Το κουβάρι της υπόθεσης του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018, στη Ρόδο, άρχισε να ξετυλίγεται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βοήθησαν να καθίσουν στο εδώλιο οι δυο νεαροί κατηγορούμενοι.
Οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη δεν βρέθηκαν στο δικαστήριο για να ακούσουν τον ιατροδικαστή που διενήργησε τη νεκροψία –νεκροτομή στη σορό του παιδιού τους αλλά και την κατάθεση του λιμενικού που ακολουθώντας τα στοιχεία κατάφερε να ολοκληρώσει το πάζλ του στυγερού εγκλήματος.
«Τα ευρήματα φώναζαν για εγκληματική ενέργεια»
Στην κατάθεση του ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος, μίλησε για τα συμπεράσματα που κατέγραψε στην έκθεση του σημειώνοντας ότι «τα ευρήματα φώναζαν για εγκληματική ενέργεια». Ο ιατροδικαστής αναφέρθηκε στις χαρακιές από μαχαίρι το οποίο «έχει κινηθεί» που είχε στο λαιμό της η άτυχη Ελένη αλλά και τα πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι που «κάποια έγιναν εν ζωή, κάποια μεταθανάτια από τη πτώση στους βράχους». Το κορίτσι βρέθηκε νεκρό γυμνό και «το τατουάζ ήταν ένα χαρακτηριστικό για να ταυτοποιήσουμε» τόνισε ο ιατροδικαστής ο οποίος συμπλήρωσε πως η αιτία θανάτου της Ελένης ήταν ο πνιγμός.
«Τα τραύματα της κεφαλής θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν, όμως, μεσολάβησε ο πνιγμός. Επίσης, αυτά τα τραύματα της κεφαλής τα εντοπίζουμε όταν υπάρχει μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης. Είναι πιθανό το άτομο να βρίσκονταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση», περιέγραψε και συμπλήρωσε: «Τα χτυπήματα στο κεφάλι θα μπορούσαν από μόνα τους να επιφέρουν θάνατο. Ο θάνατος επήλθε όμως αργότερα».
Ο κ. Κοτρέτσος δεν ήταν σε θέση να πει με βεβαιότητα αν θα ζούσε η Ελένη στην περίπτωση που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο ενώ, παράλληλα, εκτίμησε πως πολύ δύσκολα ένας άνθρωπος θα μπορούσε να σηκώσει μόνος την Ελένη που είχε ύψος 1,80 και βάρος περίπου 70 κιλά.
«Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, ναι θα μπορούσε. Είναι δύσκολος ο χειρισμός του σώματος ενός ανθρώπου που χάνει τις αισθήσεις του. Δεν ήταν μόνο το να τη σηκώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Δεν είναι αδύνατο να το κάνει ένας άνθρωπος αλλά αν το έκανε ένας άνθρωπος θα μένανε σημάδια. Τέτοια σημάδια δεν υπήρχαν. Φαίνεται να μεταφέρθηκε στα χέρια. Δεν υπήρχε το παραμικρό στη σορό. Ούτε τρίψιμο σε κάποια επιφάνεια και μάλιστα το σώμα ήταν γυμνό».
«Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο»
Ο ιατροδικαστής κατέθεσε πως η Ελένη ήταν ζωντανή όταν την έριξαν στη θάλασσα, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να πει πως αυτό το γνώριζαν και οι κατηγορούμενοι οι οποίοι, σύμφωνα με τον μάρτυρα, νωρίτερα την είχαν βασανίσει.
«Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει το λιγότερο βασανισμό. Τον βασανίζεις τον άλλο έτσι, ακόμη και αν δε θες να τον σκοτώσεις. Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Όλα αυτά μάλλον έγιναν από δυο άτομα. Μια μπουνιά, ένας στραγγαλισμός μπορεί να γίνει και από έναν αλλά έχεις τη μεγάλη εικόνα. Αυτή τη πολλαπλότητα που αυξάνει τη πιθανότητα να εμπλέκονται περισσότεροι από ένας», κατέθεσε ο μάρτυρας σημειώνοντας ότι από τον τόπο του εγκλήματος προκύπτει πως υπήρχε κίνηση και διάρκεια.
Πρόεδρος: Δείχνει ότι έγινε μάχη;
Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.
«Είχε γίνει μακελειό»
Βήμα – βήμα στις έρευνες που τελικά οδήγησαν στην σύλληψη των δυο κατηγορουμένων αναφέρθηκε στην κατάθεση του ο λιμενικός Θωμάς Ζώβας. Ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται το αυτοκίνητο του Ροδίτη κατηγορούμενου ήταν αυτό που βοήθησε τις αρχές να πιάσουν την άκρη του νήματος της υπόθεσης.
