Ο οραματιστής ενός ανθρώπινου σοσιαλισμού που προσπάθησε να εφαρμόσει ραγδαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία και έμελλε να ηττηθεί από τον Μπρέζνιεφ και την προσκόλληση στα σκληροπυρηνικά κομμουνιστικά ιδεώδη μόνο συστάσεις δεν χρειάζεται, καθώς η «Άνοιξη της Πράγας» του ήταν ένα από τα μεγάλα ορόσημα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Όταν η Κεντρική Επιτροπή του τσεχοσλοβακικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον εξέλεξε ομόφωνα πρώτο γραμματέα στις 5 Ιανουαρίου 1968, ρίγη ανατριχίλας κύκλωσαν αμέσως το Κρεμλίνο, καθώς ο 47χρονος Σλοβάκος Ντούμπτσεκ ήταν ήδη γνωστός στη Μόσχα αφού εκεί μεγάλωσε και σπούδασε με τους εκπατρισμένους κομμουνιστές γονείς του. Παρά το γεγονός ότι ήταν ταγμένος κομμουνιστής, ο Ντούμπτσεκ θέλησε να εκχωρήσει ελευθερίες, όπως δραστικό περιορισμό των δυνάμεων καταστολής και της δράσης των μυστικών υπηρεσιών, κατάργηση της προληπτικής λογοκρισίας, συνταγματική κατοχύρωση της ελευθερίας συγκέντρωσης, κίνησης και συνεταιρισμού, αποκέντρωση της οικονομίας και θέσπιση νέας εκλογικής νομοθεσίας για την ενίσχυση του πολιτικού πλουραλισμού, κάτι που δεν έπειθε τον Μπρέζνιεφ για την προσήλωσή του στη σοβιετική πεπατημένη. Ο Ντούμπτσεκ έδωσε αμέσως δείγμα γραφής με την «Άνοιξη της Πράγας», επιδιώκοντας να κάνει τα κοινωνικά στρώματα «να αποδώσουν το μέγιστο, σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον», θεωρώντας πως είχε έρθει «η ώρα να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε έναν σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο». Ο τρόπος που οραματίστηκε ο σλοβάκος πολιτικός τον σύγχρονο και οικουμενικότερο κομμουνισμό του δεν θα γινόταν ποτέ γνωστός, καθώς όπως ξέρουμε το βράδυ της 20ής Αυγούστου 1968 τα στρατεύματα των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισέβαλαν στην Πράγα καταπνίγοντας κάθε προσπάθεια φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού της Τσεχοσλοβακίας. Η «Άνοιξη της Πράγας» ήταν παρελθόν υπό την απειλή των ρωσικών όπλων πριν καλά καλά γεννηθεί, αν και ο μεταρρυθμιστής Ντούμπτσεκ είχε σπείρει τον σπόρο της δημοκρατικής αλλαγής, κάτι που το 1989 θα μεταμορφωνόταν στη Βελούδινη Επανάσταση που πρόλαβε να δει και να υποστηρίξει ενεργά…
Πρώτα χρόνια
Άνοδος στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας
Η Άνοιξη της Πράγας
Η συμβιβαστική γραμμή του Ντούμπτσεκ δεν έπεισε κανέναν. Κι αυτό γιατί ήδη από τα τέλη Μαρτίου το Κρεμλίνο είχε ξεκινήσει μια σειρά διμερών και πολυμερών επαφών μεταξύ των χωρών του Ανατολικού Μπλοκ, με σκοπό να περιορίσουν τη διάδοση του «τσεχοσλοβακικού ιού», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, αλλά και να πείσουν την Πράγα να συνετιστεί. Παρά τις καθησυχαστικές διπλωματικές επαφές του Ντούμπτσεκ, τα αδελφά κόμματα ασκούν ανοιχτή κριτική στην πορεία του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, την ίδια ώρα που ο «κόκκινος» Τύπος κάνει λόγο για «ουδετερόφιλες, αντισοβιετικές τάσεις που αναπτύσσονται στην Τσεχοσλοβακία». Σύσσωμο το Σιδηρούν Παραπέτασμα καλεί τη Μόσχα να «παρακολουθήσουμε αυτή την κατάσταση που τείνει να εξελιχθεί σε γάγγραινα» και στις 9 Μαΐου σοβιετικά στρατεύματα από την Πολωνία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας κινούνται προς τα τσεχοσλοβακικά σύνορα, με το πρόσχημα έκτακτων ασκήσεων στο πλαίσιο του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ο φόβος εισβολής των ρωσικών αρμάτων μάχης στην Πράγα είναι έκδηλος.
Κατοπινά χρόνια
Τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του ο Ντούμπτσεκ υποστήριξε ενεργά τις ιδέες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και συντάχθηκε με τον ενωτικό γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ. Το 1992 έγινε ηγέτης του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος της Σλοβακίας, αν και η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη, καθώς τον Σεπτέμβριο του 1991 είχε χάσει και τη σύζυγό του.