Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους θα εμφανίσει πέτρες στα νεφρά κάποια στιγμή στη ζωή του. Και τα ποσοστά διαρκώς αυξάνονται.
Οι πέτρες στα νεφρά δημιουργούνται όταν ορισμένες ουσίες στα ούρα – όπως το ασβέστιο, τα οξαλικά και το ουρικό οξύ – συγκεντρώνονται σε τόσο υψηλά επίπεδα που αρχίζουν να κρυσταλλώνονται. Με τον χρόνο, αυτοί οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι ενώνονται και σχηματίζουν πέτρες νεφρά ή την ουρήθρα, προκαλώντας ένα εξαιρετικά επίπονο πρόβλημα.
Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο και η διατροφή παίζει κομβικό ρόλο. Οι νεφρολόγοι συμφωνούν: τρόφιμα πλούσια σε κιτρικά άλατα, χαμηλά σε παραδοσιακό αλάτι και οξαλικά άλατα, σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη νερού, είναι το καλύτερο «όπλο» κατά του σχηματισμού πέτρας στα νερφρά
Ακολουθούν 5 κορυφαίες τροφές, που σύμφωνα με ειδικούς στο Eating Well, μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα νεφρά σας καθαρά…
1. Γιαούρτι
Ίσως φαίνεται αντιφατικό, αλλά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το γιαούρτι, μπορούν να προλάβουν τις πιο συνηθισμένες πέτρες στα νεφρά: τις πέτρες οξαλικού ασβεστίου, που σχηματίζονται όταν το οξαλικό οξύ ενώνεται με ασβέστιο.
Όμως το ασβέστιο στο γιαούρτι δεσμεύει τα οξαλικά στο στομάχι πριν αυτά φτάσουν στα νεφρά. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται τελικά ο κίνδυνος σχηματισμός πέτρας. Η σύσταση των ειδικών είναι τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Προσοχή: τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, γι’ αυτό προτιμήστε το ασβέστιο από τη διατροφή σας.
2. Κεφίρ
Το κεφίρ είναι πλούσιο τόσο σε ασβέστιο όσο και σε προβιοτικά. Τα τελευταία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την απορρόφηση των οξαλικών. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό πετρών.
Προτείνεται σε smoothies με φρούτα χαμηλά σε οξαλικά όπως μπανάνες, ροδάκινα ή μάνγκο. Προσοχή, εάν ο στόχος σας είναι η αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά, θα πρέπει να αποφύγετε τα μούρα, καθώς είναι πλούσια σε οξαλικά οξέα.
3. Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε κιτρικά άλατα, τα οποία μειώνουν την οξύτητα των ούρων και εμποδίζουν τον σχηματισμό λίθων. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση φρούτων αντί για χυμούς, καθώς έτσι αποφεύγετε την υπερβολική λήψη σακχάρων και κερδίζετε και φυτικές ίνες. Προσοχή: ο χυμός γκρέιπφρουτ φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο, οπότε καλύτερα να μην τον συμπεριλάβετε στις επιλογές σας.
4. Λαχανικά
Παρόλο που κάποια λαχανικά είναι πλούσια σε οξαλικά, η συνολική τους επίδραση είναι θετική. Οι φυτικές ίνες βοηθούν όχι μόνο στην πέψη αλλά και στη μείωση του κινδύνου σχηματισμού λίθων. Νέες μελέτες δείχνουν ότι κάθε 5 γραμμάρια έξτρα φυτικών ινών μειώνουν τον κίνδυνο κατά 10%. Αν πάλι έχετε ιστορικό με οξαλικά, ίσως χρειάζεται να περιορίσετε λαχανικά όπως το σπανάκι, τα παντζάρια ή το σέσκουλο.
5. Ρεβίθια & Φακές
Οι φυτικές πρωτεΐνες, όπως αυτές που βρίσκουμε στα ρεβίθια και τις φακές, αποτελούν έξυπνη εναλλακτική αντί των ζωικών πρωτεϊνών που είναι πλούσιες σε πουρίνες—ουσίες που σχετίζονται με την εμφάνιση λίθων. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε οξαλικά. Ιδανική λύση για όσους θέλουν να προστατεύσουν τα νεφρά τους χωρίς να στερηθούν πρωτεΐνη.
Έξτρα συμβουλές πρόληψης:
- Πίνετε πολύ νερό: Το νούμερο 1 μέτρο πρόληψης. Στόχος είναι τα 2,5–3 λίτρα την ημέρα.
- Περιορίστε το αλάτι και τη ζάχαρη: Πολύ νάτριο και ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο.
- Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τα γλυκά ποτά: Συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο.
- Προτιμήστε φυτικές και γαλακτοκομικές πρωτεΐνες: Μειώνουν τον κίνδυνο σε σχέση με τις ζωικές.