Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στη Βουλή οι δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη Βουλή σχετικά με την πολιτική επιστράτευση.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΚΚΕ μέσω του Θανάση Παφίλη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «βάρβαρη πολιτική δια πυρός και σιδήρου» και διερωτήθηκε: «Τι θα κάνετε μετά, θα ανοίξετε εξορίες;» Οι αγώνες των εργαζομένων δεν θα καμφθούν, αλλά αντίθετα θα υπάρξει μεγαλύτερη αντίσταση, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Καταγγέλλω το πραξικόπημα, κλιμάκωση του Ιουλιανού πραξικοπήματος που ζούμε και θα γραφτεί με μελανά γράμματα στην ιστορία», δήλωσε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Που οδηγείτε αυτή τη χώρα και τη δημοκρατία; Στο γύψο πάτε να βάλετε τις απεργίες;» σχολιάζοντας ότι «καμία κυβέρνηση μετά τον πόλεμο δεν προχώρησε σε τέτοιου είδους μέτρα».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, χαρακτηρίζοντας βαριές και σοβαρές τις κατηγορίες των κομμάτων της Αριστεράς. «Οι εργαζόμενοι αρνούνται το διάλογο για ένα νομοσχέδιο που θα έρθει εδώ τέλη Σεπτεμβρίου», τόνισε και σχολίασε ότι τα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καλούν το λαό σε επανάσταση την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί από το πρωί ως το βράδυ να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον. «Ζητούν να καταλυθεί το κράτος; Να παραμείνουμε στα κλειστά επαγγέλματα κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι αποφασισμένη να προχωρήσουμε μπροστά».

Παρεμβαίνοντας ο Αστέριος Ροντούλης του ΛΑΟΣ συνέστησε «να αποφύγουμε τις ακρότητες εν μέσω της τουριστικής περιόδου», ρωτώντας όμως την κυβέρνηση αν εξαντλήθηκαν όλες οι επιλογές και προτείνοντας να βρεθεί λύση μέσω του εξαντλητικού διαλόγου.

Το λόγο κατόπιν πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος. «Απορία ψάλτου βηξ, και αδυναμία της κυβέρνησης για συνδιαλλαγές με τους κοινωνικούς εταίρους σημαίνει πολιτική επιστράτευση», σχολίασε και τόνισε: «Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοια φαινόμενα, εσείς το φτάσατε εκεί κι εσείς θα το λουστείτε». Και ο κ. Μαρκόπουλος πρόσθεσε: «Βάζετε το φυτίλι για τα πολλαπλά κατάγματα της κοινωνικής συνοχής που θα γυρίσει και θα χτυπήσει το πολιτικό σύστημα. Άρα, πυροβολείτε τα πόδια σας».