Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για τη θητεία στον Στρατό Ξηράς δεν επηρεάζει τις διατάξεις του νόμου περί στρατολογίας για τη μειωμένη θητεία, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, σε απάντηση ερώτησης, που κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ ‘Αννα Ευθυμίου, με θέμα «Μοριοδότηση τρίτεκνων στην προκήρυξη για ΕΠΟΠ – Μειωμένη στρατιωτική θητεία για παιδιά τρίτεκνων», ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας προέβη στη σύνταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 1 του ΠΔ.292/2001 “Καθορισμός κριτηρίων και διαδικασίας επιλογής υποψηφίων Επαγγελματιών Οπλιτών” (Α’ 204), αναφορικά με την ένταξη των τέκνων τριτέκνων οικογενειών, ως κατηγορίας που μοριοδοτείται σε διαγωνισμούς Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), και ειδικότερα, έχει προταθεί η μοριοδότηση της εν λόγω κατηγορίας με πενήντα μονάδες».
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «προωθήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση» ενώ, όπως είπε ο υπουργός, «κατόπιν τούτου, τα τέκνα των τρίτεκνων οικογενειών συμπεριλήφθηκαν στις κατηγορίες που μοριοδοτούνται στις εγκυκλίους πρόσληψης ΕΠOΠ».
Αναφορικά με τη διατήρηση της μειωμένης θητείας εννεάμηνης διάρκειας για όλους τους αδερφούς από τρία ζώντα αδέλφια, ο υπουργός τόνισε ότι «οι διατάξεις περί μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης δεν θίγονται, καθόσον θεσμοθετήθηκαν με το άρθρο 7 του Ν.3421/05 “Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις” (Α’ 302) και όχι με υπουργική απόφαση».
Διευκρίνισε δε, ότι η πρόσφατη υπουργική απόφαση που αφορά στην εξισορρόπηση της διάρκειας της θητείας και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, «προβλέπει την απόλυση των υπόχρεων μειωμένης θητείας εννεάμηνης διάρκειας, μετά τη συμπλήρωση οκτώ μηνών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον αυτοί εκπληρώσουν τη θητεία τους, σε μονάδες συγκεκριμένης γεωγραφικής θέσης και επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας».
Ο υπουργός, σε απάντηση δεύτερης ερώτησης, που κατέθεσε η ‘Αννα Ευθυμίου με θέμα «Μέριμνα για εξασφάλιση μειωμένης στρατιωτικής θητείας για παιδιά πολύτεκνων οικογενειών», ανέφερε: «Με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.3421/05 “Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις” (Α΄302), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθορίζεται ότι όλοι οι αδελφοί από τέσσερα ή περισσότερα ζώντα αδέλφια μεταφέρονται, εφόσον επιθυμούν, στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εξάμηνης διάρκειας».
Και πρόσθεσε: «Με τις διατάξεις της πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης, καθορίζεται ο απαιτούμενος προς οριστική απόλυση χρόνος, όσων εκπληρώνουν πλήρη (δωδεκάμηνη) και μειωμένη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση εννεάμηνης διάρκειας, ο οποίος διαμορφώνεται αναλόγως της γεωγραφικής θέσης και του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας της μονάδας, στην οποία υπηρετούν».
Όπως είπε ο υπουργός, «προκύπτει ότι, η διάρκεια της μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εξάμηνης διάρκειας του άρθρου 7 του ν.3421/05 “Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις” (Α΄302), στην οποία δύναται να υπαχθούν οι πολύτεκνοι, δεν επηρεάζεται από την εν λόγω ΚΥΑ».
«Η εξασφάλιση των ευνοϊκών διατάξεων για τις πολυμελείς οικογένειες», συμπλήρωσε ο υπουργός, «αποτελεί βασική προτεραιότητα και συνεχή επιδίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες».
Τι ισχύει με τα μισθολογικά κλιμάκια στρατιωτικού προσωπικού προερχομένου από τον θεσμό των ΕΜΘ
«Το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με γνώμονα την ρεαλιστική επίλυση των αιτημάτων τους, έχει προωθήσει στο υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) , σχέδιο τροπολογίας με την οποία επιδιώκεται η εναρμόνιση της μισθολογικής με την βαθμολογική εξέλιξη του στρατιωτικού προσωπικού προερχομένου από τον θεσμό των ΕΜΘ (Εθελοντών Μακράς Θητείας), η οποία επήλθε βάσει των διατάξεων του ν.4609/2019 και στην παρούσα φάση, τελούμε εν αναμονεί των περαιτέρω ενεργειώντου ΥΠΟΙΚ».
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης με θέμα «Μισθολογικά κλιμάκια στρατιωτικού προσωπικού προερχόμενο από τον θεσμό των ΕΜΘ».
Παράλληλα επανέλαβε ότι η αρμοδιότητα για την ακολουθούμενη μισθολογική πολιτική ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες.