Συζήτηση που τελικά κατέληξε σε «εξεταστική επιτροπή χαρακτήρα του ανθρώπου, αν τους αρέσει ή δεν τους αρέσει ο Πάνος Καμμένος» χαρακτήρισε την προχθεσινή κουβέντα στην Ολομέλεια για το Noor 1 ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
«Όλο το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ μιλούσε για τις φοβερές αποκαλύψεις που θα γίνονταν και στο τέλος η συζήτηση ήταν περισσότερο… εξεταστική επιτροπή χαρακτήρα του ανθρώπου, αν τους αρέσει ή δεν τους αρέσει ο Πάνος Καμμένος. Αυτό τώρα δεν είναι συζήτηση για εξεταστική επιτροπή» είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εκτίμησε δε ότι η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ήταν μία «προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το κύριο θέμα, που είναι η διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη και τη συγκεκριμένη εγκληματική υπόθεση, σε μία υπόθεση προπετάσματος καπνού, αν κατηγορείται ή δεν κατηγορείται συγκεκριμένος επιχειρηματίας ή όχι. Στην πρότασή της λέει η ΝΔ ότι το χτύπημα σε έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία κεντρικό στόχο είχε την πολιτική εξόντωση του κ. Μητσοτάκη. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Με ποια λογική συνδέεται το ένα με το άλλο;» διερωτήθηκε.
«Κανένα νέο μέτρο το 2018»
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ο κ. Βίτσας διαβεβαίωσε πως «πεποίθηση -και κυβερνητική και πρωθυπουργική- είναι ότι κανένα νέο μέτρο δε θα παρθεί το 2018 και θα πάμε με αυτόν τον τρόπο και στο κλείσιμο της μνημονιακής περιόδου».
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε από τη δική μας πλευρά είναι -το αργότερο μέχρι τον Νοέμβρη ή τα μέσα Νοέμβρη- να έχουμε κλείσει όσα προβλέπονται κατά την τρίτη αξιολόγηση, καθώς αυτό θα δυσκολέψει να έλθει κάποιος και να βάλει στο τραπέζι νέα θέματα» εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο αναπληρωτής υπουργός παρατήρησε πως «παρά τις διακυμάνσεις που μπορεί να έχουν τα χρηματιστήρια για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αυτή τη στιγμή θα έλεγε κανένας ότι δίνουν οικονομική ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, γιατί ξεκάθαρα γι αυτούς είναι δύο πράγματα, ότι η διαδικασία της οικονομικής ύφεσης έχει σταματήσει και ολοκληρώνεται μέχρι το καλοκαίρι του 2018 η περίοδος, στην οποία η Ελλάδα βρισκόταν υπό μνημονιακή επιτήρηση».
Σχολιάζοντας τη δημοσκοπική αποτύπωση του κυβερνητικού έργου σημείωσε πως «πάντοτε οι δημοσκοπήσεις είναι η εικόνα της στιγμής, ενώ δεν είμαστε μπροστά σε εκλογές».
«Αρκετός κόσμος έχει κατανοήσει ότι έχει κερδίσει από αυτή την κυβέρνηση, όπως το 6% που ήταν άνεργοι και έχουν εργασία, αυτοί που πήραν κοινωνικά βοηθήματα, βοήθημα στη σύνταξη πέρυσι από το κοινωνικό μέρισμα κ.λπ.» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση των προσφυγικών ροών ο κ. Βίτσας διευκρίνισε ότι «μετά τον Δεκαπενταύγουστο υπάρχει μία σχετική αύξηση των εισερχομένων προσφύγων ή ανθρώπων ή οικογενειών που έχουν προσφυγικό προφίλ και λιγότερο μεταναστών».
«Είναι ένα ζήτημα, το οποίο το ελέγχουμε και η λύση αυτού είναι καταρχήν μία διπλωματική εκστρατεία, ώστε να πιεστεί η Τουρκία να φυλάσσει καλύτερα τα σύνορά της και να είναι εντός της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, δεύτερον από εμάς ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου και τρίτον η λειτουργία του δρόμου προς την Ευρώπη» είπε, σημειώνοντας πως «αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι πολύ καλή για τους πρόσφυγες και μετανάστες, υπάρχει όμως ένα ιδιαίτερο βάρος στα νησιά, κατά κύριο λόγο στη Σάμο και τη Μυτιλήνη». Γνωστοποίησε δε ότι «έχει συνέλθει το διυπουργικό όργανο κι έχουν παρθεί ορισμένα μέτρα, τα οποία στο επόμενο διάστημα ο αρμόδιος υπουργός θα τα αναγγείλει και θα τα εφαρμόσουμε».
Σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα στις υποδομές της Σαμοθράκης ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο και έγινε κινητοποίηση Γ’ Σώματος Στρατού, ώστε να καλύψει τις πρώτες ανάγκες του νησιού που πλήγηκε από τη νεροποντή και τις πλημμύρες». «Είναι σαφώς δύσκολη κατάσταση, αλλά υπάρχει σχέδιο γρήγορα να αποκατασταθούν οι ζημιές» είπε.