Οι πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου βρίσκονται πλέον ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας όπου συγκεντρώθηκαν 160 θετικές ψήφοι.
Το σενάριο που διακινείται από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέχρι τέλους με ό,τι και αν σημαίνει αυτό.
Μπορεί χθες το βράδυ το βασικό σενάριο να ήθελε υποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά στις πολλές πιέσεις από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή τακτικής, προκειμένου να υπάρξει μία ελάχιστη συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατόπιν να δρομολογηθούν οι επόμενες εκλογές, εντός του 2015, ωστόσο φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου σκληραίνει τη στάση του.
«Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ή εκλογές» είναι πλέον το βασικό σενάριο στο οποίο επιμένουν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως φαίνεται ότι δεν συζητά κανένα εναλλακτικό ενδεχόμενο που πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απορρίπτει και την αλλαγή του Σταύρου Δήμα μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας αλλά και την κυβέρνηση ειδικού σκοπού και την προσδιορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών εντός του 2015
Μέσα σε αυτό το σκηνικό αναμένονται πρωτοβουλίες από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά για να καταφέρει να συγκεντρώσει 180 βουλευτές.
Το ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώνεται στη συνάντηση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.
Πρόσκληση στα κόμματα του συνταγματικού τόξου για συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «και μετά ανάλογα με τις συνθήκες βλέπουμε πώς θα πορευθεί η χώρα», ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, «φωτογραφίζοντας» τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μία διαδικασία συναίνεσης, δεν είναι μηχανισμός πόλωσης και τεχνητής πρόκλησης εκλογών».
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως η προεδρική πλειοψηφία δεν ταυτίζεται εξ ορισμού με την κυβερνητική πλειοψηφία και υπογράμμισε την ανάγκη μίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.
Οι 127 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Την ίδια ψήφο έδωσαν και πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές – οι προερχόμενοι από την ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου, ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Γιώργος Νταβρής και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Αηδόνης.
“Παρών” στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, δήλωσαν – σύμφωνα και με τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων – οι 70 παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (η ‘Αννα Χατζησοφιά δεν παραβρέθηκε στην ψηφοφορία, καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό), οι 12 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 10 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Την ίδια στάση κράτησαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βύρων Πολύδωρας (προερχόμενος από την ΝΔ), Πέτρος Τατσόπουλος (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ), Βασίλης Καπερνάρος, Μίκα Ιατρίδη, Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, και Βασίλης Οικονόμου (προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ).
Σε διαφορετική ανάγνωση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προχώρησαν, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις οι μεν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν στην πλειοψηφία τους το αποτέλεσμα ως αναμενόμενο και προσβλέπου στην τρίτη ψηφοφορία, οι δε αντιπολιτευόμενοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο στόχος των 180 βουλευτών είναι πλέον ανέφικτος και ότι η χώρα «βαδίζει» προς εκλογές.
Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα τόνισε όμως ότι το αποτέλεσμα ήταν μικρότερο από εκείνο που και η ίδια περίμενε προσθέτοντας με νόημα ότι χρειάζεται πλέον να αναληφθούν πρωτοβουλίες.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος σχολιάζοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA το αποτέλεσμα είπε ότι δεν δημιουργείται δυναμική εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και χαρακτήρισε τον αριθμό των 160 βουλευτών “φτωχό” προσθέτοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για εθνική συνεννόηση.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι η τρίτη θα είναι η κρίσιμη ψηφοφορία προβλέποντας ότι τα χαρακτηριστικά της θα είναι εντελώς διαφορετικά με αυτά της πρώτης. Τόνισε δε πως το σενάριο αλλαγής υποψηφίου αδικεί τον Σταύρο Δήμα.
Ο Σπ. Λυκούδης που εξ αρχής είχε δηλώσει πως θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε πως το αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει τελικά συνεννόηση.
«Υπάρχει περιθώριο για πολιτικές κινήσεις και διακομματικές ζυμώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή», εκτίμησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας είπε ότι «το αποτέλεσμα θα είναι στις 29 Δεκεμβρίου, όχι σήμερα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος τόνισε ότι το αποτέλεσμα είναι «μπετόν αρμέ. Περίμενα κάτι παραπάνω. Στην τρίτη ψηφοφορία όλα παίζονται, εκτός από αλλαγή προσώπου. Δεν νομίζω ότι ο Σταύρος Δήμας είναι ένα πρόσωπο που το πολίτευμα θα έπρεπε να του συμπεριφερθεί έτσι».
