Ήταν 4 Απριλίου του 1968, όταν στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο, μπροστά σε 80.000 κόσμου, η ΑΕΚ κατακτούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων, με τη νίκη της επί της Σλάβια Πράγας με 89-82. Έτσι, η Ένωση γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που σε συλλογικό επίπεδο κατακτούσε τρόπαιο εκτός συνόρων, για να περάσει ταυτοχρόνως στη συνείδηση του κόσμου ως Βασίλισσα.

Οι «κιτρινόμαυροι» στα ημιτελικά μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές μπασκετικές δυνάμεις της εποχής, την Ίνις Βαρέζε. Η ήττα με 78-60 στην Ιταλία έδειχνε ότι η πορεία θα σταματούσε κάπου εκεί. Όμως, στον «δικέφαλο» είχαν διαφορετική άποψη. Έτσι, μπροστά σε 50.000 θεατές στο «Παναθηναϊκό Στάδιο» έγινε η τεράστια ανατροπή με 72-52, για την πανηγυρική πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

Το πρώτο τζάμπολ έγινε στις 20:30, αλλά τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα οι εξέδρες του σταδίου ήταν κατάμεστες. Επίσης, χιλιάδες κόσμου ήταν έξω από τις εξέδρες, προσπαθώντας να νιώσει έστω και από κοντά την ατμόσφαιρα. Όσο για τους υπόλοιπους, ήταν συντονισμένοι στα ραδιόφωνά τους και άκουγαν την εξέλιξη του ματς από τη φωνή του Βασίλη Γεωργίου.

Την κατάληξη όλοι τη γνωρίζουν. Η ΑΕΚ επικράτησε των Τσέχων και έστειλε όλη τη φίλαθλη Ελλάδα στα ουράνια. Δεν υπήρχαν διακρίσεις σε ΑΕΚτζήδες, Ολυμπιακούς, Παναθηναϊκούς και πάει λέγοντας… Η επιτυχία αυτή ένωσε έστω κι για λίγο όλη τη χώρα. Μια ατμόσφαιρα που μεταφέρει άκρως παραστατικά η ταινία «1968», μια παραγωγή της «κιτρινόμαυρης» ΚΑΕ.

Φυσικά, το μπασκετικό τμήμα της Ένωσης δεν μπορούσε ν ξεχάσει αυτήν την ιστορική στιγμή για τον σύλλογο και με ένα ποστάρισμα στα social media της αναφέρθηκε σε αυτήν με το λιτό, αλλά περιεκτικό: «50 χρόνια από το ΕΠΟΣ».

fdgfdgfd

AEK: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3, Πετράκης, Νεσιάδης, Δημητριάδης

Σλάβια Πράγας: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mίφκα 14, Mπάροχ 12, Tόμασεκ 4, Kονοπάτσκο, Aμερ