Μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο και την ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το πολιτικό μωσαϊκό, όπως έχει διαμορφωθεί μετά και τις ευρωεκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς στρέφει το ενδιαφέρον του στο εσωτερικό του κόμματος.
Έχοντας πλέον καταστήσει σαφές ότι η πολιτική των φοροελαφρύνσεων και της χαλάρωσης της λιτότητας κρίνεται απαραίτητη, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για να κρίνει κατά πόσο το ταξίδι στο Βερολίνο απέβη αποτελεσματικό. Για αυτό το λόγο και ήδη η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση της τροπολογίας για τη μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ προωθείται και η ρύθμιση για διακανονισμούς των χρεών μέχρι και σε 100 δόσεις. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως από τα μηνύματα που κομίζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι ιδιαιτέρως θετικά, με το Μαξίμου να παρακολουθεί προσεκτικά, τηρώντας στάση αναμονής, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο τέλος της πέμπτης αξιολόγησης που ξεκινά και τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Την ίδια ώρα η «εγκατάσταση» του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, με τις τελευταίες μάλιστα να δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για το κυβερνητικό επιτελείο.
Πλέον ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από το Βερολίνο και έχοντας θέσει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους σκοπεύει να κινηθεί, ήδη σχεδιάζει την πολιτική αντεπίθεση από το βήμα της Χαλκιδικής και την επέτειο των 40 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.
Στην παρουσία του στην εκδήλωση αναμένεται να εμφανιστεί ενωτικός, έχοντας στο πλευρό του τον Κώστα Καραμανλή, στέλνοντας ένα μήνυμα συσπείρωσης προς το εσωτερικό του κόμματος αλλά και το εκλογικό σώμα. Από το Μαξίμου εκτιμούν ότι οι κεντρομόλες δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος στην αντεπίθεση απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία κομβική στιγμή που η διαφορά ανοίγει υπέρ της Κουμουνδούρου. Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός αναμένεται να αφήσει προς το παρόν στο περιθώριο το άνοιγμα προς τα δεξιά και το κάλεσμα για επαναπατρισμό στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα, καθώς ήδη από τις πρώτες διαρροές έχουν σημειωθεί σημαντικές διαφωνίες. Και αυτό στις παρούσες πολιτικές συνθήκες και με τους κυβερνητικούς βουλευτές να τελούν σε καθεστώς πρωτοφανούς πολιτικής κόπωσης τυχόν επιστροφή στελεχών που έφυγαν «στα δύσκολα» θα οδηγήσει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας το κυβερνών κόμμα, με μοναδικό κερδισμένο το ΣΥΡΙΖΑ.