Αρκετά κοινά ήταν τα σημεία της τοποθέτησης του Γιώργου Παπανδρέου με αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε αλλαγές, προκειμένου να το υπερψηφίσει. Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση για «ατολμία να αγγίξει τα συμφέροντα των συντεχνιών» που «υπονομεύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας».

Χαρακτήρισε τις προωθούμενες αλλαγές στον νόμο της κυρίας Διαμαντοπούλου ως «αντιμεταρρυθμίσεις» και επισήμανε  πως «είχα την πρόθεση να καταψηφίσω και να ζητήσω να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Θα αξιολογήσω τις αλλαγές που θα έρθουν και θα εκτιμήσω την τελική μου στάση».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση δείχνει ότι «φοβάται να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αιτία που οδήγησαν στην κρίση. Δίνει την εντύπωση ότι δεν τα βάζει με τις συντεχνίες».

«Έρχεστε να αλλάξετε κάτι που ψήφισαν τα 4/5 της βουλής γιατί σας πίεσαν οι πρυτάνεις. Αν φοβόμαστε να αγγίξουμε τα προνόμια του καθηγητικού κατεστημένου τι να πούμε για τα ισχυρότερα όπως των τραπεζιτών» πρόσθεσε.