Σφοδρή επίθεση κατά του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση και του υπουργού Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλου εξαπέλυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε τον υπουργό για «ευκαμψία απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα», «αντιμεταρρύθμιση» και «νομοθέτηση χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση».

«Μάθαμε πως δεν υπάρχει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και πως είστε εσείς που πήρατε την πρωτοβουλία. Δεν έχετε όμως τη δεδηλωμένη ως ΝΔ, αλλά η τρικομματική κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας.

«Δεν παίρνω πρωτοβουλίες από μόνος μου. Υπήρξε συνάντηση της τρικομματικής επιτροπής με τους τομείς εκπαιδευτικής πολιτικής των τριών κομμάτων- και συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Είμαι ο τελευταίος που θα έπαιρνε τέτοια πρωτοβουλία από μόνος μου», απάντησε ο υπουργός Παιδείας.

Τόσο ο κ. Αρβανιτόπουλος, όσο και ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, υπογράμμισαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως το νομοσχέδιο δεν συνιστά «αντιμεταρρύθμιση» και πως κρατά αλώβητο το πνεύμα του νόμου 4009, καθιστώντας τον, ωστόσο, λειτουργικό στην πράξη.

«Ο ν.4009 δεν είχε εφαρμοστεί, γιατί συνέδεε τη χρηματοδότηση με την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης και τα πανεπιστήμια έμεναν χωρίς προϋπολογισμούς, αδυνατώντας να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και να κάνουν προκηρύξεις διαγωνισμών, ακόμα και για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Όταν αναλάβαμε, αυτό ήταν ένα πρόβλημα που έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης και ρύθμισης, όπως και το ζήτημα της εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια το 2013», συμπλήρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Κατά των «δογματικών επιθέσεων ενάντια στο νομοσχέδιο», τάχθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας σημειώνοντας χαρακτηριστικά, πως η διαμάχη «τείνει να λάβει τη μορφή της σύγκρουσης της εποχής των Ευαγγελικών. Με τις αλλαγές λύνουμε προβλήματα, όχι επειδή ο προηγούμενος νόμος ήταν λανθασμένος, αλλά επειδή υπήρχαν κενά και ρυθμίσεις που μπορούσαν να ρυθμιστούν με πιο δημοκρατικό τρόπο».