Ο Μανολέτε είναι ο μεγαλύτερος ίσως ταυρομάχος που πέρασε ποτέ από την ισπανική αρένα και σίγουρα ο κορυφαίος που άφησε την τελευταία του πνοή στο καθήκον της ψυχαγωγίας. Όταν τον νίκησε ο ταύρος στην αρένα του Λινάρες στις 29 Αυγούστου 1947, θεωρούνταν ήδη εθνικός θησαυρός της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν της Ισπανίας! Ολόκληρο μουσείο (Μουσείο Ταυρομαχίας) στήθηκε στη γενέτειρά του Κόρδοβα προς τιμήν του. Ο Μανουέλ Ροδρίγκεζ Σάντσεζ, που θα έμενε γνωστός με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο «Μανολέτε», αποτέλεσε ορόσημο για την επικράτεια της ταυρομαχίας, καθώς καθιέρωσε το δικό του στιλ σε τέτοιο βαθμό που η ιστορία του βάρβαρου αθλήματος χωρίζεται πια σε προ και μετά Μανολέτε! Ο ματαδόρ άφησε το χνάρι του βαθιά στον χώρο της ταυρομαχίας, πυροδοτώντας πολεμικές και παθιασμένους διαξιφισμούς τόσο μεταξύ των ταυρομάχων όσο και ανάμεσα στο κοινό, καθώς έφερε στις βαλίτσες του μια πληθώρα νέων τεχνικών στην ταυρομαχία αλλάζοντας άρδην την ίδια την καθημερινότητα της αρένας. Ο Μανολέτε πήρε τα βασικά εργαλεία της ταυρομαχίας και τα μετέτρεψε σε ένα απαράμιλλο θέαμα που δεν ήταν για λιπόψυχους: ο ματαδόρ στεκόταν αγέρωχα ακίνητος κάνοντας τον ταύρο να περιστρέφεται γύρω του, με τα κέρατά του να τον αγγίζουν σχεδόν! Ακόμα και τον τραγικό θάνατο του περήφανου ζώου είχε μετατρέψει σε τέρψη για τα μάτια του φιλοθεάμονος κοινού, παίρνοντας απίστευτα ρίσκα για τη δική του ζωή. Πάμπολλες φορές τα φαρμακερά κέρατα του ταύρου πέρασαν ξυστά από το σώμα του, κάποιες φορές τον βρήκαν κιόλας, προκαλώντας ρίγη ανατριχίλας στις εξέδρες. Αλλά και για την ίδια την ιστορία της ταυρομαχίας είναι ογκόλιθος, καθώς έδρασε αμέσως μετά τα αιματοβαμμένα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου, όταν κανείς δεν είχε πια την όρεξη να αναβιώσει τη δολοφονική σκληρότητα των ταυρομαχιών. Κι όμως, ο Μανολέτε άλλαξε τον βαρύ παραδοσιακό ταύρο με νεότερα και πιο ενεργητικά ζώα, δίνοντας στην ταυρομαχία νέες προοπτικές και κάνοντάς τη σύμβολο τελικά της εθνικής αναγέννησης! Κι όλα αυτά πριν καν φτάσει στα 30 χρόνια της ζωής του, όταν ένας νεαρός και αδάμαστος ταύρος έμελλε να αποδείξει πως δεν κερδίζει πάντα ο άνθρωπος στην αρένα…
Πρώτα χρόνια
Ο θρυλικός ματαδόρ
Η αρχή της πτώσης
Η κόπωση και η φθορά θα τον προλάβαιναν ωστόσο όσο πλησίαζε ο Μανολέτε τα 30ά του γενέθλια στις 4 Ιουλίου 1947. Πλέον έδινε ταυρομαχίες στις σαφώς επικερδέστερες ΗΠΑ (το 1946, χαρακτηριστικά, δεν έκανε καμιά ταυρομαχία στην Ισπανία, δίνοντας 30 παραστάσεις στα μήκη και τα πλάτη της Αμερικής), αν και το γνώριμο αγέρωχο στιλ του είχε αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο απρόσεκτο.
Η μοιραία ταυρομαχία
Ο ταλαιπωρημένος ταύρος δεν είχε πει όμως την τελευταία του λέξη και κατάφερε να διαπεράσει με το κέρατό του τον μηρό του ματαδόρ, τρυπώντας τη μηριαία αρτηρία.
Ο θρυλικός Μανολέτε ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο της Κόρδοβας έχοντας εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Το Μουσείο Ταυρομαχίας της πόλης τού αφιερώθηκε, το Μουσείο Ταυρομαχίας της Μαδρίτης φιλοξενεί έκτοτε μόνιμη συλλογή με τα προσωπικά του αντικείμενα και το Μουσείο Ταυρομαχίας της Σεβίλλης παρουσιάζει το κεφάλι του ταύρου που τον σκότωσε. Ο ταύρος Islero έμελλε να περάσει στην Ιστορία όταν ο επίσης θρυλικός ιταλός κατασκευαστής Φερούτσιο Λαμποργκίνι (γεννήθηκε έναν χρόνο πριν από τον Μανολέτε), που είχε ήδη κυκλοφορήσει τη Miura του (δεκαετία του 1960) ως φόρο τιμής στη ράτσα Μιούρα, έδωσε το όνομα του Islero στο νέο μοντέλο που κυκλοφόρησε το 1968.