Πρώτος εντοπίστηκε ο Αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενος ο οποίος μετά από λίγο «έσπασε» και έδωσε τη δική του εκδοχή της ιστορίας βάζοντας στο «κάδρο» και τον 26χρονο συγκατηγορούμενο του. Σύμφωνα με τον μάρτυρα ο 24χρονος τους είπε πως της επιτέθηκαν όταν η Ελένη αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή με τον Ροδίτη συγκατηγορούμενο του.
«Μας είπε ότι τη χτύπησαν και οι δυο, γιατί τους είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία», ανέφερε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας: «Είπε ότι τα χτυπήματα με το σίδερο το έκανε ο Ροδίτης. Είπε ότι μετά αποφάσισαν να την τελειώσουν. Πήραν και το μαχαίρι για να τη μαχαίρωσαν αλλά στράβωσε γιατί ήταν χοντρόπετση, έτσι μου είπε, ακριβώς».
Ο μάρτυρας σημείωσε πως ο νεαρός κατηγορούμενος τον οδήγησε με δυσκολία στο σημείο που πέταξαν στον γκρεμό την Ελένη τονίζοντας πως «μόνο κάποιος που ήξερε καλά την περιοχή θα μπορούσε να γνωρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι φοβερά δύσβατη».
Σύμφωνα με τον λιμενικό, ο κατηγορούμενος είπε πως και οι δυο μαζί πέταξαν στην θάλασσα την Ελένη και στη συνέχεια επέστρεψαν για να καθαρίσουν τον τόπο του εγκλήματος, δηλαδή το σπίτι που «όπως είδαμε, είχε γίνει μακελειό. Σίγουρα είχε γίνει φοβερή φασαρία».
Ο κ. Ζώβας μίλησε για «δύσκολες καταστάσεις, βασανιστήριο» εκτιμώντας ότι η άτυχη φοιτήτρια «χτυπήθηκε κινούμενη». «Η κοπέλα πιέστηκε να κάνει σεξ και με τους δυο, αντιστάθηκε και τη σακατέψανε», τόνισε ο μάρτυρας ο οποίος αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας ανέφερε πως η Ελένη «πονηρεύτηκε» ότι κάτι δεν πάει καλά το μοιραίο βράδυ όταν είδε τη διαδρομή να αλλάζει γι αυτό και έστειλε μήνυμα στη φίλη της και της έγραψε «πάρε με τηλέφωνο». Όλο αυτό γενικότερα, δείχνει ότι «η κοπέλα πήγαινε κάπου στο άγνωστο».
«Το υλικό της δικογραφίας αποκαλύπτει μια θηριωδία»
«Το υλικό της δικογραφίας αποκαλύπτει μια θηριωδία» ανέφερε, από την πλευρά του, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο νομικός παραστάτης της οικογένειας της Ελένης Τοπαλούδη, Αλέξης Κούγιας, και ζήτησε την καταδίκη των κατηγορουμένων λέγοντας: «Το θύμα βασανίστηκε αδιάκοπα και επί αρκετή ώρα. Πρόκειται για ένα στυγνό έγκλημα το οποίο οι κατηγορούμενοι διέπραξαν με τρομακτική σκληρότητα. Ουδέποτε επέδειξαν μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η στάση τους μετά το τραγικό συμβάν το επιβεβαιώνει».
Τα λόγια της πολιτικής αγωγής άκουσαν και οι δυο κατηγορούμενοι οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο.
Ήταν η πρώτη ημέρα που ο 24χρονος Αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενος, βρέθηκε στο δικαστήριο δηλώνοντας, μάλιστα, πως πρόθεση του είναι να πει την αλήθεια. «Ήρθα να σας πω την αλήθεια όπως έγιναν τα γεγονότα. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου. Ήρθα με όλο το σεβασμό στο δικαστήριό σας να πω τα γεγονότα όπως έγιναν. Υπήρξε αυτή η καθυστέρηση αλλά ο συνήγορός που είχε διορίσει αρχικά δεν είχε χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία», είπε αναφερόμενος με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε λόγω της παραίτησης του συνηγόρου του.
Πρόεδρος: Ένα μήνα και δε πρόλαβε;
Κατηγορούμενος: Έτσι μου είπε.
Πρόεδρος: Πάντως το να ομολογήσετε την αλήθεια είναι ένας τρόπος αποκατάστασης.
Κατηγορούμενος: Ναι, θέλω να συνεργαστώ με το δικαστήριο σας.
Πρόεδρος: Θα το δούμε.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου με τις καταθέσεις των γονιών της Ελένης Τοπαλούδη οι οποίοι θα ταξιδέψουν από το Σιδηρόκαστρο.