Ερώτηση για το θέμα του παράνομου τζόγου κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου και ζητά να της απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να καταπολεμηθεί ο παράνομος τζόγος ώστε να προστατευθούν οι πολίτες και το δημόσιο συμφέρον. Επίσης, για το πώς θα εξασφαλιστεί η προστασία των δημοσίων εσόδων και πώς αυτά θα αυξηθούν, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό μέγεθος της παράνομης δραστηριότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει στην ερώτηση της η κ. Αυλωνίτου, ο παράνομος τζόγος συνολικά εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ και όπως τονίζει χαρακτηριστικά «αυτό μεταφράζεται σε χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη βασικών αναγκών των πολιτών. Μάλιστα όπως αναφέρει, χιλιάδες παράνομοι ιστότοποι στοιχηματισμού δραστηριοποιούνται διαδικτυακά.
Μόνο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ενέταξε 1.083 επιπλέον ιστότοπους στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων (blacklist), ο οποίος πλέον αριθμεί περισσότερες από 2.700 παράνομες στοιχηματικές. Όμως, παρά τις ενέργειες και τους σαρωτικούς ελέγχους για την προστασία του κοινού που πραγματοποιούν η ΕΕΕΠ και οι οικονομικές αρχές, ο παράνομος τζόγος εξακολουθεί να βρίσκει τρόπους να επιβιώνει και να διατηρεί τα «μαύρα» έσοδά του.
Δείτε το κείμενο της ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Προστασία από τον παράνομο τζόγο»
Διαχρονικά η πολιτική του Ελληνικού Κράτους για τα τυχερά παίγνια στοχεύει στην προστασία των πολιτών από πιθανές αρνητικές συνέπειες, καθώς και την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου με συνεπή και συστηματικό τρόπο.
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς, με τρόπο ισορροπημένο και γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την εξασφάλιση των δημοσίων εσόδων.
Βεβαίως, η καταπολέμηση δραστηριοτήτων παράνομου τζόγου θεωρείται σήμερα επείγον και κρίσιμο ζήτημα για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα δε, ο παράνομος τζόγος συνολικά εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη βασικών αναγκών των πολιτών.
Επίσης, με βάση τις ανακοινώσεις των αστυνομικών αρχών, γίνονται δεκάδες συλλήψεις εξ αιτίας της λειτουργίας δεκάδων χιλιάδων παρανόμων και μη ελεγχόμενων παιγνίων τύπου «φρουτάκια» σε όλη την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια τάξη και την προστασία των καταναλωτών.
Επιπρόσθετα, χιλιάδες παράνομοι ιστότοποι στοιχηματισμού δραστηριοποιούνται διαδικτυακά. Μόνο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ενέταξε 1.083 επιπλέον ιστότοπους στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων (blacklist), ο οποίος πλέον αριθμεί περισσότερες από 2.700 παράνομες στοιχηματικές. Όμως, παρά τις ενέργειες και τους σαρωτικούς ελέγχους για την προστασία του κοινού που πραγματοποιούν η ΕΕΕΠ και οι οικονομικές αρχές, ο παράνομος τζόγος εξακολουθεί να βρίσκει τρόπους να επιβιώνει και να διατηρεί τα «μαύρα» έσοδά του.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να καταπολεμηθεί ο παράνομος τζόγος και να προστατευθούν οι πολίτες και το δημόσιο συμφέρον;
- Πώς θα εξασφαλιστεί η προστασία των δημοσίων εσόδων και πώς αυτά θα αυξηθούν, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό μέγεθος της παράνομης δραστηριότητας;
H ερωτώσα βουλευτής
Αυλωνίτου Ελένη».