«Για πρώτη φορά οι ίδιοι οι κατήγοροι από το στάδιο της προανάκρισης κιόλας, ομολόγησαν ότι δεν βρήκαν ενδείξεις πάνω στο κατηγορητήριο που έστησαν εναντίον μου. Η Νέα Δημοκρατία αναγκάστηκε να γκρεμίσει και να ανακαλέσει τις κατηγορίες» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται η παραπομπή του ή μη στο Ειδικό Δικαστήριο για το πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο που ήταν υπουργός.
Όπως τόνισε ο ίδιος, «είμαι περήφανος που καταφέραμε να βάλουμε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίες και να δημιουργήσουμε καινούργιες». Υπεραμυνόμενος μάλιστα της πολιτικής του τόνισε ότι χάρις στις ενέργειές του τα τηλεοπτικά κανάλια πλήρωσαν για πρώτη φορά στο κράτος χρήματα, και δη εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μπορούν να εκπέμπουν από δημόσιες συχνότητες και πως εάν αυτό το είχαν πράξει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις θα είχαν μπει στα δημόσια ταμεία υπέρογκα ποσά. «Σήμερα κλείνει ένας κύκλος παραβίασης του Συντάγματος», όπως είπε.
«Στήσατε μια προανακριτική επιτροπή εκτοξεύοντας τόνους λάσπης» πρόσθεσε ακολούθως ο κ. Παππάς απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. «Τώρα, συνέχισε, το κατηγορητήριο καταρρέει με πάταγο και αυτό που κάνετε είναι απλώς να αξιώνεται φορολογικό έλεγχο στην εταιρεία ου κ. Βαξεβάνη που εκδίδει την εφημερίδα Documento. Στοχοποιείτε έναν εκδότη – δημοσιογράφο, τον οποίο εσείς οι ίδιοι αρνηθήκατε να καλέσετε ως μάρτυρα. Πως να μην είναι καχύποπτος λοιπόν ο ελληνικός λαός; Η πρακτική αποκλεισμού μαρτύρων δεν είναι πρωτότυπη εκ μέρους σας, το είδαμε και στην υπόθεση Novartis.
«Το κατηγορητήριο γκρεμίστηκε»
Ακολούθως ο πρώην υπουργός έκανε μια πλήρη αναφορά των πεπραγμένων του ως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, από το άνοιγμα της ΕΡΤ και τη συγκρότηση Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου μέχρι τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. «Είναι η απόλυτη δικαίωση της προσπάθειας μας μετά από 30 χρόνια ανομίας. Είναι η δικαίωση μιας πολιτικής η οποία θωρακίστηκε με τις σχετικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Είναι διπλή δικαίωση. Πρώτον γιατί ο νόμος αυτός είναι ο νόμος που εφαρμόζεται, με εξαίρεση τις παρακλήσεις που επιλέξατε να κάνετε ως κυβέρνηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα των ιδιοκτησιών των ιδιωτικών σταθμών, απομειώνοντας μέχρι μηδενισμού το τίμημα της άδειας, και μειώνοντας τον πήχη του ελάχιστο προβλεπόμενου ορίου απασχόλησης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει φέρει τόσα νομοσχέδια, τον συγκεκριμένο νόμο δεν τον άλλαξε. Και έρχεστε εσείς να στραφείτε εναντίον μου με ένα σαθρό κατηγορητήριο. Με κατηγόρησε ο υποψήφιος καναλάρχης κ. Χρήστος Καλογρίτσας για έξι αδικήματα, εσείς της Νέας Δημοκρατίας κρατήσατε τα δύο και τελικά με παραπέμπεται με ένα που είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα» υπογράμμισε.
Υποστήριξε επίσης ότι «το κατηγορητήριο γκρεμίστηκε, αφού το πόρισμα δεν αναφέρεται σε κανένα κακούργημα εις βάρος μου. Αν έχει παραβεί κάποιος το καθήκον του, είναι όποιος είχε θητεύσει σε αυτό το χαρτοφυλάκιο και δε ρύθμισε, δεν αδειοδότησε και δεν αξίωσε την πληρωμή φόρων και δεν προστάτευσε τις θέσεις εργασίας. Αντιλαμβάνεστε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας πόσα έσοδα έχει απωλέσει το Δημόσιο από το έτος 1989 όπου ξεκίνησε αυτή η παρανομία και η παραβίαση του Συντάγματος;».
Και συνέχισε: «Αποσύρατε τον πυρήνα του κατηγορητηρίου. Και επιμένετε στην κατηγορία του πλημμελήματος. Είναι κρίσιμο τέτοιες στιγμές οι βουλευτές να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως δρώντες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας και ιστορία του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα είναι αμαρτωλή. Ο διαγωνισμός και ο νόμος για τα κανάλια ελέγχθηκε περισσότερες από 80 φορές και σε διάφορα στάδια από τη Δικαιοσύνη. Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας παραδέχτηκε ότι κάθε άλλο παρά μπροστινός ήταν. Παραδέχτηκε ότι με τους Λιβανέζους έχει μία αστική διαφορά την οποία μου ζητούσαν τρόπους για να την επιλύσω. Ο Κυριάκος Τόμπρας κατέθεσε ότι εκείνος ήταν ο διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών, ότι ο ίδιος εξασφάλισε τα χρήματα που ζητούσε και αναζητούσε ο κύριος Καλογρίτσας. Από την αρχή γνωρίζατε ότι κανένα από τα δύο μέρη της συμφωνίας δεν θεωρεί αυτά τα χρήματα ως δώρο. Η λιβανέζικη εταιρεία είχε ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, ενώ η εταιρεία Καλογρίτσα θεωρούσε ότι πρέπει να κρατήσει τα χρήματα για της τα χρωστούσανε Λιβανέζοι. Η όλη υπόθεση αφορούσε μία αστική διαφορά που είχε πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης αλλά είχε κριθεί και από αυτή. Το ξέρατε και συνειδητά αποκρύψατε τις δικαστικές αποφάσεις από την πρόταση σας για την συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής».