Ο νέος πρεσβευτής του Πακιστάν, Ιρφάν Ουρ Ρεχμάν Ράτζα, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψής του στον πρόεδρο της Βουλής απηύθυνε πρόσκληση προς τον Φίλιππο Πετσάλνικο, να επισκεφθεί το Πακιστάν επικεφαλής ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Ευχόμενος κατ’ αρχήν καλή διαμονή του κ. Ράτζα στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συνέχεια στους Πακιστανούς που ζουν και εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα, αλλά και στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που, όπως σημείωσε, αποτελεί δυσβάστακτο βάρος για τη χώρα, υπενθυμίζοντας τη σημαντική ελληνική συμμετοχή σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν, όπως αυτά που αφορούσαν τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, τονίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής μεγάλου μέρους ενός ανεξάρτητου κράτους. «Πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση όλων των πλευρών- και της Τουρκίας- στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο σεβασμός και η αποκατάσταση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κρατών», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

Απαντώντας ο Ιρφάν Ουρ Ρεχμάν Ράτζα, μετέφερε στον Φ. Πετσάλνικο τους χαιρετισμούς της πακιστανής ομολόγου του, Φ. Μίρτζα, καθώς και την πρόσκλησή της να επισκεφθεί επισήμως το Ισλαμαμπάντ, συνοδεία κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει η ηγεσία της χώρας του στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.