Ένας γερμανός φαρμακοποιός μετακομίζει στην Ελβετία, πιάνει δουλειά σε φαρμακείο και κάνει όνειρα όπως και κάθε άλλος νέος. Όντας χημικός και με γερές επιστημονικές βάσεις, αρχίζει να πειραματίζεται με τα πάντα, από λεμονάδες μέχρι και τσιμέντα, προσπαθώντας να κάνει τα προϊόντα καλύτερα. Κάποια στιγμή βάζει στο στόχαστρο τις βρεφικές τροφές, καθώς πολλά μωρά δεν μπορούσαν να θηλάσουν ή να ανεχθούν τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος. Ο Χάινριχ Νεστλέ (που άλλαξε το όνομά του στο γαλλικό Ανρί λόγω του γαλλόφωνου καντονιού της Ελβετίας όπου ζούσε) το γνώριζε αυτό καλά, αφού η υψηλή παιδική θνησιμότητα είχε στερήσει τη ζωή σε πέντε από τα δεκατρία αδέλφια του. Είμαστε εξάλλου σε μια εποχή (μέσα προς τέλη του 19ου αιώνα) όπου τα παιδιά εξαρτιόνταν απόλυτα από το μητρικό γάλα και όταν η μητέρα δεν μπορούσε να θηλάσει ή να πληρώσει τροφό, τότε τα βρέφη τρέφονταν αναγκαστικά με χαμηλής διατροφικής αξίας χυλό. Οι εντερικές διαταραχές επέφεραν βαρύτατο φόρο στις βρεφικές ζωές, με τις στατιστικές να είναι δηλωτικές: ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέθαινε κατά το πρώτο έτος της ζωής του. Κι έτσι μέσα στις προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και μείωση των μολυσματικών νόσων, που αύξησαν καθοριστικά τις πιθανότητες επιβίωσης των παιδιών, η συνεισφορά του Νεστλέ ήταν καθοριστικότατη, καθώς αυτός έφτιαξε ένα αλεύρι γάλακτος με θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος, όταν το τελευταίο δεν ήταν διαθέσιμο. Ανθρωπιστής καθώς ήταν και μεγάλος οραματιστής, σκαρώνει το 1867 την πρωτοποριακή φόρμουλα του γάλακτος σε σκόνη που είπε «Kindermehl» και θα έμενε τελικά γνωστή ως «φαρίν λακτέ» (γάλα δημητριακών), την πρώτη ποτέ βρεφική τροφή δηλαδή που πήρε αναγκαστικά το όνομά του: «Farine Lactee Nestle»! Το νέο προϊόν πείθει ιατρική κοινότητα αλλά και μαμάδες για την υψηλή διατροφική του αξία και κάνει τον εμπνευστή του διάσημο και πλούσιο. Ως επιστέγασμα του επιστημονικού πλαισίου της τροφής του, η βρεφική φόρμουλα του Νεστλέ τιμάται με το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση του 1871για τη συμβολή της στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας! Το ξηρό μείγμα του από γάλα, ζάχαρη και χημικά επεξεργασμένο σιτάλευρο έσωσε τη ζωή ενός νεογέννητου το 1867 αποδεικνύοντας ότι μπορούσε πράγματι να λειτουργήσει ως υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος. Αφού έκανε τη διατροφή των βρεφών ασφαλέστερη, ο Νεστλέ, συνδυάζοντας ερευνητική καινοτομία αλλά και το αλάθητο ένστικτό του στο μάρκετινγκ, ίδρυσε την ομώνυμη εταιρία που ήδη από το 1873 σημείωνε πωλήσεις μισού εκατομμυρίου συσκευασιών σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αργεντινή και Μεξικό. Μετά την πρώτη παιδική τροφή, η Nestle έφτιαξε το πρώτο συμπυκνωμένο γάλα της Ευρώπης, το πρώτο σοκολατούχο γάλα, την πρώτη σοκολάτα γάλακτος, τον πρώτο διαλυτό καφέ, τον πρώτο αποξηραμένο καφέ και μια σειρά ακόμα από πρωτιές… Σήμερα η Nestle παράγει ένα σωρό προϊόντα στα 489 εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο, τα οποία πουλά σε περισσότερες από 100 χώρες ως ο απόλυτος ηγέτης του κλάδου…
Πρώτα χρόνια
Πρώτες επιχειρηματικές απόπειρες
Η γέννηση της θρυλικής βρεφικής τροφής
Τελευταία χρόνια