Εμφανίζονταν ως άνεργοι, αλλά είχαν κάνει «επάγγελμα» την εξαπάτηση των ηλικιωμένων. Από το 2022 και μετά, τα 9 μέλη της συμμορίας, που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, εμπλέκονται σε 29 περιπτώσεις απάτης, ληστείας, κλοπής, με τη λεία τους να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Συγγενείς και φίλοι μεταξύ τους δρούσαν με ιδιαίτερα συνωμοτικούς κανόνες, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες, στις οποίες συστήνονταν ως «λογιστές», με διάφορα κοινότυπα επώνυμα όπως «Οικονόμου», «Αλεξόπουλος», «Αλεξάκης» και «Σαραντόπουλος». Η πρώτη προσέγγιση γινόταν στον δρόμο, όπου με την τέχνη της πειθούς και διάφορα ψεύδη από τη μία αποσπούσαν πληροφορίες από τα υποψήφια θύματά τους και από την άλλη κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους, λέγοντας πως τους έχουν στείλει συγγενικά τους πρόσωπα, για να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα. Στόχος τους ήταν το να μπουν στα σπίτια των ηλικιωμένων ή να τους πάνε σε κάποιο τραπεζικό ΑΤΜ με τη χρεωστική τους κάρτα. Αν το κατάφερναν, όλα στη συνέχεια… έπαιρναν τον δρόμο τους.

Ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα είχαν πατέρας και γιος (σ.σ. 50 και 26 ετών αντίστοιχα), οι οποίοι συνελήφθησαν μαζί με ακόμη δύο άτομα (σ.σ. 53 και 27 ετών), ενώ αναζητούνται ακόμη πέντε συνεργοί τους, εκ των οποίων οι τρεις έχουν ταυτοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δράση της συμμορίας κορυφώθηκε στις αρχές του 2024, όπου έγιναν συνολικά 16 από τα συνολικά 29 ταυτοποιημένα «χτυπήματα», με τους εμπλεκόμενους να λειτουργούν σε καθημερινή βάση και τις Αρχές να εκτιμούν ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος ο αριθμός των θυμάτων τους. Αυτό καθώς, όπως επισημαίνουν στο newsbeast αστυνομικές πηγές, «μεγάλος αριθμός περιπτώσεων απατών, που διαπράττονται σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, δεν καταγγέλλεται είτε λόγω του περασμένου της ηλικίας των θυμάτων και τυχόν προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, που καθιστούν τη μετακίνησή τους δυσχερή, είτε κάποιες φορές και εκ του αισθήματος ντροπής, που αισθάνονται απέναντι στους συγγενείς και στον κοινωνικό τους περίγυρο».

Καλοντυμένοι απατεώνες

Η εγκληματική ομάδα δρούσε σε όλη την Αττική αλλά και σε κάποια σημεία της Πελοποννήσου, χρησιμοποιώντας για τις μετακινήσεις «επιχειρησιακά» οχήματα και ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στην εξωτερική τους εμφάνιση (σ.σ. φρόντιζαν να είναι πάντα καλοντυμένοι, περιποιημένοι, ευγενικοί και με παρουσιαστικό που προσέδιδε κύρος). Κατά την προσέγγιση των υποψηφίων θυμάτων τους, κρατούσαν πάντα έναν μπλε, ημιδιαφανή πλαστικό φάκελο, που περιείχε κάποια έγγραφα, τα οποία και επιδείκνυαν στα υποψήφια θύματά τους.

Αφού οι ηλικιωμένοι πείθονταν για την ταυτότητα και τις προθέσεις του δράστη, τους ζητείτο χρηματικό ποσό. Ακολούθως τους μετέφεραν είτε σε τραπεζικά καταστήματα, όπου προέβαιναν σε ανάληψη χρηματικών ποσών, είτε στις οικίες τους, όπου οι παθόντες τους παρέδιδαν κοσμήματα ως ενέχυρο. Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν, οι απατεώνες «λογιστές» τούς ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα μόνο και μόνο με το πρόσχημα να τα φωτογραφίσουν. Στη συνέχεια, με σκοπό να τους απομακρύνουν από τον χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή (π.χ. ζητούσαν καφέ ή νερό), αφαιρούσαν τα χρυσαφικά και τρέπονταν σε φυγή. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, ο δράστης ήταν τόσο αδίστακτος, ώστε ζήτησε από τα θύματα να βγάλουν τα κοσμήματα που φορούσαν εκείνη την ώρα και να του τα παραδώσουν.

Ο 50χρονος, στον οποίο αποδίδεται από την ΕΛ.ΑΣ. ρόλος αρχηγού, εμπλέκεται σε συνολικά περισσότερες από ενενήντα τρεις (93) δικογραφίες, με συνολική λεία που ξεπερνάει το χρηματικό ποσό των 289.000 ευρώ, ενώ έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης και δύο φορές του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για απάτες, διακεκριμένες κλοπές και άλλα αδικήματα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον ανακριτή την Πέμπτη (23/5), ενώ μεταξύ των θυμάτων τους –που τους αναγνώρισε κιόλας προανακριτικά- είναι μία 76χρονη γυναίκα από τη Βούλα, απ’ την οποία αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας περίπου 100.000 ευρώ.