Το «χάσμα» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ αποκάλυψε το νομοσχέδιο για τους ομοφυλόφιλους και την ίση μεταχείριση στην εργασία, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι δεν ψηφίστηκε και από τον Λεωνίδα Γρηγοράκο.
Τα τέσσερα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου πέρασαν με μεγάλη πλειοψηφία (με 201 ψήφους «υπέρ», 21 ψήφους «κατά», 5 ψήφους «παρών»), αλλά η ονοματική ψηφοφορία αποτύπωσε τη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 227 βουλευτές.
Τα συγκεκριμένα άρθρα ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων.
«Κατά» δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ οι κ.κ. Κ. Κατσίκης, Δημήτρης Καμμένος και Μαρία Κόλλια. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες «ναι» ψήφισαν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κωνσταντίνος Ζουράρης, ενώ απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι Πάνος Καμμένος, Ελ. Κουντουρά, ο Γ. Λαζαρίδης, Β. Κόκκαλης.
Τα άρθρα καταψήφισε ο ανεξάρτητος κεντροαριστερός Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Κοντονής: Κανένα πολιτικό ζήτημα δεν υφίσταται
«Δυσάρεστες εκπλήξεις για τους εμπνευστές του αιτήματος διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας επεφύλαξε η σημερινή διαδικασία», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη βουλή, του νομοσχεδίου για την ίση μεταχείριση στην εργασία, τέσσερα άρθρα του οποίου καταψήφισαν βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.
Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όχι μόνο τα υπό ψήφιση άρθρα 1, 2 3 και 4 του σχεδίου νόμου υπερψήφισαν βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποδεικνύοντας ότι κανένα πολιτικό ζήτημα δεν υφίσταται, αλλά το “ενδιαφέρον” είναι ότι τα καταψήφισε ο ανεξάρτητος κεντροαριστερός Λεωνίδας Γρηγοράκος. Είναι προφανές ότι τις αιτιάσεις οι εκπρόσωποι της κεντροαριστεράς θα πρέπει να τις απευθύνουν και προς τον ομοϊδεάτη τους» σχολίασε ο κ. Κοντονής.
Το αποτέλεσμα σχολίασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, στο οποίο έγραψε:
«Βουλευτές ΑΝ.ΕΛ. μαζί με Χρυσή Αυγή καταψήφισαν τις ευρωπαϊκές διατάξεις για ίση μεταχείριση στην εργασία. Ο κ. Τσίπρας κοιτούσε χαμογελαστός».