευρέως διαδεδομένες, δεν σημαίνει ότι οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 είναι άστοχοι. «Είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αναγνωρίζει έμμεσα τη σημασία της αυτοδιάθεσης των γυναικών και της σεξουαλικής τους ευχαρίστησης», λέει η Κινγκ-Χιλ.

«Τα γυναικεία προφυλακτικά και τα οδοντικά φράγματα, ειδικά, συνδέονται με τη σεξουαλική ευχαρίστηση μιας γυναίκας – αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να είναι ταμπού σε πολλά μέρη στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης», συμπληρώνει.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού φαίνεται ότι το γνωρίζουν πολύ καλά. Οι φετινοί Αγώνες θα περιλαμβάνουν μια εκστρατεία σεξουαλικής υγείας που εστιάζει στην ευχαρίστηση και τη συναίνεση, καθώς και στην ασφάλεια.

«Λοιπόν, γελάστε με την ιδέα των γυναικείων προφυλακτικών όσο θέλετε. Το γεγονός ότι προωθούνται σε μια τόσο μεγάλη εκδήλωση είναι θετικό. Ακόμα και αν εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια στη διάδοσή τους», αναφέρει η αρθρογράφος ολοκληρώνοντας την ανάλυσή της.