Για διάδοση προπαγάνδας της Χαμάς σχετικά με τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας μέσω αναρτήσεων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ερευνάται η γνωστή YouTuber, Ρέιτσελ Γκρίφιν Ακούρσο.

Η καταγγελία έγινε από ομάδα κατά του αντισημιτισμού προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Φλόριντα, Παμ Μπόντι, σύμφωνα με τη New York Post.

Η Ρέιτσελ, γνωστή ως Ms. Rachel, έχει αποκτήσει τη φήμη της «σύγχρονης εκδοχής του Mister Rogers», προσφέροντας εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο για μικρά παιδιά μέσω των σειρών «Songs for Littles». Οι εκπομπές της έχουν συγκεντρώσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια προβολές.

Ωστόσο, η ομάδα «StopAntisemitism» αμφισβητεί τις αναρτήσεις της Ms. Rachel σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, κατηγορώντας τη για διάδοση αμφισβητούμενων πληροφοριών από το Ισραήλ. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι οι αναρτήσεις της είναι αντι-ισραηλινές και αποσκοπούν στη διαμόρφωση στάσεων υπέρ της Χαμάς μεταξύ των νέων.

Η ομάδα τονίζει ότι, δεδομένων των μεγάλων ξένων κεφαλαίων που κατευθύνονται στην προπαγάνδα, υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι παρόμοιο και με άλλους influencers.

Στην επιστολή της, η ομάδα ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα να ερευνήσει αν η Ms. Rachel αμείβεται για τη διάδοση προπαγάνδας συνδεδεμένης με τη Χαμάς και αν αυτό παραβιάζει το Νόμο για την Καταγραφή Ξένων Πρακτόρων (FARA).

Το «StopAntisemitism» επισημαίνει ότι «η Ms. Rachel, ενώ στο παρελθόν είχε επικεντρωθεί αποκλειστικά σε περιεχόμενο για παιδιά, τώρα έχει ενσωματώσει εικόνες και ιστορίες με προπαγανδιστικό χαρακτήρα παρόμοιο με αυτόν της Χαμάς».

Η ομάδα καταγγέλλει ότι «οι αναρτήσεις της αγνοούν τη δυστυχία των ισραηλινών θυμάτων και των εβραίων παιδιών», ενώ «ενισχύουν τις πληροφορίες που προέρχονται από τη Χαμάς και άλλες αντι-ισραηλινές πηγές».

Μεταξύ των αναρτήσεων που προκάλεσαν την ανησυχία της ομάδας, είναι εικόνες ενός παιδιού με προεξέχοντα άκρα που απεικονίζει την ασιτία στη Γάζα. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι αυτές οι εικόνες διαψεύδονται, καθώς το παιδί δεν υπέφερε από ασιτία, αλλά από κυστική ίνωση.

Ωστόσο, η μητέρα του συγκεκριμένου παιδιού, Φαντί αλ-Ζαντ, δήλωσε στην Washington Post, ότι το παιδί υπέφερε από κυστική ίνωση και ασιτία, και έγινε σύμβολο της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, όπως την περιέγραψε ο ΟΗΕ, πριν από την κατάπαυση του πυρός.

Επιπλέον, η ομάδα αναφέρει ότι η Ms. Rachel ανάρτησε τον αριθμό των θυμάτων όπως δόθηκε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων.

Η ομάδα καταγγέλλει ότι «οι εκτιμήσεις για 15.000 παιδιά που έχουν πεθάνει στον πόλεμο είναι ανακριβείς» και κατηγορεί τη Ms. Rachel για «διάδοση παραπληροφόρησης».

Το Ισραήλ αμφισβητεί τον αριθμό αυτό, αλλά και ο ΟΗΕ έχει αναφέρει παρόμοιες εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων.