Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει εκτός έδρας, την Πέμπτη (21/9), την Ελσίνσκι για την πρεμιέρα των ομίλων του Europa Conference League και ο Ραζβάν Λουτσέσκου τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι η ομάδα του έχει πολύ μεγάλο κίνητρο για τη νίκη, η οποία κατ’ επέκταση θα σημαίνει και αύξηση των ελπίδων πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Αναλυτικά όσα είπε ο προπονητής του δικεφάλου του βορρά…

Για το αν το ματς αποτελεί μια ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ ώστε να πάρει τη νίκη και να δείξει τις προθέσεις του: «Αρχικά θέλω να πω ότι αυτή η διοργάνωση δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με το τι συμβαίνει στις εγχώριες διοργανώσεις κάθε ομάδας. Δεν πρέπει να αφήνουμε εκτός ούτε την Αμπερντίν που θεωρητικά είναι η 4η σε δυναμικότητα ομάδα του ομίλου. Δεν μας ενδιαφέρει το ranking, η κατάταξη στην οποία βρίσκονται οι ομάδες, αυτό που έχει σημασία είναι ότι παίζουμε 11 εναντίον 11, αυτό που έχει σημασία είναι πως δύο ομάδες βρίσκονται αντιμέτωπες.

Η αλήθεια είναι πως μία νίκη στο αυριανό παιχνίδι θα μας ανοίξει έναν δρόμο να πιστεύουμε λίγο περισσότερο στην υπόθεση πρόκριση. Όπως έχω ξαναπεί θα πρέπει να είμαστε στο μάξιμουμ όταν παίζουμε σε αυτές τις διοργανώσεις γιατί αντιμετωπίζουμε διαφορετικές ομάδες, με διαφορετικά στοιχεία. Για να δώσω ένα παράδειγμα, το ματς που θα δώσουμε με την Ελσίνκι δεν θα έχει καμία σχέση με τα παιχνίδια που δώσαμε προηγουμένως στα προκριματικά για το Conference League, δεν έχει καμία σχέση με κανέναν αντίπαλο που αντιμετωπίζουμε στο εγχώριο πρωτάθλημα, οπότε θα πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι σε κάθε περίσταση, σε κάθε κατάσταση που θα μας παρουσιαστεί στο παιχνίδι».

Για το αν ανησυχεί επειδή η Ελσίνκι μπορεί να παίξει πολύ αμυντικά, όπως έκαναν και οι περισσότεροι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ στην Ελλάδα: «Το 90% των ομάδων στην Ελλάδα έχει αυτή την ταυτότητα, να προσπαθεί να αμύνεται και να μπορέσει να κλέψει κάτι από το παιχνίδι σαν να είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Παρόλα αυτά μπορεί να έχουν τη δυνατότητα και τα χαρακτηριστικά να παίξουν κάτι διαφορετικό.

Η Ελσίνκι είναι μία ομάδα που έχει τη δική της ταυτότητα, έχει παίξει 33 παιχνίδια σε αυτή τη σεζόν και δεν νομίζω πως έχει αλλάξει την ταυτότητά της. Τη σεβόμαστε, είναι μία ομάδα που βάζει έναν πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς στο γήπεδο, το γνωρίζουμε αυτό και έχουμε ένα απίστευτο κίνητρο για να μπούμε στο γήπεδο και να μπορέσουμε να πάρουμε το παιχνίδι».

Για το αν θα κάνει πολλές αλλαγές σε σχέση με το ντέρμπι κόντρα στον Άρη: «Επιστρέφουμε σε πράγματα τα οποία συζητήσαμε την Κυριακή και τα αναλύσαμε αρκετά. Ουσιαστικά, αυτό που είπα είναι ότι είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια η οποία γίνεται σε μία επανεκκίνηση της ομάδας. Όπως ανέφερε και πριν ο Μουργκ, μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα στο επιθετικό κομμάτι, παρόλα αυτά δεν εκμεταλλευτήκαμε στο τελευταίο παιχνίδι τουλάχιστον τις στιγμές τις οποίες είχαμε.

Η δουλειά η οποία κάναμε, πήγε μέχρι τον Αύγουστο με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Μετά το τέλος του Αυγούστου και το τέλος της μεταγραφικής περιόδου ήρθαν και άλλοι ποδοσφαιριστές με τους οποίους θα πρέπει να ξαναχτίσουμε ουσιαστικά όλη αυτή τη δουλειά. Για αυτό είπα ότι είμαι ικανοποιημένος από αυτό που είδα. Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε την ποιότητα των ποδοσφαιριστών που έχουμε αυτή τη στιγμή και η οποία υπάρχει σε συνδυασμό με όλους τους παίκτες, με τη φιλοσοφία που θέλουμε να περάσουμε.

Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τον Ντεσπόντοφ σε λίγες ημέρες προετοιμασίας να είναι απόλυτα σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε, ο Οζντόεφ είχε κάποια προβλήματα με τη βίζα, ο Μεϊτέ βρίσκεται με λίγες ημέρες προπονήσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι από το κομμάτι που αρχίσαμε μέχρι εδώ που έχουμε φτάσει, έχουμε κάνει ένα πολύ θετικό ξεκίνημα. Όσο για τις αλλαγές που ρωτήσατε, θα το δείτε αύριο».

Για τους παίκτες που ήρθαν αργά και έχασαν την προετοιμασία: «Για αυτό το λόγο έχουμε ένα γκρουπ με 20 παίκτες, για αυτό υπάρχει το ροτέισον. Ο Μεϊτέ χρειάζεται αυτή τη στιγμή να αγωνιστεί αλλά θα πρέπει να γίνει με έξυπνο τρόπο, θα πρέπει να βρει χημεία με τους άλλους παίκτες της μεσαίας γραμμής.

Ακόμη και για τον Ντεσπόντοφ είναι μία πολύ διαφορετική κατάσταση γιατί δεν του λείπει ο ρυθμός, αυτό που του λείπει είναι να βρει τη σύνδεση. Πρέπει να κάνουμε τη διαχείριση των παικτών με έξυπνο τρόπο. Ο Σαμάτα ήρθε μετά από το βασικό στάδιο προετοιμασίας και άρχισε να μπαίνει με κάποια 20λεπτα, ημίωρα, και αυτός χρειάζεται διαφορετικού είδους χρόνο».