Φουντώνει η συζήτηση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για πιθανές επικείμενες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός «σφράγισε» τα σενάρια για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο.
Πρόκειται όμως για μια απόφαση που απαιτεί μελετημένες κινήσεις τόσο για τη στιγμή ανακοίνωσης του ανασχηματισμού, όσο και για τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί να προσδώσει το Μαξίμου με την επιλογή νέων προσώπων σε θέσεις-κλειδιά. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνιζε στο Newsbeast ότι στην παρούσα συγκυρία υπάρχουν υπουργεία που δεν μπορείς να τα «αγγίξεις», όπως για παράδειγμα το Οικονομικών και το Εξωτερικών.
Και το ζητούμενο είναι όταν θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα αν θα το πράξει γενναία ή θα προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές σε επίπεδο υπουργών και κυρίως υφυπουργών. Πάντως, θεωρείται σίγουρο ότι αυτή τη φορά θα μπουν στην κυβέρνηση πρόσωπα που θα καλύπτουν μεγαλύτερο γεωγραφικό φάσμα, καθώς υπάρχουν περιφέρειες που υπο-εκπροσωπούνται, ενώ μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην κοινωνική πολιτική, πιθανότατα με τη δημιουργία νεοσύστατου υπουργείου. Ήδη έχει ζητηθεί από τους υπουργούς να ετοιμάσουν απολογιστικό φάκελο για το έργο τους αλλά και τους στόχους τους για το 2023, ενόψει και της ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου.
Πυρετώδεις συσκέψεις
Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τον προγραμματισμό του προσεχούς διαστήματος αλλά και τη διαχείριση των έκτακτων κρίσεων που ξεσπούν και απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά, όπως για παράδειγμα οι φωτιές του καλοκαιριού. Το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζει στην επιτάχυνση του νομοθετικού έργου και των μεταρρυθμίσεων, καθώς δεν θέλει να χαθεί πολύτιμος χρόνος λόγω του θέρους αλλά αντίθετα επιχειρεί να συνεχίζει να «χτίζει» το θετικό αφήγημα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι αφενός η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και αφετέρου η συνέχιση των στοχευμένων παρεμβάσεων για τη στήριξη των πολιτών ως ανάχωμα στην ακρίβεια θα αποτελέσουν τους κύριους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το προσεχές διάστημα.
Και για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο δεν σταματά να εργάζεται στην κατεύθυνση εξεύρεσης πόρων μέσω της ανάπτυξης, προκειμένου μέρισμα αυτής να επιστρέφει στην κοινωνία. Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το νομοθετικό της έργο. Για παράδειγμα, αργά το βράδυ της Παρασκευής κατατέθηκε στη βουλή το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ έπεται το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και την ιατρική εκπαίδευση.