Με διαρκείς συσκέψεις αλλά και τις κεραίες της τεντωμένες παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και μετράει τον αντίκτυπο της κλιμάκωσης του χωρίς προηγούμενο εμπορικού πολέμου που κήρυξαν οι ΗΠΑ στον πλανήτη και ειδικά στην Κίνα. καθώς όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο από τα μεσάνυχτα οι δασμοί που θα επιβληθούν στο Πεκίνο θα είναι της τάξης του 104%.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνεται διαρκώς για τις κινήσεις που γίνονται από την Κομισιόν, έτσι ώστε η ΕΕ να αντιμετωπίσει τη ρευστή αυτή κατάσταση. Η Κομισιόν ηγείται της αντίδρασης των κρατών-μελών της ΕΕ απέναντι στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πραγματοποιεί επαφές και με την Κίνα, έτσι ώστε αν χρειαστεί να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο.

Όπως τόνιζαν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η επίκλησή του στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα δικαιώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο, καθώς οι κλυδωνισμοί στην παγκόσμια οικονομία ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατοί.

Οι ίδιοι σημείωναν ότι, αν και η χώρα μας έχει μικρή εξάρτηση σε εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί εμμέσως από τις πολιτικές δασμών, καθώς μια συνολική επιβάρυνση της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να φέρει μεταβολές και στη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες και να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Στην κυβέρνηση ωστόσο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς οι δείκτες αλλά και οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν θετικές και, όπως σημειώνουν, αυτό δεν συμβαίνει τυχαία αλλά είναι απόρροια της συνετής οικονομικής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια.

Αυτό που υπογραμμίζουν σε κάθε επαφή με τις Βρυξέλλες είναι ότι, για να καταστεί αποτελεσματική η αντίδραση της Ευρώπης, πρέπει να είναι ενιαία γιατί υπάρχει ο φόβος κάθε χώρα να προσπαθήσει να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα. Η ισχύς εν τη ενώσει είναι το μότο της Ελλάδας, η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Προσθέτουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και θυμίζουν πως, ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, η δυνατότητα εξαίρεσης από τους δασμούς προϊόντων όπως οι επιτραπέζιες ελιές και η φέτα θα μπορούσε να καταστεί εφικτή, καθώς κάτι τέτοιο είχε συμβεί και το 2019, αφού είναι προϊόντα τα οποία δεν παράγονται και δεν μπορούν να παραχθούν στις ΗΠΑ.