Η είδηση ότι ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς έφυγε από τη ζωή, αφού έχασε τη μάχη με τη λευχαιμία, έχει βυθίσει στο πένθος το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τον πρώην αστέρα να έχει συγκλονίσει τόσο εντός γηπέδων, όσο εκτός, ειδικά όταν αναφέρθηκε στην περιπέτεια του με τον καρκίνο.
Γεννημένος το 1969 στη Γιουγκοσλαβία από Κροάτισσα μητέρα και Σέρβο πατέρα ξεκίνησε αμέσως να ασχολείται με το ποδόσφαιρο και μάλιστα θεωρήθηκε μεγάλο ταλέντο.
Έτσι, έπαιξε σε Βοϊβοντίνα και Ερυθρό Αστέρα, μέχρι να πάρει μεταγραφή στην Ιταλία. Εκεί συνέχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα σε Σαμπντόρια, Ρόμα, Ιντερ και Λάτσιο.
Μάλιστα, με την εθνική Γιουγκοσλαβίας έπαιξε 63 φορές και σημείωσε 10 γκολ μεταξύ 1991 και 2003, παίζοντας τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 όσο και στο Euro 2000.
Στη συνέχεια ακολούθησε την προπονητική αναλαμβάνοντας τις Κατάνια, Μπολόνια, Φιορεντίνα, Εθνική Σερβίας, Μίλαν, Τορίνο.
Η διάγνωση του καρκίνου
Παρόλα αυτά, τον Ιούλιο του 2019 διαγνώστηκε για πρώτη φορά με οξεία μορφή λευχαιμίας, όμως ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω. Αντιθέτως, μίλησε δημόσια για την περιπέτεια της υγείας του και όχι μόνο πάλεψε με τις θεραπείες, αλλά συνέχισε τα προπονητικά του καθήκοντα στην Μπολόνια.
«Έχω λευχαιμία αλλά θα τη νικήσω παίζοντας επιθετικά», είχε πει χαρακτηριστικά, ενώ με δάκρυα στα μάτια είχε συμπληρώσει πως «δεν μου αρέσει οι άνθρωποι να με λυπούνται. Κανείς δεν πρέπει να με λυπάται. Όταν έλαβα τα νέα, ήταν ένα πραγματικό χτύπημα. Κάθισα για μέρες να κλάψω, η ζωή περνάει από τα μάτια σου. Αυτά δεν είναι δάκρυα του φόβου. Θα νικήσω. Τους εξήγησα πως πρέπει να επιτεθούμε και να κερδίσουμε. Αν μείνουμε πίσω θα χάσουμε. Θα χρησιμοποιήσω την τακτική μου σε αυτή τη μάχη και είμαι βέβαιος πως θα κερδίσω».
Η δεύτερη μάχη με τον καρκίνο
Ο Μιχαΐλοβιτς μπορεί να νίκησε τη λευχαιμία τον Ιούνιο του 2020, όμως τον Μάρτιο του περασμένου έτους διαγνώστηκε ξανά με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.
«Αυτή η αρρώστια είναι πολύ γενναία αφού επιστρέφει για να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο σαν εμένα. Αυτή είναι η πορεία της ζωής μου… Μερικές φορές θα συναντήσεις ξαφνικά κενά, μπορεί να πέσεις αλλά πρέπει να ξαναβρείς τη δύναμη για να σηκωθείς. Σε αντίθεση με πριν 2,5 χρόνια, αυτή τη φορά ξέρω τι πρέπει να κάνω. Είμαι σε καλά χέρια, ελπίζω όλο αυτό να μην κρατήσει πολύ καιρό, αν και σίγουρα θα απουσιάσω από αρκετά παιχνίδια», είχε πει για τη μάχη που έπρεπε να ξαναδώσει.
Έτσι, συνέχισε να προπονεί την Μπολόνια ακόμα και μέσα από το νοσοκομείο που έκανε θεραπείες, ενώ ξεχωρίζει η στιγμή που δέχτηκε μια συγκινητική επίσκεψη από τους παίκτες του.
Όμως στις 19 Σεπτεμβρίου του 2022 αποχαιρέτησε την ομάδα μετά από 3,5 χρόνια. «Είναι μέρος της ζωής ενός παίκτη ή ενός προπονητή να φεύγει αργά ή γρήγορα, καθώς οι αθλητικές εποχές ξεκινούν, αναπτύσσονται, δίνουν χαρά και μερικές φορές απογοήτευση, μετά όμως αναπόφευκτα τελειώνουν. Τίποτα δεν είναι αιώνιο», είχε αναφέρει αποχαιρετώντας την τελευταία ομάδα που προπόνησε.
Τι είναι η οξεία μορφή λευχαιμίας
Η οξεία μυελογενής λευχαιμία (ή αλλιώς ΟΜΛ) είναι καρκίνος των κυττάρων της λευκής σειράς και χαρακτηρίζεται από ραγδαία ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων που συσσωρεύονται στον μυελό των οστών, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την αιμοποίηση.
Μάλιστα, είναι η πιο κοινή οξεία λευχαιμία που προσβάλει ενήλικες και η επίπτωσή της αυξάνεται με την ηλικία.
Επίσης, το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας στην επίσημη ιστοσελίδα του nhs.uk, αναφέρει πως τα συμπτώματα προκαλούνται από την αντικατάσταση των φυσιολογικών κυττάρων του μυελού των οστών με λευχαιμικά κύτταρα, γεγονός που προκαλεί ελάττωση στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και των φυσιολογικών λευκών αιμοσφαιρίων.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, εύκολη πρόκληση μελανιασμάτων και αιμορραγιών, καθώς και αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης.