Με τη συμμετοχή των 24 κορυφαίων ομάδων του πλανήτη αρχίσει σε λίγες ώρες στην Ιαπωνία το 16ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών. Η διοργάνωση θα γίνει σε πέντε ιαπωνικές πόλεις (Χαμαμάτσου, Οσάκα, Ματσουμότο, Ναγκόγια και Τόκιο που θα γίνουν και οι τελικοί).

Τα μεγάλα φαβορί και σε αυτή τη διοργάνωση είναι η Ρωσία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Κούβα, οι ΗΠΑ και από την Ευρώπη Ιταλία, Ολλανδία και η Σερβία των «δικών μας» Μόλναρ και Ογκνένοβιτς. Δυνατά σύνολα έχουν ακόμα το Καζακστάν, η Τουρκία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Γερμανία, ενώ από τις παραδοσιακές δυνάμεις είναι το Περού που στο παρελθόν έχει ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο.

«Μόνιμα» την Ιαπωνία

Είναι η 4η φορά στην ιστορία που η διοργάνωση θα γίνει στην Ιαπωνία, η δεύτερη συνεχόμενη και η τρίτη από το 1998 καθώς η FIVB θεωρεί ότι τα στάνταρς των Ιαπώνων είναι ιδιαίτερα υψηλά και υπάρχουν τεράστιες χρηματοδοτήσεις από τους βασικούς χορηγούς του αθλήματος.

Μόνο το 2002

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη διοργάνωση. Η Ελλάδα σε Μουντιάλ γυναικών έχει αγωνιστεί μόνο το 2002 στη Γερμανία και η 11η θέση που πήρε αποτελεί αξεπέραστη επιτυχία και σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ. Προπονητής εκείνης της ομάδας ήταν ο Τάκης Φλώρος και παίκτριες οι Μ.Γκαραγκούνη (αρχηγός), Ν.Γκαραγκούνη, Σμυρνίδου, Βλάχου, Κιόση, Σάκκουλα, Δίρβα, Παπάζογλου, Μεμετζή, Χατζηνίκου, Σαπαρέφσκα, Προνιάδου, Σμυρνίδου.

Μόνο ο Καραμπέτσος

Η μοναδική ελληνική εκπροσώπηση είναι του Έλληνα διαιτητή Γιώργου Καραμπέτσου, ενώ θα αγωνιστούν και τρεις παίκτριες που μετά το Μουντιάλ θα τις δούμε στην Α1 γυναικών. Πρόκειται για την Σέρβα ακραία του Παναθηναϊκού Μπριγκίτκα Μόλναρ, την συμπατριώτισσα της και πασαδόρο του Ολυμπιακού Μάγια Ογκένοβιτς καθώς και την αρχηγό της Εθνικής Καναδά Τάμι Λουις Μαχόν που θα αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό.

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Α΄ΟΜΙΛΟΣ

(Τόκυο)

Ιαπωνία

Σερβία

Πολωνία

Περού

Αλγερία

Κόστα Ρίκα

Β΄ΟΜΙΛΟΣ

(Χαμαμάτσου)

Βραζιλία

Ιταλία

Ολλανδία

Κένυα

Πόρτο Ρίκο

Τσεχία

Γ΄ΟΜΙΛΟΣ

(Ματσουμότο)

ΗΠΑ

Κούβα

Γερμανία

Καζακστάν

Ταϊλάνδη

Κροατία

Δ΄ΟΜΙΛΟΣ

(Οσάκα)

Κίνα

Ρωσία

Κορέα

Αγ.Δομήνικος

Τουρκία

Καναδά

Το σύστημα διεξαγωγής

Αρχίζει σήμερα στην Ιαπωνία το 16ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών. Οι 24 ομάδες είναι χωρισμένες σε 4 ομίλους των 6 ομάδων και στη Β΄φάση θα προκριθούν οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου που θα σχηματίσουν δύο ομίλους των 8 ομάδων. Ο Ε΄ όμιλο που θα γίνει στο Τόκιο θα έχει οι τέσσερις πρώτες ομάδες του Α΄ ομίλου και του Δ΄ ομίλου. Ο F΄ όμιλος θα γίνει στη Ναγκόγια και θα αγωνιστούν οι τέσσερις πρώτες ομάδες του Β΄και του C΄ ομίλου.

Στη Β΄φάση οι ομάδες θα μεταφέρουν τη βαθμολογία τους και μετά από τέσσερις αγώνες θα προκύωψει η τελική βαθμολογία του Ε΄ και του F΄ ομίλου και οι δύο πρώτες χιαστί θα παίξουν στους ημιτελικούς. Η 3η και η 4η ομάδα θα παίξουν για τις θέσεις 5-8, η 5η και 6η ομάδα για τις θέσεις 9-12 ενώ οι υπόλοιπες θα καταταχθούν στην 13η θέση. Οι τελικοί θα γίνουν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στο Τόκιο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Α΄ΟΜΙΛΟΣ

(Τόκιο – Γιογιόκι Στάντιουμ)

06.30: Περού – Αλγερία

09.00: Σερβία – Κόστα Ρίκα

12.45: Πολωνία – Ιαπωνία

Β΄ΟΜΙΛΟΣ

(Χαμαμάτσου – Χαμαμάτσου Αρένα)

07.30: Βραζιλία – Κένυα

10.15: Τσεχία – Ολλανδία

12.45: Ιταλία – Π.Ρίκο

Γ΄ΟΜΙΛΟΣ

(Ματσουμότο – Ματσουμότο Σίτι Γιμνάσιουμ)

07.30: Γερμανία – Καζάν

10.15: ΗΠΑ – Ταϊλάνδη
12.45: Κροατία – Κούβα

Δ΄ΟΜΙΛΟΣ

(Οσάκα – Οσάκα Μουνισιπάλ Σέντραλ Γιμνάσιουμ)

07.30: Ρωσία – Αγ.Δομήνικος

10.15: Καναδάς – Κορέα

12.45: Τουρκία – Κίνα

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

ΕΣΣΔ 5 2 1

Ιαπωνία 3 3 –

Κούβα 3 1 –

Κίνα 2 2 –

Ρωσία 1 – 3

Ιταλία 1 – –

ΗΠΑ – 2 2

Βραζιλία – 2 –

Πολωνία – 1 2

Περού – 1 1

Ρουμανία – 1 –

Τσεχοσλοβακία – – 2

Ν.Κορέα – – 2

Σερβία – – 1

Β.Κορέα – – 1

Πηγή: gazzetta.gr