Ερωτηθείς για τα σενάρια κυβερνήσεων ειδικού σκοπού και ορισμό ημερομηνίας εκλογών με αντάλλαγμα την εκλογή Προέδρου, ο κ. Γρηγοράκος είπε ότι «όλα συζητούνται. Πρέπει να πάμε σε συναινετικό κλίμα. Πρέπει όλοι να ρίξουμε νερό στο κρασί μας. Από κει και πέρα «ίδωμεν». Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε συναινετική διαδικασία».
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, ερωτηθείς για το πώς κρίνει το αποτέλεσμα απάντησε με ποδοσφαιρικούς όρους: «Δοκάρι! Η μπάλα δεν βγήκε έξω αλλά ούτε στα δίχτυα μπήκε».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι «το ζητούμενο είναι να υπάρχει στην τρίτη ψηφοφορία η απαιτούμενη πλειοψηφία». Στο ερώτημα εάν ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών το αποτέλεσμα είπε ότι «εξαρτάται από το που έβαζε ο καθένας τον πήχη. Πιστεύω ότι μέχρι την τελευταία ψηφοφορία οι βουλευτές θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των κυβερνητικών προσδοκιών. Είναι ανέφικτος ο στόχος των «180». Το παρασκήνιο πρέπει να πάρει τέλος. Η μόνη ομαλότητα είναι οι εκλογές».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης είπε ότι «το αποτέλεσμα είναι ένα πρώτο βήμα κατάρρευσης της κυβέρνησης. Νομίζω ότι η κυβέρνηση περίμενε πιο πολλές ψήφους, τουλάχιστον 165 για να δημιουργήσει επικοινωνιακό κλίμα, ένα κλίμα ότι μέχρι την τρίτη ψηφοφορία μπορεί να επιτευχθεί το «180». Νομίζω ότι σήμερα ήταν η αρχή του τέλους της κυβέρνησης. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές τις οποίες εμείς ζητάμε και θα τις κερδίσουμε».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, που ψήφισε υπέρ του Στ.Δήμα, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «εντυπωσιακό αλλά αναμενόμενο. Η κυβέρνηση περίμενε μία-δύο ψήφους παραπάνω. Νομίζω ότι θα αλλάξουν πολλά στις επόμενες δύο ψηφοφορίες». Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει το πρόσωπο του υποψήφιου Πρόεδρου, είπε ότι δεν το ξέρει και ότι «θα δούμε».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής που επίσης υπερψήφισε τον Στ.Δήμα, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι την τρίτη ψηφοφορία. Η χώρα δεν πρέπει να πάει για εκλογές. Εγώ αυτό διαβάζω. Ή να πάει για εκλογές εφόσον η αντιπολίτευση που θέλει να μείνει στην Ευρώπη πει την αλήθεια στον κόσμο: Να συνεχίσει το νήμα, από εκεί που το αφήνει η άλλη (κυβέρνηση). Δηλαδή να υπογράψει μνημόνιο ή κάποιου είδους τέτοια συμφωνία. […] Εκτιμώ ότι κάτι θα αλλάξει στις επόμενες ψηφοφορίες από αυτά που άκουσα, ιδιαίτερα στην τρίτη (ψηφοφορία). Πρόσωπο δεν θα αλλάξει αλλά πιστεύω ότι από την επόμενη (σ.σ. δεύτερη) ψηφοφορία το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό».
Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, που στήριξε την υποψηφιότητα Δήμα, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, είπε: «Αυτό πρέπει να το απευθύνετε σε κάποιον κυβερνητικό. Εγώ ψήφισα υπέρ, η πρόθεσή μου ήταν να ψηφίσω υπέρ. Το είχα πει. Έχω στείλει και σχετική επιστολή και σας παραπέμπω σε αυτήν. Μπορεί κάτι να γίνει και να αλλάξει την τελευταία στιγμή».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου που δήλωσε «παρών» είπε ότι «το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Ήταν χαμηλός ο αριθμός των βουλευτών υπέρ του κ. Δήμα, ωστόσο έχουμε δύο ψηφοφορίες ακόμα».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας , που και αυτός δήλωσε «παρών» περιορίστηκε να δηλώσει ότι το αποτέλεσμα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο».